Η μελέτη σκοπιμότητας ολοκληρώθηκε για τη διασύνδεση συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC), η οποία θα διασχίζει τη Ρουμανία από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας έως τα σύνορα με την Ουγγαρία. Όπως αναφέρει το ceenergy news, το έργο, το οποίο αναπτύσσεται από την Transelectrica σε συνεργασία με την Abu Dhabi National Energy Company (TAQA), τον Γάλλο επενδυτή υποδομών Meridiam και τον ρουμανικό όμιλο E-INFRA, υποστηρίζεται από το Υπουργείο Ενέργειας. Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από την ιταλική εταιρεία CESI, παγκόσμιο ηγέτη στη μηχανική και έρευνα στον τομέα της ενέργειας, επιβεβαιώνει τόσο την τεχνική εφικτότητα όσο και την οικονομική βιωσιμότητα του έργου.
Το σύστημα HVDC αντιπροσωπεύει μια τεχνολογία αιχμής που επιτρέπει τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις με ελάχιστες απώλειες. Η προγραμματισμένη διαδρομή θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τα δυτικά σύνορα της Ρουμανίας, περνώντας από το Βουκουρέστι, και θα ενώνεται με τα ενεργειακά δίκτυα της Ουγγαρίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το έργο θα αξιοποιήσει υφιστάμενους διαδρόμους υποδομών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των αγωγών φυσικού αερίου BRUA και Tuzla–Podișor.
«Η ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας για το έργο HVDC αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο και σηματοδοτεί ένα καθοριστικό στάδιο στη μεταμόρφωση της Ρουμανίας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο και στρατηγικό παίκτη για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Sebastian Burduja.
«Επιπλέον, το έργο είναι καθοριστικής σημασίας για τον εκσυγχρονισμό και την εξισορρόπηση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ρουμανίας. Θα διασφαλίσει επίσης την απρόσκοπτη απορρόφηση σημαντικών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που παράγονται από τις στρατηγικές επενδύσεις της Ρουμανίας στις Μονάδες 3 και 4 του Πυρηνικού Σταθμού Cernavodă, καθώς και από υπεράκτια και χερσαία αιολικά έργα στην περιοχή της Δοβρουτσάς», πρόσθεσε.
Τόνισε επίσης ότι «σε διεθνές επίπεδο, το έργο θα ενισχύσει την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ενοποίηση των αγορών ενέργειας και θα ενδυναμώσει την ασφάλεια εφοδιασμού για τους καταναλωτές στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα αυξήσει τις δυνατότητες εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προς γειτονικές χώρες. Το έργο αποτελεί βασικό στοιχείο του Πράσινου Διαδρόμου, ο οποίος θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες της περιοχής.»
Διαβάστε ακόμη