Η αποθήκευση ενέργειας θεωρείται ένα κεφαλαιώδες ζήτημα στην αρχιτεκτονική της αγοράς ενέργειας, με δεδομένο πως η προσθήκη νέων έργων ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την όχι και τόσο μεγάλη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκδοχή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ο στόχος που έχει τεθεί για αποθήκευση με συσσωρευτές είναι 4,3 GW εως το 2030.

Επίσης, σύμφωνα με το ΕΣΕΚ η συνολική ισχύς των συστημάτων αποθήκευσης με αντλησιοταμίευση αναμένεται να προσεγγίσει τα 1,7 GW έως το έτος 2030 και να αυξηθεί σημαντικά, στα 5,5 GW, έως το έτος 2050, με τη συνολική χωρητικότητα των έργων να είναι της τάξης των 11GWh. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου του 2030 είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, ισχύος 680 MW, ο οποίος εκτιμάται πως θα τεθεί σε λειτουργία το 2027.Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου του ΕΣΕΚ θα διαδραματίσει και η κατασκευή και λειτουργία λοιπών έργων αντλησιοταμίευσης τα οποία βρίσκονται σε ώριμη φάση αδειοδότησης, από μία δεξαμενή έργων συνολικής ισχύος περίπου 2.000 MW.

Έργα αποθήκευσης ενέργειας άνω των 4 GW

Η αποθήκευση ενέργειας μέσω standalone μπαταριών ήδη βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, με την πραγματοποίηση και του τρίτου διαγωνισμού αποθήκευσης. Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο διαγωνισμό είχαν περάσει στην επόμενη φάση 12 έργα αυτόνομων (standalone) μπαταριών συνολικής ισχύος 411,79 MW, με μεσοσταθμική τιμή τα 49.748 ευρώ/MWh/έτος, ενώ στον δεύτερο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων η δημοπρατούμενη ισχύς είχε κλειδώσει στα 299,775 MW, ενώ η μεσοσταθμική τιμή των επιλεγέντων έργων στις 47.680,380 ευρώ.

Ο κατάλογος με τα έργα από τον τρίτο διαγωνισμό για αποθήκευση ενέργειας αναμένεται να ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες. Ο τρίτος διαγωνισμός αφορούσε έργα ισχύος 200 MW και διάρκειας 4 ωρών και με αυτόν ολοκληρώνεται το κεφάλαιο των διαγωνισμών που άνοιξε πριν δύο χρόνια για έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος 900MW. Υπενθυμίζεται πως τόσο για τον πρώτο διαγωνισμό, όσο και για τον δεύτερο, η προθεσμία για την έναρξη λειτουργίας των μπαταριών είναι ο Δεκέμβριος του 2025.

Παράλληλα, το υπουργείο Ενέργειας δημοσίευσε την υπουργική απόφαση για εγκατάσταση μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ σε 3,5GW, η οποία κατανέμεται σε υποομάδες έργων. Μια σημαντική ομάδα έργων αναμένεται να κατανεμηθεί σε 12 περιφέρειες. Να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένοι σταθμοί αποθήκευσης δεν αναμένεται να λάβουν καμία λειτουργική ενίσχυση κατά την περίοδο λειτουργίας τους. Με άλλα λόγια, με όλα αυτά τα έργα μπαίνουν οι βάσεις για την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ.

Ο ρόλος των υβριδικών συστημάτων

Την ίδια ώρα, σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα υβριδικά συστήματα, που θα λειτουργήσουν κυρίως σε μη διασυνδεμένα νησιά. Τα υβριδικά έργα ΑΠΕ σε νησιά θα έχουν σημαντικά οφέλη και θα συνδυάζουν την αιολική και ηλιακή ενέργεια με αποθήκευση. Τα συγκεκριμένα έργα θα δώσουν ώθηση και στον πρωτογενή τομέα καθώς θα λυθεί το θέμα της άρδευσης. Τα συγκεκριμένα έργα θα υποστηριχθούν με επιδοτήσεις, που θα δοθούν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Ένας «κουμπαράς» με περισσότερα από 200 εκατ. που σε μεγάλο βαθμό θα προκύψουν από τους πόρους του Ταμείου Απανθρακοποίησης θα υποστηρίξει έργα υβριδικών σταθμών με μπαταρίες σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πρώτοι διαγωνισμοί που θα προκηρυχθούν μέσα στο επόμενο διάστημα θα αφορούν σταθμούς υβριδικούς σε μεγάλα νησιά και στο μικροσκόπιο βρίσκονται: Κω-Κάλυμνος, Λέσβος, Σάμος, Χίος και Ρόδος. Σε αυτά τα νησιά εκτιμάται πως θα εγκατασταθούν έργα φωτοβολταϊκά και αιολικά, συνολικής ισχύος έως 168 ΜW, σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης έως και 400 ΜW.Ήδη έχουν καταγραφεί τα περιθώρια διείσδυσης έργων ΑΠΕ σε κάθε νησί. Επομένως, θα ακολουθηθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο, σύμφωνα με το οποίο, θα κατανεμηθεί η χωρητικότητα των έργων, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κάθε νησί. Σαν μια γενική ιδέα θα μπορούσε στα μη διασυνδεδεμένα νησιά να υπάρχει διείσδυση των ΑΠΕ κατά τουλάχιστον 35%.

Μπαταρίες και στις επιχειρήσεις

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» με τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποτελεί το κατ’ εξοχήν στοίχημα για τις επιχειρήσεις. Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα προβλέπει επιδοτήσεις για την εγκατάσταση μπαταρίας έως 50%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, με τις μικρές επιχειρήσεις να λαμβάνουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση. Παράλληλα, υπάρχουν όρια επιχορήγησης για τις μπαταρίες, ενώ οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν επιδότηση και για τις υποστηρικτικές εργασίες, όπως η τεχνική μελέτη και το κόστος σύνδεσης στο δίκτυο.

Διαβάστε ακόμη