Μεγάλη μείωση καταγράφουν τα πράσινα τιμολόγια στο ρεύμα για τον Απρίλιο, καθώς οι περισσότεροι πάροχοι ενσωμάτωσαν στις χρεώσεις που ανακοίνωσαν χθες (Τρίτη 1 Απριλίου) το όφελος από την μείωση της βασικότερης συνιστώσας του κόστους, δηλαδή της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος που διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στα 105,9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με βουτιά 31% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, οπότε η χονδρεμπορική τιμή είχε διαμορφωθεί στα 154,09 ευρώ/MWh. Σε επίπεδο ονομαστικών χρεώσεων η μέση μείωση του πράσινου τιμολογίου για τον τρέχοντα μήνα είναι της τάξης του 25%, αν και το τελικό ποσοστό μειώνεται αν ληφθεί υπόψη η κρατική επιδότηση του 1,5 λεπτού ανά κιλοβατώρα που είχε δοθεί τον Μάρτιο και δεν θα επαναληφθεί τον Απρίλιο, όπως όλα δείχνουν.
Σε κάθε περίπτωση, το «σήμα» της αποκλιμάκωσης των τιμολογίων -που ακολούθησε η συντριπτική πλειονότητα των παρόχων- έδωσε η ΔΕΗ, ο παίκτης με το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά προμήθειας, ανακοινώνοντας πράσινο τιμολόγιο στα 11,67 λεπτά ανά κιλοβατώρα, μειωμένο κατά 24,6% σε σχέση με αυτό του Φεβρουαρίου. Και το ακολούθησαν και οι υπόλοιπες εταιρίες στη συντριπτική τους πλειονότητα, όπως προκύπτει από την καταγραφή των χρεώσεων που ανακοίνωσαν. Πιο συγκεκριμένα, ο «χάρτης» των πράσινων τιμολογίων για τον Απρίλιο, διαμορφώνεται ως εξής:
ΔΕΗ: Η χρέωση στο πράσινο τιμολόγιο (Γ1Ν) διαμορφώνεται τον Απρίλιο στα 11,67 λεπτά/κιλοβατώρα (χρέωση ημέρας για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες), έναντι 15,48 λεπτά/κιλοβατώρα τον Μάρτιο. Για καταναλώσεις που ξεπερνούν τις 500 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 12,874 λεπτά/KWh (από 15,962 λεπτά/κιλοβατώρα τον Μάρτιο). Στις νέες ζώνες χαμηλής χρέωσης (το παλιό νυχτερινό τιμολόγιο), η τιμή του πράσινου τιμολογίου διαμορφώνεται σε 8,57 λεπτά/κιλοβατώρα, κάτι που σημαίνει ότι οι πελάτες της Επιχείρησης με διζωνικούς μετρητές θα έχουν χαμηλότερες τιμές κατά 27% τις ώρες χαμηλότερης χρέωσης (11-3 το μεσημέρι και 2-4 τη νύχτα έως τον Οκτώβριο)
Protergia: Το πράσινο τιμολόγιο (Οικιακό Value Special) διατηρείται σταθερό για δέκατο συνεχόμενο μήνα στα 15,9 λεπτά/κιλοβατώρα
ΗΡΩΝ: To τιμολόγιο Basic Home διαμορφώνεται στα 12,47 λεπτά/κιλοβατώρα από 15,96 λεπτά/κιλοβατώρα τον Μάρτιο, με μείωση που προσεγγίζει το 22%.
Elpedison: Το πράσινο τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 15,85 λεπτά/κιλοβατώρα για όλη τη μηνιαία κατανάλωση. Σημειώνεται ότι η εταιρεία άλλαξε την αρχιτεκτονική του πράσινου τιμολογίου της, καθώς τον Μάρτιο έδινε χρέωση 15,85 λεπτά/KWh για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες που στη συνέχεια διαμορφωνόταν στα 25 λεπτά/κιλοβατώρα για την κατανάλωση μετά την 101η κιλοβατώρα.
NRG: Το πράσινο τιμολόγιο διαμορφώνεται για τον Απρίλιο στα 15,8 λεπτά/κιλοβατώρα έναντι 19,7 λεπτά/κιλοβατώρα τον Μάρτιο, μειωμένο κατά περίπου 20%.
Ελίν: Το πράσινο τιμολόγιο Power On!Home Green διαμορφώνεται στα 10,44 λεπτά/κιλοβατώρα από 22,5 λεπτά/κιλοβατώρα τον Μάρτιο. Πρόκειται για την εταιρεία που προσφέρει τον χαμηλότερο πράσινο τιμολόγιο της αγοράς για τον τρέχοντα μήνα και αυτή που προχώρησε στη μεγαλύτερη μείωση (-53,6%) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Το πράσινο τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 17,42 λεπτά/κιλοβατώρα έναντι 19,4 λεπτά/κιλοβατώρα τον Μάρτιο, μειωμένο κατά 10,2%.
