Τα PPAs θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των συστημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Γαζή, επικεφαλής της Aurora Energy Research για τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης. Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε στο Power & Gas Forum, που ολοκληρώθηκε πριν μερικές ημέρες, αυτό που είναι πιο σημαντικό για τα συστήματα αποθήκευσης που θα συμμετέχουν απευθείας στην αγορά και δεν θα έχουν κάποια σταθερή κρατική ενίσχυση, δηλαδή για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των συστημάτων, είναι το να βρουν έναν τρόπο χρηματοδότησης και να υπάρξει μια συμβολαιοποίηση, και εξασφάλιση, των εσόδων τους.

«Με την απουσία ενός capacity market στην Ελλάδα και την απουσία των CfDs, γιατί δεν θα έχουν κάποια τέτοια ενίσχυση, θα εξαρτηθεί πολύ το μέλλον των συστημάτων αποθήκευσης από τη διαθεσιμότητα tolling agreements, δηλαδή PPAs για συστήματα αποθήκευσης», τόνισε ο κ. Γαζής και πρόσθεσε πως «αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά αντικείμενα που παρακολουθούμε».

Αναφερόμενος στα νέα 4,7 GW συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας που θα εγκατασταθούν με κίνητρο την κατά προτεραιότητα προσφορά όρων σύνδεσης, τα οποία περιλαμβάνονται σε σχετική υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε μέσα στον Μάρτιο, ο Ευάγγελος Γαζής ανέφερε πως «το μεγάλο ερώτημα εδώ είναι πώς θα έρθουν αυτά στην αγορά, αλλά και πώς θα χρηματοδοτηθούν. Κυρίως αυτά τα 4,7, τα οποία δε θα έχουν κάποια ενίσχυση και θα εξαρτώνται από τις αγορές, θα είναι merchant projects. Στην Aurora το κοιτάμε πολύ συστηματικά και έχουμε καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα ως προς το ποιο είναι το IRR διαφορετικών συστημάτων». Ένα βασικό συμπέρασμα της Aurora είναι πως όσο πιο νωρίς μπει κάποιος στην αγορά, τόσο υψηλότερη θα είναι η απόδοση της επένδυσης.

Τα τρία είδη περικοπών και η κατανάλωση ενέργειας

Ως προς τις περικοπές παραγωγής ενέργειας, ο κ. Γαζής εξήγησε πως υπάρχουν τρία είδη περικοπών. Υπάρχουν οι οικονομικές περικοπές, που γίνονται όταν οι τιμές ρεύματος είναι πάρα πολύ χαμηλές, οπότε μπορεί να πέσουν κάτω από το οριακό κόστος παραγωγής και ο παραγωγός αναγκάζεται να κλείσει τη μονάδα του γιατί δεν έχει νόημα να παράγει ενέργεια. Υπάρχουν οι στατικές περικοπές, όπου επιβάλλονται από τον Διαχειριστή του συστήματος και αφορούν νέες μονάδες στις οποίες επιβάλλονται συγκεκριμένοι περιορισμοί έγχυσης συγκεκριμένες ώρες, ώστε να αποσυμφορηθεί το δίκτυο, και τέλος, υπάρχουν οι δυναμικές περικοπές, που σχετίζονται επίσης με τη συμφόρηση των δικτύων, αλλά σε τοπικό επίπεδο. Οι δυναμικές περικοπές είναι η πιο ενδιαφέρουσα και περίπλοκη κατηγορία, επισημαίνει ο κ. Γαζής, αφού επηρεάζει άμεσα τη διαχείριση της ενέργειας σε διαφορετικές περιοχές.

Ως προς τις οικονομικές περικοπές, τονίστηκε πως όσο πιο πολλές ΑΠΕ έχουμε, τόσο πιο συχνά θα έχουμε μηδενικές ή αρνητικές τιμές, οπότε θα υπάρξει αύξηση της εκούσιας απενεργοποίησης μονάδων στο μέλλον από τους παραγωγούς για οικονομικούς λόγους. Από την άλλη, οι δυναμικές περικοπές έχουν άμεση συνάφεια με το πώς οι ΑΠΕ συσχετίζονται χρονικά, αλλά και χωρικά, με την κατανάλωση. «Απ’ τη μία, όταν λέμε χρονική συσχέτιση, εννοούμε ότι τα φωτοβολταϊκά παράγουν περισσότερο το μεσημέρι, η κατανάλωση δεν είναι απαραίτητα το μεσημέρι, οπότε αυτή η διαφορά σε όλο το δίκτυο μπορεί να δημιουργήσει μια περίσσεια ενέργειας, πολλές φορές, που μπορεί να οδηγήσει σε συμφορήσεις δικτύων», εξηγεί ο κ. Γαζής.

Ωστόσο, πιο ενδιαφέρουσα είναι η χωρική συσχέτιση, δηλαδή το πώς είναι κατανεμημένες οι μονάδες παραγωγής με τις μονάδες κατανάλωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει συγκεκριμένη πριμοδότηση για την κατανάλωση σε συγκεκριμένες περιοχές και, αντίστοιχα, η πριμοδότηση εγκατάστασης ΑΠΕ σε περιοχές που είναι υψηλή η ζήτηση, τόνισε.

Οι μακροπρόθεσμες τάσεις της χονδρικής αγοράς ρεύματος της Ελλάδας και του φυσικού αερίου

Ο επικεφαλής της Aurora για τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης μίλησε, επίσης, για τη μεταβλητότητα των τιμών στην ελληνική χονδρική αγορά ενέργειας. Η μεταβλητότητα των τιμών, όπως είπε, δηλαδή το πόσο μεγάλη είναι η διακύμανση στις τιμές μέσα στη μέρα, θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια, κυρίως λόγω της μείωσης στις τιμές του φυσικού αερίου. Μετά το 2030 θα αυξηθεί αρκετά, καθώς θα υπάρχουν όλο και περισσότερα φωτοβολταϊκά στο σύστημα και οι χονδρικές τιμές ρεύματος το μεσημέρι θα είναι πολύ χαμηλές. Ωστόσο, κάποια στιγμή θα εξισορροπηθεί αυτή η κατάσταση, όταν θα ενσωματωθούν στην ελληνική αγορά περισσότερες νέες τεχνολογίες που θα παρέχουν ευελιξία.

Ως προς τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της Aurora για τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις χονδρικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα, επισημάνθηκε πως «ο τρόπος που είναι σχεδιασμένη η αγορά ενέργειας ακόμα σημαίνει ότι η οριακή μονάδα συστήματος είναι αυτή που καθορίζει τη μέση τιμή του συστήματος. Οπότε, δεδομένου ότι η οριακή τιμή ορίζεται συνήθως από κάποια ευέλικτη μονάδα φυσικού αερίου, το φυσικό αέριο και το κόστος εκπομπών CO2 είναι αυτά που καθορίζουν την τιμή του συστήματος τον περισσότερο καιρό».

Στις τιμές του φυσικού αερίου θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια μια τάση αποκλιμάκωσης, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας LNG προς την Ευρώπη. Το κόστος των εκπομπών CO2 σταδιακά θα αυξηθεί, όμως η ζήτηση φυσικού αερίου για παραγωγή ρεύματος σταδιακά θα μειώνεται. Συνεπώς, δεν αναμένεται να αυξηθεί πολύ η τιμή του φυσικού αερίου μακροπρόθεσμα.

Σχετικά με τη χονδρική αγορά ρεύματος στη χώρα μας, τα επόμενα χρόνια οι τιμές θα συνεχίσουν να ακολουθούν την τάση του φυσικού αερίου και θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών επειδή θα υπάρξει μια γενική αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Μετά από κάποια χρόνια, η τιμή ρεύματος στην Ελλάδα θα αρχίσει να εξαρτάται περισσότερο από τις ΑΠΕ και λιγότερο από την τιμή του φυσικού αερίου, αφού θα έχει μικρότερο μερίδιο στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, οι χονδρικές τιμές θα πέσουν ακόμη περισσότερο. Τέλος, ο κ. Γαζής ανέφερε πως, παρά τον κανιβαλισμό της αγοράς, οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά θα συνεχίσουν να είναι ελκυστικές για αρκετά χρόνια ακόμη.

Διαβάστε ακόμη