Χρήσιμα διδάγματα από το βρετανικό μοντέλο για τα τιμολόγια ρεύματος μπορεί να αντλήσει η ελληνική αγορά, επισημαίνεται σε blog στην ιστοσελίδα smart energy της εταιρείας παροχής ενεργειακών υπηρεσιών Clarus ESCO. Όπως τονίζει ο επικεφαλής της Clarus Αθανάσιος Γκίκας, «Οι Βρετανοί έμαθαν πόσο θα στοιχίζει το ρεύμα και το αέριο για το σπίτι τους από την 1η Απριλίου 2025 και για το επόμενο τρίμηνο – μέχρι τον Ιούνιο.
Ο Ενεργειακός Ρυθμιστής Ofgem , δηλαδή η ΡΑΑΕΥ της Βρετανίας, ανακοίνωσε την ετήσια δαπάνη για έναν καταναλωτή που καταναλώνει 2.700 κιλοβατώρες ρεύμα και 11.500 κιλοβατώρες φυσικό αέριο τον χρόνο. Το ποσό, που είναι αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 6,4%, είναι 1.849 λίρες ή 2.237 ευρώ (Η ίδια κατανάλωση στη Ελλάδα θα στοίχιζε 1.527 ευρώ).
Αυτή η ανακοίνωση μοιάζει με την ελληνική πραγματικότητα του “πράσινου τιμολογίου” (που αφορά μόνο το ρεύμα – η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα θεωρείται αμελητέα). Υπάρχουν όμως διαφορές που έχει ενδιαφέρον να αναλυθούν. Εξηγούμε:
Η ανακοίνωση γίνεται από τον Ρυθμιστή και όχι από τους Παρόχους. Αυτό γιατί διαδραματίζει τον ρόλο ανώτατης τιμής (Cap) – προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τους καταναλωτές αντί για παροχή επιδοτήσεων. Η ανακοίνωση αφορά μεταβλητό τιμολόγιο (Standard Variable Rate), που αλλάζει κάθε τρίμηνο (και όχι μήνα). Η ανακοίνωση δεν αναφέρεται σε τιμή (ρεύματος και αερίου) αλλά δαπάνη και μάλιστα ετήσια.
Υπάρχει συνεπώς ένας και μόνο αριθμός στον οποίο εστιάζεται η προσοχή των καταναλωτών, ο οποίος δεν αφήνει στους παρόχους την ελευθερία να παίζουν με πολύπλοκους τύπους και ξαφνικές εκπτώσεις δημιουργώντας σύγχυση στους καταναλωτές κάθε μήνα. Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά σε σχέση με το ελληνικό μοντέλο του πράσινου τιμολογίου, υποστηρίζει ο κ. Γκίκας.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η σχετική πληροφορία αφορά μόνο τους καταναλωτές που έχουν μείνει αδρανείς στο μεταβλητό τιμολόγιο. Στους ενεργούς πελάτες,, οι πάροχοι προσφέρουν σταθερά τιμολόγια για να τους προσελκύσουν (με εκπτώσεις της τάξεως του 10% σε σχέση με την Standard Variable Rate). Η σύγκριση είναι άμεση, απλούστατη και διαφανής. Γιατί γίνεται σε σχέση με ένα μοναδικό για όλη την αγορά αριθμό – που αντιστοιχεί σε ετήσια δαπάνη. Κάτι που ίσως να ερμηνεύει το γιατί η πλειοψηφία των Βρετανών καταναλωτών είναι σε φθηνότερα σταθερά τιμολόγια ρεύματος ενώ η πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών μένουν ακόμα στα ακριβότερα μεταβλητά, αν και το τελευταίο διάστημα επιταχύνεται η στροφή των ελληνικών νοικοκυριών στα σταθερά 12μηνα μπλε τιμολόγια, που είναι στην πλειονότητά τους ανταγωνιστικότερα από τα πράσινα.