Καρπούς φαίνεται να αποφέρει η έντονη διπλωματική, πολιτική και ρυθμιστική κινητικότητα του τελευταίου διαστήματος για να «ξετυλιχτεί» το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ Great Sea Interconnector (GSI) καθώς η επανεκκίνηση του έργου που είχε μπει σε «παύση» στα τέλη Φεβρουαρίου βρίσκεται προ των πυλών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υποβληθεί αίτημα για έκδοση Navtex για να συνεχιστούν οι έρευνες βυθού ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου, με την ικανοποίηση του αιτήματος να ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή του ερευνητικού πλοίου ΝG Worker στη θαλάσσια περιοχή ενδιαφέροντος το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως είχε γράψει το energygame.gr, η έκδοση Navtex είχε τεθεί στο τραπέζι τις τελευταίες ημέρες, καθώς είχαν προηγηθεί μια σειρά προπαρασκευαστικών εργασιών προς την κατεύθυνση αυτή, κινήσεις των Ρυθμιστικών Αρχών Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και οι πιέσεις της γαλλικής εταιρείας που κατασκευάζει το καλώδιο Nexans, σε συνέχεια της απόφασης της Ελλάδας για αναστολή προγραμματισμένης πληρωμής στα τέλη Φεβρουαρίου.
Είχαν επίσης μεσολαβήσει συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας και Ισραήλ στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο για την επανεκκίνηση του έργου, και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διασφαλίσεις που έλαβε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο από τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου (κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Ιερουσαλήμ), όσο και από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες, στον απόηχο και της συνάντησης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Πρόκειται για μια εξέλιξη πολύ μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας για τον Great Sea Interconnector και αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το σχεδιασμό είναι ορατή η επανεκκίνηση των ερευνών βυθού στο Αιγαίο τις επόμενες ημέρες. Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ αυτή την περίοδο επεξεργάζεται τη μελέτη κόστους οφέλους για το τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ισραήλ. Επομένως, πολύ σύντομα εκτιμάται πως θα υπάρξουν εξελίξεις και σε αυτό το πεδίο.
Τέλος, μένει να φανεί και η στάση που θα κρατήσει η Ε.Ε. Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες οι Ρυθμιστικές Αρχές Ελλάδας (ΡΑΑΕΥ) και Κύπρου(ΡΑΕΚ) προς επιβεβαίωση της στήριξής τους προς το έργο απέστειλαν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία τονίζεται ότι η ηλεκτρική διασύνδεση GSI αποτελεί ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την ΕΕ, πλήρως εναρμονισμένο με τους στόχους του NECP και της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.
Διαβάστε ακόμη