Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε για διάφορα ζητήματα που αφορούν τη χώρα, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, την κατάσταση στη Μήλο, καθώς και τις τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Για τις τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη, ο Υπουργός δήλωσε ότι οι τιμές είναι πολύ υψηλές, αλλά πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει πλέον καταφέρει να γίνει εξαγωγικός παίκτης στον τομέα της ενέργειας, με αποτέλεσμα να διατηρεί σταθερές τιμές και να επιτρέπει μικρές επιδοτήσεις. Όπως εξήγησε, με τον ερχομό της άνοιξης, οι τιμές θα αρχίσουν να πέφτουν, εκτός απροόπτων.
Τι είπε ο κ. Σκυλακάκης για τα Τέμπη
Για το δυστύχημα στα Τέμπη, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν κάλυψε τις πολιτικές ευθύνες και ότι η διερεύνηση της υπόθεσης γίνεται σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτήρισε, μάλιστα παράλογη τη θεωρία, ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει έναν λαθρέμπορο και τόνισε την ανάγκη για λογική σκέψη και την έρευνα όλων των στοιχείων, όπως βίντεο, ώστε να αναδειχθεί η πλήρης εικόνα του γεγονότος. Όπως είπε, όταν συγκρούονται δύο τρένα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολλαπλή αποτυχία συστημάτων και παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα για πολλά χρόνια είχε αμελήσει τον τομέα του σιδηροδρόμου.
Για το Σαρακήνικο
Αναφερόμενος στο θέμα της Μήλου, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι οι άδειες στο Σαρακήνικο εκδόθηκαν παράνομα, ενώ σημείωσε πως μόνο στα δάση της χώρας υπάρχουν τουλάχιστον 90.000 αυθαίρετα κτίσματα. Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε ότι αυτή τη στιγμή μόνο στα δάση υπάρχουν τουλάχιστον 90.000 αυθαίρετα.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ με αφορμή τη συνέντευξη που έδωσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης:
Τις βασικές αρχές της μεταρρύθμισης που υλοποιεί η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης περιέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σήμερα (20/2), σε τηλεοπτικό σταθμό. «Αν δεν τελειώσουμε με τη νέα αυθαιρεσία, δεν θα έχουμε ποτέ πολεοδομική πολιτική» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Ο νέος νόμος προβλέπει -με δική μου πρωτοβουλία- ότι πρώτα κατεδαφίζονται τα καινούρια αυθαίρετα. Οι έσχατοι έσσονται πρώτοι… Μόνο στα δάση τα ολοκληρωμένα αυθαίρετα ακίνητα μπορεί να φτάνουν και τις 90.000. Έχουμε εκατομμύρια νομιμοποιήσεις. Γιατί ποτέ δεν αποφασίσαμε να τελειώσουμε με τη νέα αυθαιρεσία. Και ήμασταν σε έναν φαύλο κύκλο ότι είναι τόσοι πολλοί οι αυθαίρετοι, που δεν μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να τελειώσουμε με τη νέα αυθαιρεσία, για να αποκτήσουμε πολεοδομική πολιτική και να ρυθμίσουμε ή να αντιμετωπίσουμε κατόπιν -όπως μπορούν να ρυθμιστούν και να αντιμετωπιστούν- και τα θέματα του παρελθόντος» εξήγησε ο Υπουργός.
Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε στο πώς θα καταστεί πράξη το τέλος της νέας αυθαιρεσία -εννοώντας οτιδήποτε αυθαίρετο χτίζεται τώρα και στο μέλλον- με τη χρήση της νέας τεχνολογίας. «Θα συγκρίνουμε δορυφορικές φωτογραφίες πριν και μετά. Αυτόματα με τεχνητή νοημοσύνη θα επισημαίνεται κάθε καινούρια δόμηση που γίνεται σε όλη την Ελλάδα, οποιουδήποτε είδους, π.χ. τοιχίο, κ.λπ. Και στη συνέχεια, αυτόματα, μέσω του e-Άδειες θα διαπιστώνεται αν αυτό που χτίστηκε έχει άδεια ή όχι. Και οτιδήποτε δεν έχει άδεια, θα ελέγχεται».
