Με μεταβολές ως προς τα μερίδια των παρόχων έκλεισε ο Μάρτιος, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με στοιχεία του χρηματιστήριου Ενέργειας (ΕΧΕ), το μερίδιο της ΔΕΗ διαμορφώθηκε στο 49.87%, της Protergia στο 18,66% (+Volterra 0,75%), του Ήρωνα στο 12,01%, της Elpedison στο 5,97%, της NRG στο 4,37%, της Φυσικό Αέριο στο 3,55%, της Ζενίθ στο 2,94%, της Volton στο 1,06%, της Eunice στο 0,29%, της OTEESTATE στο 0,20%, της ELINOIL στο 0,16%, της VIENER στο 0.08% της SOLARENERGY στο 0,03%, της KVMARKOUSA στο 0,02%, της VIOLAR στο 0,01%, όπως και των ELTΑ. Η Protergia διατηρούσε το μεγαλύτερο μερίδιο για ακόμα ένα μήνα στην υψηλή τάση, ενώ η ΔΕΗ τόσο στη μεσαία, όσο και στη χαμηλή τάση.

Η μέση χονδρεμπορική τιμή για τον μήνα Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 105.91 ευρώ, όταν ένα χρόνο πριν ήταν 67.54 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η ζήτηση διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στις 4,708GWh. Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με το ενεργειακό μείγμα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν το 51%, το φυσικό αέριο το 34% οι εισαγωγές το 10%.

Να σημειωθεί πως για τον Απρίλιο οι περισσότεροι πάροχοι ανακοίνωσαν μειωμένα πράσινα τιμολόγια ενσωματώνοντας στις χρεώσεις τη μείωση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος που, όπως προαναφέρθηκε, διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στα 105,9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με βουτιά 31% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, οπότε η χονδρεμπορική τιμή είχε διαμορφωθεί στα 154,09 ευρώ/MWh. Όπως είχε αναφέρει το energygame.gr, σε επίπεδο ονομαστικών χρεώσεων η μέση μείωση του πράσινου τιμολογίου για τον τρέχοντα μήνα είναι της τάξης του 25%, αν και το τελικό ποσοστό μειώνεται αν ληφθεί υπόψη η κρατική επιδότηση του 1,5 λεπτού ανά κιλοβατώρα που είχε δοθεί τον Μάρτιο και δεν θα επαναληφθεί τον Απρίλιο, όπως όλα δείχνουν.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) ιδρύθηκε το 2018 και αποτελεί τον βασικό φορέα αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και περιβαλλοντικών αγορών στην Ελλάδα. Εντάσσεται στο ευρωπαϊκό μοντέλο-στόχο (Target Model) και συνδέεται με τις αγορές ενέργειας της ΕΕ. Διευκολύνει το διασυνοριακό εμπόριο και προωθεί τη διαφάνεια, τον ανταγωνισμό και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Μέσω της Αγοράς Εξισορρόπησης και των παραγώγων, ενισχύεται η ενεργειακή σταθερότητα. Συμβάλλει στη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές και στη σταδιακή απολιγνιτοποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη