Με ελαφρώς υψηλότερες τιμές στην ελληνική χονδρική αγορά ρεύματος έχει μπει ο Απρίλιος, συγκριτικά με τη μέση χονδρική τιμή του Μαρτίου. Πιο αναλυτικά, τις πρώτες τέσσερις ημέρες του Απριλίου η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα βρίσκεται στα 112,49 ευρώ ανά MWh, ενώ τον Μάρτιο η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 105,9 ευρώ ανά MWh, οδηγώντας σε χαμηλότερες τιμές στα πράσινα τιμολόγια του Απριλίου, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Οι χονδρικές τιμές των τελευταίων ημερών διατηρούν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης ως προς το ύψος των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος. Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο η μέση χονδρική τιμή βρέθηκε στα 154,09 ευρώ ανά MWh.

Για σήμερα, Παρασκευή 4 Απριλίου, η μέση χονδρική τιμή ρεύματος είναι στα 115,19 ευρώ ανά MWh, σημειώνοντας αύξηση 23,31% σε σχέση με την Πέμπτη. Η χαμηλότερη ωριαία τιμή βρέθηκε στα 55 ευρώ ανά MWh και η υψηλότερη στα 184,66 ευρώ ανά MWh. Από τις πρώτες τέσσερις ημέρες του Απριλίου, τις τρεις η μέση χονδρική τιμή ρεύματος ξεπέρασε τα 100 ευρώ ανά MWh, ενώ μόνο την Πέμπτη βρέθηκε λίγο πιο κάτω, στα 93,42 ευρώ ανά MWh. Ένας βασικός λόγος για αυτήν την αύξηση ήταν ο ασταθής καιρός των ημερών με συχνές εναλλαγές συννεφιάς, βροχής και ήλιου, που οδήγησε σε μειωμένη συμμετοχή των ΑΠΕ, ιδίως των φωτοβολταϊκών, στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής. Άλλοι λόγοι ήταν η μειωμένη αιολική παραγωγή, καθώς και η μείωση της μεταφορικής ικανότητας στις βασικές διεθνείς διασυνδέσεις της χώρας. Όπως έχει αναφερθεί, εδώ και μερικές ημέρες είναι εκτός λειτουργίας η διασύνδεση με την Ιταλία, ενώ το τελευταίο διάστημα καταγράφεται και μείωση της δυναμικότητας στη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, πιθανότατα λόγω συντηρήσεων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στη γειτονική χώρα.

Ως προς το σημερινό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, το φυσικό αέριο κατέχει το 51,05% του συνόλου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, ενώ οι ΑΠΕ ακολουθούν με μερίδιο 29,82%. Ακολουθούν οι εισαγωγές με ποσοστό 14,79%, οι συμβατικές μονάδες της Κρήτης με 2,03%, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 1,66% και οι ΑΠΕ της Κρήτης με 0,51%. Στο 0,14% βρέθηκε το μερίδιο του λιγνίτη. Το σημερινό σχετικά χαμηλό, για τα δεδομένα της εποχής, μερίδιο των ΑΠΕ οφείλεται στον βροχερό καιρό σε μεγάλο μέρος της χώρας και κατ’ επέκταση στη μειωμένη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών.

Η χαμηλή ζήτηση για ρεύμα και το τεστ του Σαββατοκύριακου

Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια κινείται και σήμερα σε χαμηλά επίπεδα, κοντά στις 144 GWh. Η χαμηλή ζήτηση είναι αποτέλεσμα των ήπιων θερμοκρασιών όπου δεν καθιστούν απαραίτητη τη χρήση θέρμανσης ή ψύξης. Όπως έχει γράψει το energygame.gr, το Σαββατοκύριακο που έρχεται, στις 5-6 Απριλίου, θα είναι ένα σημαντικό τεστ για την ευστάθεια του ηλεκτρικού δικτύου στην Ελλάδα, ενόψει Πάσχα. Επισημαίνεται πως οι εμπλεκόμενοι φορείς, δηλαδή οι Διαχειριστές του δικτύου και η ΡΑΑΕΥ, βρίσκονται σε επαφές προκειμένου να εξασφαλίσουν πως το Πάσχα δεν θα υπάρχουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του συστήματος, ως αποτέλεσμα της παραδοσιακά χαμηλής ζήτησης ρεύματος και της αθρόας συμμετοχής των ΑΠΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζονται πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν. Η πρώτη δοκιμασία του δικτύου, την 25η Μαρτίου, είχε περάσει με επιτυχία. Αυτό οφειλόταν, ωστόσο, κατά κύριο λόγο, στη συννεφιά που επικράτησε στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας εκείνη την ημέρα.

Διαβάστε ακόμη