Το θέμα της διασφάλισης της ομαλής ηλεκτροδότησης την περίοδο του Πάσχα, αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, ο Υφυπουργός, κ. Νίκος Τσάφος, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ο Αντιπρόεδρος Κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, κ. Δημήτρης Φούρλαρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Τάσος Μάνος, ο Πρόεδρος κα Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανούσος Μανουσάκης, καθώς και στελέχη των φορέων.
Η πρωτοβουλία της συνάντησης ελήφθη από την ηγεσία του ΥΠΕΝ, σε συνέχεια μίας διαρκούς προσπάθειας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, που περιλαμβάνει και τις νομοθετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν προ ημερών στη Βουλή, οι οποίες αποσκοπούν στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ανανεώσιμες πηγές, τον ήλιο και τον άνεμο, που μας καθιστά από τους πρωτοπόρους διεθνώς. Εκτός από το θετικό πρόσημο που έχει η αξιοποίηση ανανεώσιμων πόρων, δημιουργεί και απαιτήσεις διαχείρισης. Το Πάσχα αποτελεί μία ειδική περίοδο ήπιας κατανάλωσης -πέρυσι σημειώθηκε μείωση της τάξης του 15%-, ενώ φέτος παρουσιάζει μια ακόμη πολυπλοκότητα, γιατί το Ορθόδοξο συμπίπτει με το Καθολικό Πάσχα, επομένως η ζήτηση σε όλη την Ευρώπη θα είναι μειωμένη και θα περιοριστούν περαιτέρω οι εξαγωγές της χώρας μας και η δίοδος που έχουμε συνήθως για την περίσσια ενέργεια. Όταν η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ υπερκαλύπτει την κατανάλωση, οι Διαχειριστές πρέπει να εφαρμόσουν περιορισμούς, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του συστήματος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της ανταπόκρισης των φορέων και των παραγωγών στην εφαρμογή του μέτρου περιορισμού των σταθμών ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ, χθες Κυριακή 6 Απριλίου 2025, και διαπιστώθηκε ότι οι παραγωγοί ανταποκρίθηκαν σε πολύ υψηλό ποσοστό. Από όλες τις πλευρές εκφράστηκε ικανοποίηση για την ανταπόκριση και συζητήθηκε το ενδεχόμενο εφαρμογής του εν λόγω μέτρου περιορισμού τις προσεχείς εβδομάδες, αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Η συντονισμένη κοινή προσπάθεια απέδωσε και οδήγησε σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ήταν σε εγρήγορση, παρακολουθώντας στενά όλες τις παραμέτρους για τη διατήρηση της σταθερότητας του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας μας. Για έναν περιορισμένο αριθμό παραγωγών που δεν συμμορφώθηκαν, ωστόσο, οι Διαχειριστές θα συνεργαστούν προκειμένου να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις όπως προβλέπονται στην εγκεκριμένη Μεθοδολογία Εφαρμογής Περιορισμών Έγχυσης (ΦΕΚ Β1544/2025).
Ο επικεφαλής του ΥΠΕΝ, κ. Στ. Παπασταύρου κάλεσε τους φορείς να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία και τον συντονισμό, προγραμματίζοντας και νέες συναντήσεις για το προσεχές διάστημα, ενόψει των εορτών του Πάσχα.