Ο κ. Σκυλακάκης πρόσθεσε πως «έως τώρα οι έλεγχοι πραγματοποιούνταν μέσω καταγγελιών ή αν η πολεοδομία ξύπναγε και πήγαινε να ελέγξει κάποιο αυθαίρετο. Που δεν ξύπναγε… Πλέον θα έχουμε πλήρη καταγραφή των νέων αυθαιρέτων σε ολόκληρη τη χώρα, κάθε φορά που θα γίνονται. Αυτό κάνουμε τώρα στη Μύκονο, χειροκίνητα. Έχω δώσει εντολή και έχουν εγκατασταθεί οι Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι οποίοι δεν θα φύγουν από το νησί, πριν τελειώσουν με αυτή την ιστορία. Ελέγχουμε οτιδήποτε καινούριο έχει χτιστεί τον τελευταίο χρόνο, άσχετα αν έχει καταγγελία ή όχι. Και κοιτάμε, επίσης, τις καταγγελίες τις οποίες για πάρα πολύ καιρό η πολεοδομία είχε αφήσει χωρίς έλεγχο».
Ο κ. Σκυλακάκης περιέγραψε, επίσης, τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος στην περίπτωση που οι ελεγκτές διαπιστώσουν κάποια αυθαιρεσία. «Αν κάποιος πάρει πρόστιμο, έχει 30 ημέρες για να γκρεμίσει. Εάν δεν γκρεμίσει στις 30 ημέρες, υπάρχει συνεχής πολλαπλασιασμός των προστίμων. Και μετά έρχονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Ταυτόχρονα, ξεκινάει η διαδικασία που οδηγεί στην κατεδάφιση».
Αναφερόμενος στην απόπειρα δόμησης στο Σαρακήνικο δήλωσε: «Στο Σαρακήνικο οι άδειες βγήκαν παράνομα. Διότι η πολεοδομία της Μήλου ξανακοιτώντας την άδεια, η οποία βγαίνει από τον μηχανικό, ανακάλυψε ότι είχε παρατυπίες. Και την έχει ακυρώσει. Εμείς θα την ψάξουμε και για άλλους λόγους».
Σε ερώτηση σε σχέση με τις τιμές του ρεύματος σχολίασε: «Το ρεύμα έχει πολύ υψηλές τιμές στην Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει γίνει από εισαγωγική χώρα, εξαγωγική, σε μικρό ποσοστό, αλλά είναι σημαντικό αυτό το χρονικό διάστημα. Είναι κάτι που μας έχει επιτρέψει να κρατήσουμε τις τιμές σταθερές, σε ένα επίπεδο που δεν είναι πολύ υψηλό. Έχουμε τιμές αντίστοιχες με τον Οκτώβριο – Νοέμβριο και παράλληλα δίνουμε μικρές επιδοτήσεις. Η αίσθησή μου είναι ότι οδεύοντας προς την άνοιξη και καθώς μπαίνουν πολλές καινούριες ΑΠΕ στο Σύστημα -μόνο αυτόν το χρόνο ακόμα 2GW ΑΠΕ- θα πάμε σε μία πτωτική πορεία τιμών, αλλά πρέπει βέβαια να δούμε τί θα γίνει και στην Ευρώπη, διότι εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα».
Για τις πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση των Τεμπών, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε: «Η Κυβέρνηση δεν κάλυψε τις πολιτικές ευθύνες. Ο αρμόδιος Υπουργός παραιτήθηκε, σε αντίθεση με αυτά που είχαν γίνει, για παράδειγμα στο Μάτι. Και η διερεύνηση της υπόθεσης έγινε και συνεχίζει να γίνεται σε όλα τα επίπεδα και είναι έτοιμη η Κυβέρνηση να διερευνήσει οτιδήποτε θέλει η αντιπολίτευση», προσθέτοντας πως αυτό το αίτημα θα πρέπει να συνοδεύεται από στοιχειώδη λογική και ορθολογισμό και όχι με παρανοϊκές θεωρίες.
