Η ΡΑΑΕΥ θέτει σήμερα σε Δημόσια Διαβούλευση την πρόταση όλων των ΔΣΜ (Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς) της Ηπειρωτικής Ευρώπης για την τροποποίηση του καθορισμού των ενοτήτων ΕΦΣ (ενότητες Ελέγχου Φορτίου – Συχνότητας) σύμφωνα με το άρθρο 141 παράγραφος 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1485, η οποία υποβλήθηκε στην Αρχή από τον ΑΔΜΗΕ με το υπ’ αριθμ. πρωτ. ΡΑΑΕΥ Ι-388616/31.01.2025 έγγραφο.
Η ανωτέρω πρόταση αφορά την ενσωμάτωση της σύγχρονης περιοχής «Βαλτική» στην «Ηπειρωτική Ευρώπη». Καθορίζονται οι διακριτές περιοχές ελέγχου φορτίου-συχνότητας (LFC Areas) για την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, οι οποίες συγκροτούν μία κοινή ενότητα ελέγχου φορτίου-συχνότητας (LFC Block). Για τις υπόλοιπες περιοχές της Ηπειρωτικής Ευρώπης δεν μεταβάλλεται κάτι σε σχέση με τον υφιστάμενο ορισμό των LFC Blocks σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 235/2022 Απόφαση ΡΑΕ (Β’ 1809/13.04.2022).
Μέχρι 21 Φεβρουαρίου η συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΑΕΥ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στη διαβούλευση υποβάλλοντας τις απόψεις τους επί του ως άνω κειμένου ηλεκτρονικά στη διεύθυνση info@raaey.gr ή εγγράφως, έως και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025. Η ΡΑΑΕΥ, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν.2690/1999, ΦΕΚ Α’ 45), θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων στη διαβούλευση καθώς και το περιεχόμενο των σχετικών εγγράφων, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο συμμετέχων αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του.
Οι ΔΣΜ που είναι αρμόδιοι για την κατάρτιση πρότασης για όρους και προϋποθέσεις ή μεθοδολογίες δύνανται να προτείνουν τροποποιήσεις στις ρυθμιστικές αρχές και στον Οργανισμό. Οι προτάσεις για την τροποποίηση των όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών υποβάλλονται σε διαβούλευση.
Τα κράτη της Βαλτικής αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου πλέον
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, τα λεγόμενα κράτη της Βαλτικής, ήταν τα μόνα τρία κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων τα ηλεκτρικά δίκτυα εξακολουθούσαν να λειτουργούν πλήρως εντός του ρωσικού και λευκορωσικού συστήματος, όπου η συχνότητα του ρεύματος ελεγχόταν κεντρικά από τη Ρωσία, καθιστώντας τα ευάλωτα στην εργαλειοποίηση της ενέργειας από τη Ρωσία. Ωστόσο, το περασμένο Σαββατοκύριακο, τα τρία αυτά κράτη αποσυνδέθηκαν επίσημα από τα συστήματα αυτά και ενσωματώθηκαν στο ηπειρωτικό ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Διαβάστε ακόμη