ΖeniΘ: Το πράσινο τιμολόγιο Power Home Start διαμορφώνεται στα 16,04 λεπτά/κιλοβατώρα (από 23,1 λεπτά/κιλοβατώρα το Μάρτιο), με μείωση 30,5%.
Volton: To πράσινο τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 15,18 λεπτά/κιλοβατώρα (από 18,9 λεπτά/κιλοβατώρα τον Μάρτιο), μειωμένο κατά 20% περίπου.
Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα
Η μέση τιμή που διαμορφώνεται για ολόκληρη την ελληνική αγορά –που πάντως δεν λαμβάνει υπόψη τα μερίδια αγοράς των παρόχων- ανέρχεται στα 14,23 λεπτά/κιλοβατώρα για το Απρίλιο. Επίπεδο το οποίο βρίσκεται εντός του ορίου που κρίνεται ως κοινωνικά ανεκτό από την κυβέρνηση στη βάση της εμπειρίας του παρελθόντος «φωτογραφίζει» την διακοπή των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά για τον τρέχοντα μήνα, διακόπτοντας ένα «σερί» τεσσάρων μηνών (Δεκέμβριος 2024-Μάρτιος 2025). Να σημειωθεί ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται η επιδότηση -αναδρομικά- των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέτρο που είχε εξαγγελθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, χωρίς όμως να έχει υλοποιηθεί.
Η προειδοποίηση του ΥΠΕΝ
«Η πτώση της τιμής αυτόν τον μήνα δεν προδικάζει απαραίτητα την εξέλιξη για τον επόμενο» σημείωσαν πηγές του ΥΠΕΝ, σε μια επισήμανση που θυμίζει τα…ψιλά γράμματα για τα αμοιβαία κεφάλαια ότι δεν έχουν εγγυημένη απόδοση και οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές. Επισημαίνουν παράλληλα τη σημασία εξοικείωσης των καταναλωτών με τον τρόπο υπολογισμού της τελικής τιμής ρεύματος ανά μήνα που είναι ευθέως ανάλογη με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής τιμής, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζονται από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές. «Οι αυξομειώσεις των τιμών είναι μια νέα, ευρωπαϊκή πραγματικότητα, σε μια αγορά με πολλές, διαφορετικές επιλογές», τονίζουν οι ίδιες πηγές, σε μια διατύπωση που φαίνεται να παραπέμπει στα σταθερά μπλε τιμολόγια. Και καταλήγουν πως «Η κυβέρνηση, όπως και στο παρελθόν, παρακολουθεί τις παραπάνω διακυμάνσεις και παρεμβαίνει διορθωτικά, αποκαθιστώντας ουσιαστικά την ισορροπία στις τιμές ρεύματος».
Η σύγκριση των πράσινων με τα σταθερά μπλε τιμολόγια
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και μετά τις μειώσεις στο πράσινο τιμολόγιο για τον Απρίλιο, το εν λόγω προϊόν σε αρκετές περιπτώσεις προσφέρεται σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με τα σταθερά μπλε τιμολόγια. Είναι ενδεικτικό ότι προσφέρεται μπλε δωδεκάμηνο τιμολόγιο με χρέωση (υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η συνέπεια) 9,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα που είναι χαμηλότερη από το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο, αν και στην εξίσωση θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το υψηλότερο πάγιο σε σχέση με τα πράσινα τιμολόγια που συνοδεύει τα περισσότερα μπλε.
Παρά ταύτα, το γεγονός ότι η δύναμη της αδράνειας διατηρεί ακόμα το 70% των καταναλωτών στα ευμετάβλητα πράσινα τιμολόγια είναι κάτι που προβληματίζει το ΥΠΕΝ που φέρεται διατεθειμένο -όπως έγραψε το energygame.gr- να εξετάσει τρόπους αύξησης του μεριδίου των σταθερών τιμολογίων που προσφέρουν μεγαλύτερη ορατότητα και προβλεψιμότητα για καταναλωτές και επιχειρήσεις, αν και αυτό συνοδεύεται από κάποιο κόστος, τόσο για τους καταναλωτές (που παίρνουν το ρίσκο να «κλειδώσουν» μια τιμή για 12 μήνες) όσο και για τους παρόχους που πρέπει να προαγοράσουν ποσότητες στις προθεσμιακές αγορές και να αντισταθμίσουν τους όποιους κινδύνους. Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη για στροφή προς πιο σταθερές, προβλέψιμες επιλογές συζητείται έντονα, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο παρεμβάσεων στην παρούσα φάση.
Διαβάστε ακόμη