Νωρίτερα σήμερα το energygame.gr είχε αναφέρει τα εξής:
Θετικά φαίνεται πως αποτιμάται το πρώτο «τεστ» για το ενεργειακό σύστημα, καθώς χθες (Κυριακή 6 Απριλίου), μια μέρα με πολύ χαμηλή ζήτηση, δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα, με τη συνδρομή βέβαια πολύ υψηλών περικοπών πράσινης ενέργειας, που εκτιμώνται στις 30 Γιγαβατώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες τα έργα ΑΠΕ της ομάδας Β, δηλαδή πάρκα τα οποία έχουν ισχύ άνω των 400KW, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διαχειριστών (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) και “κατέβασαν τους διακόπτες” τις κρίσιμες ώρες κατά τις οποίες θα καταγραφόταν υπερπαραγωγή από τα φωτοβολταϊκά σε συνθήκες χαμηλών φορτίων, συνδυασμός που είναι επικίνδυνος για την ευστάθεια του συστήματος. Πρόκειται για πάρκα που υπολογίζονται σε περίπου 5.000. Χθες ήταν η πρώτη Κυριακή του Απριλίου και, σύμφωνα με τους αρμόδιους διαχειριστές, ήταν η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για το σύστημα λόγω της αυξημένης παραγωγής ΑΠΕ και της χαμηλής ζήτησης. Να σημειωθεί πως η παραγωγή από ΑΠΕ αναλογούσε χθες στο το 56,26% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής ενώ το διάστημα από τις 11:00 έως τις 17:00 καταγράφηκαν μηδενικές τιμές στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ οι παραγωγοί των ΑΠΕ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να παραμείνουν σε ετοιμότητα για τον πλήρη περιορισμό της ισχύος έγχυσης στο Δίκτυο των σταθμών τους. Εκτιμήσεις δείχνουν πως και το επόμενο διάστημα, το βάρος αναμένεται να πέσει στην ανταπόκριση που θα έχουν οι παραγωγοί ΑΠΕ άνω των 400KW που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ειδικά τις ημέρες που θα παρουσιάζεται μεγάλη παραγωγή και χαμηλή ζήτηση, δηλαδή πολλές ημέρες κατά τη διάρκεια του Απριλίου.
Άρα, με άλλα λόγια, αρκετοί παραγωγοί χθες, με το δεδομένο πως σε διαφορετική περίπτωση θα επιβαρύνονταν με πρόστιμα, ανταποκρίθηκαν θετικά. Όπως έχει αναφέρει το energygame.gr σε σχέση τα πρόστιμα, για όσους δεν συμμορφωθούν και δεν περιορίσουν την παραγωγή τους τις κρίσιμες ημέρες θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ. Εάν δεν εκτελέσουν την εντολή περιορισμού για δεύτερη φορά το πρόστιμο θα αυξηθεί σε 1.000 ευρώ και μετά τη δεύτερη φορά το πρόστιμο θα είναι 1.500 ευρώ.
Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για τις περικοπές
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα αναμένεται να διεξαχθεί σύσκεψη στο υπουργείο ΥΠΕΝ για το ζήτημα των περικοπών, ενώ σε εγρήγορση βρίσκεται και η ομάδα διαχείρισης κρίσεων με τους αρμόδιους φορείς (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), αλλά και τον κλάδο Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, να παρακολουθούν εκ νέου τα δεδομένα στον απόηχο της χθεσινής ημέρας. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή υπογράφτηκε μνημόνιο μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να διαχειριστούν καλύτερα οι περικοπές παραγωγής ενέργειας. Σκοπός του Μνημονίου είναι να καθορίσει τις διαδικασίες αποστολής εντολών από τον ΑΔΜΗΕ στον ΔΕΔΔΗΕ για τον περιορισμό έγχυσης σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που συνδέονται στο Διασυνδεδεμένο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Σύμφωνα με το μνημόνιο, «οι εντολές από τον ΑΔΜΗΕ στον ΔΕΔΔΗΕ (και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το παρόν Μνημόνιο αναφορικά με το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο), θα διαβιβάζονται από τα αρμόδια στελέχη της βάρδιας του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνικά, απευθείας προς συγκεκριμένο σημείο επικοινωνίας που καθορίζεται από τον ΔΕΔΔΗΕ. Ως χρόνος επιβεβαίωσης της εντολής θεωρείται ο χρόνος λήξης της σχετικής τηλεφωνικής κλήσης προς το αρμόδιο σημείο επικοινωνίας του ΔΕΔΔΗΕ». Επιπλέον, στο μνημόνιο επισημαίνεται πως μετά την υλοποίηση των εντολών περιορισμού του ΑΔΜΗΕ προς τον ΔΕΔΔΗΕ, το αρμόδιο τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ «συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες που διαβιβάζονται στο σημείο επικοινωνίας του ΑΔΜΗΕ. Η ανωτέρω διαδικασία ισχύει και στην περίπτωση που ο ΑΔΜΗΕ δώσει εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για αύξηση ή για μείωση της απαιτούμενης ισχύος προς περιορισμό».
Διαβάστε ακόμη