Εντείνονται οι διεργασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου- Ισραήλ (GSI), με την ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει με κάθε τρόπο ότι το έργο θα προχωρήσει. Μάλιστα στις 14 Απριλίου θα βρεθεί στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα αναμένεται ο ελλιμενισμός του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ στον Πειραιά. Η παρουσία του Γάλλου υπουργού υπογραμμίζει μεταξύ άλλων και το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από το Παρίσι για τη διασύνδεση, με δεδομένο ότι η γαλλική Nexans έχει αναλάβει την κατασκευή του καλωδιακού σκέλους.. Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί πως αυξημένο είναι το ενδιαφέρον του Ισραήλ, με αξιωματούχους να υπογραμμίζουν με κάθε τρόπο τη σημασία του έργου. Αυτή την περίοδο υπό επεξεργασία βρίσκεται η μελέτη κόστους- οφέλους για το τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πληροφορίες έχει υποβληθεί αίτημα για έκδοση Navtex για να συνεχιστούν οι έρευνες βυθού ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου. Αυτό σημαίνει πως το ερευνητικό πλοίο ΝG Worker θα επιστέψει στη θαλάσσια περιοχή ενδιαφέροντος το αμέσως επόμενο διάστημα.
Την ίδια ώρα, όμως, η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους καθώς, όπως μετέδωσε χθες το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Türkiye» κάνει λόγο για «δραστηριότητες που παραβιάζουν σαφώς το διεθνές δίκαιο και τους βασικούς κανόνες σχετικά με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες».
Όπως έχει αναφέρει το energygame.gr αν δεν επιλυθούν τα προβλήματα στο γεωπολιτικό πεδίο δεν μπορεί να σταλεί μήνυμα προς τους επενδυτές του έργου ότι δεν θα υπάρχει μελλοντικό πρόβλημα. Το να υπάρχει ένα ελκυστικό περιβάλλον είναι το «κλειδί». Σύμφωνα με πηγές της κυπριακής κυβέρνησης, χρειάζεται στήριξη και από την ΕΕ, το έργο είναι μεγαλεπήβολο λόγω της έκτασης του, του κόστους κατασκευής αλλά και της σοβαρής επιδότησης που έχουν προσφέρει οι Βρυξέλλες. Να σημειωθεί πως στη σωστή κατεύθυνση φαίνεται πως βρίσκεται η διαδικασία της πληροφόρησης που έχει ζητήσει η κυπριακή πλευρά στο πλαίσιο της αξιολόγησης της μελέτης κόστους οφέλους του έργου.
Διαβάστε ακόμη