Δυναμικά τιμολόγια (ή πορτοκαλί τιμολόγια) είναι τα προγράμματα χρέωσης ηλεκτρικής ενέργειας στα οποία η τιμή του ρεύματος μεταβάλλεται σε πραγματικό χρόνο ή σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αντίθεση με τα σταθερά ή κυμαινόμενα τιμολόγια, όπου η τιμή της κιλοβατώρας παραμένει ίδια για όλη τη διάρκεια του συμβολαίου ή διαφοροποιείται ανάλογα με τη συνολική κατανάλωση, στα δυναμικά τιμολόγια η τιμή του ρεύματος μπορεί να αλλάζει ανά ώρα, ημέρα ή ακόμα και σε πραγματικό χρόνο, αντανακλώντας τη ζήτηση και την προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας, την παραγωγή από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και τις διακυμάνσεις των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.

Η εφαρμογή των δυναμικών τιμολογίων προϋποθέτει τη χρήση έξυπνων μετρητών που καταγράφουν και μεταδίδουν δεδομένα κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο. Μέσω αυτών των τιμολογίων, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν τη χρήση του ρεύματος σε ώρες χαμηλών τιμών, μειώνοντας το κόστος τους, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη βέλτιστη διαχείριση του ενεργειακού συστήματος και στην ενίσχυση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών.

Σύντομα έρχονται τα νέα δυναμικά τιμολόγια και στην Ελλάδα, τα οποία θα δώσουν νέες δυνατότητες, αρχικά σε μεγάλους καταναλωτές, όπως επιχειρήσεις, και στο μέλλον και σε νοικοκυριά. Η εισαγωγή της δυναμικής τιμολόγησης φέρνει σημαντικά οφέλη τόσο για τους καταναλωτές όσο και για το ηλεκτρικό σύστημα. Οι καταναλωτές θα μπορούν να προσαρμόζουν την κατανάλωσή τους σύμφωνα με τις διακυμάνσεις των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, αξιοποιώντας τις χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά όταν υπάρχει υπερπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Αλλάζοντας τις συνήθειες κατανάλωσης και μετατοπίζοντας τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους με χαμηλές ή ακόμα και μηδενικές τιμές, οι καταναλωτές θα μειώνουν τα έξοδά τους, ενώ ταυτόχρονα θα αποσυμφορούν το ηλεκτρικό δίκτυο τις ώρες αιχμής. Αρχικά, το δυναμικό τιμολόγιο θα διατεθεί σε περίπου 155.000 καταναλωτές, κυρίως μεγάλες παροχές Χαμηλής και Μέσης Τάσης, όπως μεσαίες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες. Οι παροχές αυτές αντιπροσωπεύουν πάνω από 46% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού στη χώρα.

Ο στόχος είναι, μέχρι το τέλος του 2025, να υπάρχουν πιστοποιημένα μετρητικά δεδομένα για τη λειτουργία του συστήματος δυναμικής τιμολόγησης, καλύπτοντας το 60% της συνολικής κατανάλωσης. Αυτό θα επιτρέψει σε επιχειρήσεις με υψηλές ενεργειακές ανάγκες να περιορίσουν σημαντικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει προτείνει η ΡΑΑΕΥ, οι τιμές του δυναμικού τιμολογίου ανά ώρα θα γνωστοποιούνται στους καταναλωτές μέχρι τις 8 το βράδυ της προηγούμενης. Θα περιλαμβάνουν μια βασική τιμή που θα είναι αμετάβλητη και το μεταβλητό σκέλος που θα ακολουθεί τις διακυμάνσεις του Χρηματιστηρίου.

Η ΡΑΑΕΥ έχει προτείνει επίσης υποχρέωση των προμηθευτών να ειδοποιούν τους καταναλωτές αν οι τιμές υπερβαίνουν τα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κάποιες ώρες και πρόσθετη ειδοποίηση “αλέρτ” με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο όταν υπερβαίνουν τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Από την 1η Οκτωβρίου οι προμηθευτές με περισσότερους από 200.000 μετρητές θα πρέπει να διαθέτουν τα δυναμικά τιμολόγια στους πελάτες τους (είναι με τα τωρινά δεδομένα οι ΔΕΗ, Metlen, ΗΡΩΝ, NRG, ELPEDISON και Εταιρεία προμήθειας αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας.

Διαβάστε ακόμη