Στο ερώτημα εάν θα υπάρξουν άλλες έρευνες για το καλώδιο εκτός των χωρικών υδάτων, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν κατηγορηματικός: «Η απάντηση είναι σαφής. Βεβαίως και θα συνεχιστεί η έρευνα. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι σημαντικό, ιδίως σε ό,τι αφορά την Κύπρο, διότι αίρει την ενεργειακή απομόνωση του νησιού. Άρα θα συνεχιστεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας που έχει αναλάβει την ανάπτυξη της έρευνας και του καλωδίου. Θεωρώ και ελπίζω ότι η Τουρκία δεν θα φέρει αντιρρήσεις, ότι θα έχουν την κατανόηση εκείνη έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το έργο αυτό. Σε περίπτωση που υπάρχει ένταση, θα επιχειρήσουμε να την αποσυμπιέσουμε. Θέλω να επισημάνω ειδικά για το ζήτημα αυτό, ότι η έρευνα και η πόντιση επιφανειακών ηλεκτρικών καλωδίων -δηλαδή επί της επιφανείας του βυθού- προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο απολύτως, δεν απαιτεί καμία άδεια. Και κατά τούτο δεν υπάρχει καμία απολύτως αξίωση με βάση το διεθνές δίκαιο για αδειοδότηση του συγκεκριμένου έργου».
Προσέθεσε δε ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει ένταση, και δεν θα παρεμποδιστεί η συγκεκριμένη έρευνα και υπενθύμισε ότι το έργο αυτό δεν είναι ένα ελληνικό έργο, αλλά είναι ένα ευρωπαϊκό έργο, το οποίο μάλιστα έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έργο ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να φτάσουν στη Χάγη οι «γκρίζες ζώνες» και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ο κ.Γεραπετρίτης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση στα ζητήματα αυτά και προσέθεσε:
«Εκείνο, το οποίο θέλω να επισημάνω είναι ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών να υπάρξει μια κοινή κατανόηση σε ό,τι αφορά το ένα και μόνο θέμα της διαφοράς μας, το οποίο είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει παρεπόμενα ζητήματα, όπως αυτά, τα οποία αφορούν τις λεγόμενες “γκρίζες ζώνες” ή την αποστρατιωτικοποίηση. Το ζήτημα, το οποίο τίθεται και θα τίθεται είναι το ζήτημα των οριοθετήσεων. Για αυτά θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο».
Αναφορικά με τη στάση της χώρας μας στο ουκρανικό ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία στηρίζεται σε αρχές και οι αρχές αυτές είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, και αν θέλουμε η διεθνής κοινότητα να στέκεται αρωγός απέναντι στα δικά μας αιτήματα, που είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν μπορούμε παρά να δίνουμε πρώτοι εμείς το παράδειγμα.
«Και δεν μπορούμε να έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά. Για μένα που είμαι ένας πιστός θιασώτης των αρχών στο διεθνές δίκαιο, δεν θα μπορούσε να υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο ο σεβασμός του αμυνόμενου, η στήριξη του αμυνόμενου επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, έτσι ώστε να μπορώ να έχω έννομο συμφέρον να το επικαλεστώ σε περίπτωση που υπάρχει αντίστοιχη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» είπε.
Διαβάστε ακόμη