Στο διπλωματικό πεδίο βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου και Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες και σίγουρα θα απαιτηθεί και άλλο χρονικό διάστημα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ο λόγος είναι πως ο γεωπολιτικός παράγοντας επηρεάζει την υλοποίησή του. Όμως από τις συναντήσεις των τελευταίων ημερών συμπεραίνεται πως η ηλεκτρική διασύνδεση θα προχωρήσει. Αυτό είχε επισημάνει, πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην Αθήνα. «Ο GSI θα γίνει και θα ολοκληρωθεί. Μεριμνούμε ώστε να μην υπάρξει η οποιαδήποτε εμπλοκή στο έργο αυτό», επεσήμανε.

Χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Ισραήλ όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με το συγκεκριμένο ζήτημα να βρίσκεται στο επίκεντρο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συνδεσιμότητας και των ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος για τη σταθερότητα στην περιοχή. Πρέπει να τονιστεί πως το Ισραήλ αυτή την περίοδο επεξεργάζεται τη μελέτη κόστους οφέλους για το τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ισραήλ. Επομένως, πολύ σύντομα εκτιμάται πως θα υπάρξουν εξελίξεις και σε αυτό το πεδίο.

«Ασπίδα» στην ηλεκτρική διασύνδεση

Όλα αυτά τη στιγμή που η Αθήνα εκπέμπει το μήνυμα πως οι ερευνητικές εργασίες για την πόντιση του καλωδίου θα συνεχιστούν. Η Ελλάδα προσβλέπει στο γεγονός πως ο ισραηλινός παράγοντας μπορεί να κινητοποιήσει την Ουάσιγκτον, η οποία έχει στρέψει τα βλέμματα της στην περιοχή, λόγω και του ενδιαφέροντος της αμερικανικής Chevron για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Εκτός από το Ισραήλ και η Γαλλία, λόγω Nexans δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο έργο. Να σημειωθεί πως σε λίγες ημέρες ο Γάλλος υπουργός Άμυνας θα βρεθεί στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται μέσα στον επόμενο μήνα να ξεκινήσουν και πάλι τα ερευνητικά σκάφη στο Αιγαίο. Η Αθήνα τις προηγούμενες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε επαφές με την Άγκυρα για να βρεθεί μια λύση επί του πεδίου.

Παράλληλα, όπως έχει αναφέρει το energygame.gr, η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας μέσω της διασυνδεσιμότητας αποτελεί ένα στοίχημα των χωρών της ευρύτερης περιοχής και συνδέεται και με τον οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC). Το έργο, πέραν του μεγάλου εμπορικού ενδιαφέροντος, καθώς η προτεινόμενη διαδρομή παρακάμπτει τη διώρυγα του Σουέζ, ενισχύει την ενεργειακή συνεργασία. Με άλλα λόγια το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας και του εμπορίου μεταξύ Ασίας, Κόλπου και Ευρώπης μέσω της ανάπτυξης υποδομών μεταφορών, ψηφιακής συνδεσιμότητας και ενεργειακών υποδομών μέσω δικτύου ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου. Η προγραμματισμένη διαδρομή για το IMEC θα εκτείνεται από τη Βομβάη και τη Mundra στην Ινδία στα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια μέσω του Ισραήλ στην Ελλάδα.

Το οικονομικό και τεχνικό σκέλος

Μπορεί ο γεωπολιτικός παράγοντας να είναι το κυρίαρχο πρόβλημα όμως υπάρχουν και τα ζητήματα που αφορούν το οικονομικό και τεχνικό σκέλος. Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, αν δεν επιλυθούν τα προβλήματα σε αυτό το πεδίο δεν μπορεί να σταλεί μήνυμα προς τους επενδυτές του έργου ότι δεν θα υπάρχει μελλοντικό πρόβλημα. Το να υπάρχει ένα ελκυστικό περιβάλλον είναι το «κλειδί». Σύμφωνα με πηγές της κυπριακής κυβέρνησης, χρειάζεται στήριξη και από την ΕΕ, το έργο είναι μεγαλεπήβολο λόγω της έκτασης του, του κόστους κατασκευής αλλά και της σοβαρής επιδότησης που έχουν προσφέρει οι Βρυξέλλες. Να σημειωθεί πως στη σωστή κατεύθυνση φαίνεται πως βρίσκεται η διαδικασία της πληροφόρησης που έχει ζητήσει η κυπριακή πλευρά στο πλαίσιο της αξιολόγησης της μελέτης κόστους οφέλους του έργου.

Υπενθυμίζεται πως το αίτημα της κυπριακής πλευράς για μεταφορά των παγίων στον φορέα υλοποίησης του έργου έχει γίνει δεκτό από την ελληνική πλευρά, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει το κοινό σχήμα να αποτελέσει πιστοποιημένο διαχειριστή και να υποβάλει σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να συμμετέχει το κυπριακό δημόσιο με 100 εκατ. ευρώ θα πρέπει να συσταθεί μια εταιρεία ειδικού σκοπού όπου η κυπριακή πλευρά θα συμμετέχει μάλλον μέσω του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου.

Διαβάστε ακόμη