Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (GSI). Το συγκεκριμένο θέμα έχει αναβαθμιστεί σε διπλωματικό επίπεδο με φόντο και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένζαμιν Νετανιάχου, πριν λίγες ημέρες. Πρέπει να τονιστεί πως το Ισραήλ αυτή την περίοδο επεξεργάζεται τη μελέτη κόστους οφέλους για το τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ισραήλ. Επομένως, πολύ σύντομα εκτιμάται πως θα υπάρξουν εξελίξεις και σε αυτό το πεδίο.

Από εκεί και πέρα η αποφασιστικότητα σε σχέση με την υλοποίηση του έργου έχει καταδειχθεί, σε κάθε ευκαιρία, από την ελληνική κυβέρνηση, παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει προσκόμματα. Όπως έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια των εργασιών των ερευνητικών σκαφών που αφορούσαν την πόντιση του καλωδίου. Τότε, τόσο το ιταλικό ερευνητικό σκάφος NG WORKER, όσο και το ερευνητικό σκάφος (IEVOLI RELUME) είχαν σταματήσει τις εργασίες.

Πλέον, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν διεργασίες των αρμόδιων υπουργείων (ΥΠΕΝ, ΥΠΕΞ), ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες και να φτάσουν τα σκάφη και πάλι στην Ελλάδα. Παράλληλα, εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα η Αθήνα αναζητά ένα πεδίο συνεννόησης με την Άγκυρα, όπως είχε γίνει τον Νοέμβριο στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν το Νοέμβριο, με φόντο την ένταση που υπήρξε το καλοκαίρι στα νερά της Κάσου.

Το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν στο περιθώριο της σύσκεψης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, ένα ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί πως σε λίγες ημέρες θα βρεθεί στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα αναμένεται ο ελλιμενισμός του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ στον Πειραιά.

Τέλος, μένει να φανεί και η στάση που θα κρατήσει η Ε.Ε. Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες οι Ρυθμιστικές Αρχές Ελλάδας (ΡΑΑΕΥ) και Κύπρου(ΡΑΕΚ) προς επιβεβαίωση της στήριξής τους προς το έργο απέστειλαν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία τονίζεται ότι η ηλεκτρική διασύνδεση GSI αποτελεί ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την ΕΕ, πλήρως εναρμονισμένο με τους στόχους του NECP και της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη