Το 2025 έχει ήδη φέρει νέα δεδομένα στα τιμολόγια ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ αναμένονται νέες αλλαγές και παρατηρούνται κάποιες τάσεις στη λιανική αγορά ρεύματος της Ελλάδας. Οι καταναλωτές μέσα σε ένα περιβάλλον αυξημένου ενεργειακού κόστους καλούνται να αξιολογήσουν αυτά τα νέα δεδομένα για να προβούν στην πιο συμφέρουσα για αυτούς επιλογή. Νέα χρώματα στην «παλέτα» των τιμολογίων ρεύματος, ένα νέο «νυχτερινό ρεύμα» και μια σταδιακή στροφή προς τα σταθερά μπλε τιμολόγια, τα οποία πλέον αφορούν μόνο δωδεκάμηνες συμβάσεις, αποτελούν τις βασικότερες αλλαγές στο τοπίο της λιανικής αγοράς.
Ξεκινώντας από το νέο «νυχτερινό ρεύμα», εννοώντας φυσικά το διζωνικό τιμολόγιο που αντικατέστησε το παλιό νυχτερινό τιμολόγιο, αυτό τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου του 2025 σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή των δεδομένων για τους καταναλωτές. Ο λόγος για τη συγκεκριμένη αλλαγή ήταν η ανάγκη μεταφοράς της ζήτησης για ρεύμα στις ώρες που αυτό είναι πιο φθηνό, δηλαδή γύρω στο μεσημέρι όπου δουλεύουν «στο φουλ» τα φωτοβολταϊκά παρέχοντας άφθονη φθηνή ενέργεια, η οποία αν δεν υπάρχει ζήτηση πάει χαμένη λόγω της έλλειψης έργων αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα προς το παρόν, αλλά και τις πρώτες πρωινές ώρες όπου -εύλογα- η ζήτηση για ρεύμα είναι μειωμένη.
Με βάση τα παραπάνω, δημιουργήθηκαν δύο χρονικές ζώνες μέσα στην ημέρα, εξ ου και «διζωνικό τιμολόγιο», όπου τον χειμώνα είναι από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και από τις 2 έως τις 5 τα ξημερώματα, ενώ το καλοκαίρι είναι από τις 11 έως τις 3 το μεσημέρι και από τις 2 έως τις 4 τη νύχτα. Με άλλα λόγια, οι φθηνές ώρες του παλαιού «νυχτερινού τιμολογίου» μεταφέρθηκαν τις μεσημεριανές ώρες, ενώ παρέμεινε και μια φθηνή ζώνη τις πρώτες πρωινές ώρες.
Επισημαίνεται πως το διζωνικό τιμολόγιο που, όπως προαναφέρθηκε, τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου, θα έχει πεδίο εφαρμογής όσους διαθέτουν ρολόι διπλής εγγραφής, δηλαδή γύρω στα 1,5 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Μέσω αυτού, το ΥΠΕΝ στοχεύει σε εξομάλυνση των ανισορροπιών στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος και φυσικά στη μείωση των τιμολογίων της λιανικής αγοράς.
Η μπλε στροφή στα τιμολόγια ρεύματος
Το 2025 φέρνει και μια σταδιακή μεταστροφή των καταναλωτών από τα πράσινα στα μπλε τιμολόγια ρεύματος, τα λεγόμενα σταθερά τιμολόγια. Τη μεταστροφή αυτή προωθεί ανοιχτά και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), προκειμένου να προστατευτούν οι καταναλωτές από τις έντονες διακυμάνσεις των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος. Από τις αρχές του έτους θεσπίστηκε τα σταθερά τιμολόγια, δηλαδή τα τιμολόγια στα οποία υπάρχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, να μην έχουν διάρκεια μικρότερη των δώδεκα μηνών. Συνεπώς, αν μια εταιρεία προωθήσει ένα τιμολόγιο εξάμηνης διάρκειας, αυτό δεν συγκαταλέγεται πλέον στην κατηγορία των σταθερών.
Τα μπλε τιμολόγια προσφέρουν αξιόπιστες επιλογές για τους καταναλωτές στην Ελλάδα, δεδομένων των «ανωμαλιών» που παρατηρούνται συχνά στα κυμαινόμενα τιμολόγια, όπως τα πράσινα και τα κίτρινα. Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο του 2025 τα φθηνότερα πράσινα τιμολόγια ξεκινούσαν από τα 15,5 έως 16 λεπτά ανά KWh (από τους παρόχους ΔΕΗ, Protergia και Ήρωνα), ενώ μετά υπήρχε το…χάος, φτάνοντας μέχρι και τα 23 λεπτά ανά KWh. Το πάγιο στα πράσινα τιμολόγια βρίσκεται, ως επί το πλείστον, στα 5 ευρώ.
Στην κατηγορία των μπλε τιμολογίων, η Protergia προσφέρει σταθερό 12μηνο τιμολόγιο στα 9,9 λεπτά ανά KWh (με πάγιο στα 9,90 ευρώ), η Elpedison στα 10,49 λεπτά ανά KWh (με πάγιο στα 7,90 ευρώ), η NRG στα 10,78 λεπτά ανά KWh (με πάγιο στα 9,90 ευρώ), ο Ήρων στα 11 λεπτά ανά KWh (με πάγιο στα 9,90 ευρώ) και η ΔΕΗ στα 14,2 λεπτά ανά KWh (με πάγιο στα 3,5 ευρώ). Η σύγκριση με τα παραπάνω δείχνει πως σε αυτή τη φάση τα μπλε τιμολόγια είναι αρκετά ανταγωνιστικά σε σχέση με τα πράσινα.
Ντεμπούτο για το δυναμικό τιμολόγιο
Εντός του 2025, πιθανόν προς το φθινόπωρο, θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα και το δυναμικό τιμολόγιο, ή πορτοκαλί για να μιλήσουμε με χρώματα, το οποίο θα προσφέρει ωριαία τιμολόγηση και αρχικά θα αφορά τους επαγγελματίες καταναλωτές, οι οποίοι θα έχουν εγκαταστήσει τον λεγόμενο «έξυπνο μετρητή». Ο αριθμός πελατών στον οποίο θα απευθύνεται αρχικά, θα προσεγγίζει τους 155.000 και πρόκειται κυρίως για μεγαλύτερες παροχές Χαμηλής και Μέσης Τάσης, δηλαδή μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες. Η συγκεκριμένη κατηγορία πελατών αποτελεί πάνω από το 46% της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι μέχρι το τέλος του 2025 η δυναμική τιμολόγηση να καλύπτει το 60% της συνολικής κατανάλωσης.
Δυναμικά τιμολόγια (ή πορτοκαλί τιμολόγια) είναι τα προγράμματα χρέωσης ηλεκτρικής ενέργειας στα οποία η τιμή του ρεύματος μεταβάλλεται σε πραγματικό χρόνο ή σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αντίθεση με τα σταθερά ή κυμαινόμενα τιμολόγια, όπου η τιμή της κιλοβατώρας παραμένει ίδια για όλη τη διάρκεια του συμβολαίου ή διαφοροποιείται ανάλογα με τη συνολική κατανάλωση, στα δυναμικά τιμολόγια η τιμή του ρεύματος μπορεί να αλλάζει ανά ώρα, ημέρα ή ακόμα και σε πραγματικό χρόνο, αντανακλώντας τη ζήτηση και την προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας, την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις διακυμάνσεις των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.
Η εφαρμογή των δυναμικών τιμολογίων προϋποθέτει τη χρήση έξυπνων μετρητών που καταγράφουν και μεταδίδουν δεδομένα κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο. Μέσω αυτών των τιμολογίων, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν τη χρήση του ρεύματος σε ώρες χαμηλών τιμών, μειώνοντας το κόστος τους, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη βέλτιστη διαχείριση του ενεργειακού συστήματος και στην ενίσχυση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών.
Διαβάστε ακόμη