Για τα πρόσφατα βίντεο από τη διαδρομή του εμπορικού τρένου που ενεπλάκη στη σιδηροδρομική τραγωδία σχολίασε: «Δύο τρένα δεν επιτρέπεται να τρακάρουν, όπως δεν επιτρέπεται να τρακάρουν δύο αεροπλάνα, όπως έγινε στην Αμερική. Πρέπει να έχεις συστήματα που να το αποτρέψουν. Όταν τρακάρουν δύο τρένα είναι προφανές ότι έχεις πολλαπλή αποτυχία συστημάτων. Αυτό συνέβη στα Τέμπη. Όταν έχεις αυτή την πολλαπλή αποτυχία συστημάτων και βλέπεις ότι έχουν τρακάρει δύο τρένα δεν ψάχνεις να βρεις ένα τρίτο σενάριο. Το τρίτο σενάριο προέκυψε πολύ αργότερα, πολύ μετά από την άμεση διαχείριση των Τεμπών. Τα βίντεο που ψάχνουμε τώρα είναι διότι έχουμε αυτή τη θεωρία. Αν δεν είχαμε αυτή τη θεωρία ποιος ο λόγος να ψάχνουμε τα βίντεο του τί μετέφερε το τρένο; Εφόσον ξέραμε εκείνη τη στιγμή τι προκάλεσε το δυστύχημα: ότι τράκαραν δύο τρένα, αυτό προκάλεσε το δυστύχημα».
Σημείωσε, ακόμη, πως «η Ελλάδα είχε για πάρα πολλά χρόνια αφήσει αυτόν τον τομέα χωρίς επαρκή πίεση για τον τρόπο λειτουργίας του, διότι οι κανονισμοί υπήρχαν επί εκατό χρόνια που φρόντιζαν να μην τρακάρουν τρένα. Η εφαρμογή των κανονισμών ήταν πάρα πολύ σημαντικό σε αυτή την υπόθεση, ότι δεν εφαρμόστηκαν σωστά».
Επιπρόσθετα, απάντησε και σε ερώτηση σε σχέση με το ότι 8 στους 10 πολίτες βάσει έρευνας πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση συγκαλύπτει: «Οι άνθρωποι εκφράζονται συναισθηματικά. Αν αποφασίσουν συναισθηματικά ότι δεν υπάρχει κάθαρση με την έννοια του αρχαίου δράματος σε μια υπόθεση μπορεί να πιστεύουν οτιδήποτε, ακριβώς διότι το συναίσθημά τους τους λέει -και ορθώς τους το λέει- γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η ιστορία, ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει τί έχει συμβεί. Και εφόσον δεν έχει ξεκαθαρίσει διατηρούν το ιερό δικαίωμα που έχει η κοινή γνώμη να έχει μια άποψη που να συνδέεται με το συναίσθημα».
Τέλος, για τον χειρισμό της υπόθεσης των Τεμπών και το ζητούμενο, δηλαδή την απονομή δικαιοσύνης υπογράμμισε: «Πιστεύω ότι το κλειδί είναι η λογική. Να ψάξουμε ενδελεχώς κάθε στοιχείο, κάθε βίντεο, να βάλουμε τους ειδικούς, να κάνουμε αυτά που κάνουν οι δημοκρατίες…Οι κανονικές δημοκρατίες ψάχνουν τα πράγματα εξονυχιστικά με όσο πιο αντικειμενικό τρόπο γίνεται. Αφήνουν τους θεσμούς τους να λειτουργήσουν και όταν ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία οι άνθρωποι κοιτούν τι έχει συμβεί και καταλήγουν στο συμπέρασμά τους… Οι δίκες γίνονται στα δικαστήρια. Τα βίντεο τα βλέπουν οι ειδικοί, διότι στη σημερινή εποχή, υπάρχει η δυνατότητα να βγάλεις deep fake video που να δείχνουν τα πάντα. Οι ειδικοί, λοιπόν, και η δικαιοσύνη τα ψάχνει, ανάλογα με το τί θεωρεί κάθε φορά ότι είναι αναγκαίο. Ας την αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της, να αφήσουμε τους θεσμούς να λειτουργήσουν, διότι αν δεν αφήνεις τους θεσμούς να λειτουργήσουν δεν έχεις αποτέλεσμα. Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχεις είναι καχυποψία, δηλητήριο και αδυναμία της κοινωνίας να καταλήξει σε ένα ορθολογικό συμπέρασμα για το τί συνέβη».
Διαβάστε ακόμη