Χωρίς αμφιβολία το ζήτημα των περικοπών ενέργειας σε έργα ΑΠΕ και η εφαρμογή λύσεων που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα καθίσταται επιτακτική. Το πρόβλημα μεγεθύνεται χρόνο με το χρόνο, καθώς η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ δεν συμβαδίζει με τις τάσεις της ζήτησης για ηλεκτρισμό. Μπορεί αυτή την περίοδο χάρη στις εξαγωγές ενέργειας και την αυξημένη ζήτηση λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών το θέμα να μην είναι στην επικαιρότητα, όμως το Πάσχα, εκτιμάται πως θα είναι ένα crash test για την ευστάθεια του συστήματος. Υπενθυμίζεται πως το Πάσχα του 2024 χρειάστηκε να εφαρμοστεί γενναίο «ψαλίδι» στην πράσινη ενέργεια, για να αποτραπεί ο κίνδυνος μπλακάουτ.
Την ίδια ώρα με ρυθμούς χελώνας ενσωματώνονται συστήματα τηλεδιαχείρισης σε έργα ΑΠΕ, καθιστώντας δύσκολο τον έλεγχο των συγκεκριμένων έργων. Όπως έχει γράψει το energygame.gr, μόλις ένα 5%-10% των «μικρών» έργων έχουν προχωρήσει στην εγκατάσταση του εξοπλισμού, δηλαδή ένα πολύ μικρό ποσοστό. Όσες μονάδες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ δεν προχωρήσουν στην εγκατάσταση εξοπλισμού, θα επιστρέφουν το 25% των εσόδων για κάθε περίοδο που εκδόθηκε Εντολή Περιορισμού Έγχυσης. Με αυτά τα δεδομένα χθες (Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου) υπήρξε συνάντηση της ΡΑΑΕΥ και του ΑΔΜΗΕ σε σχέση με το ζήτημα διαχείρισης των περικοπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρυθμιστική αρχή θα συγκροτήσει ομάδα διαχείρισης κρίσης ενόψει του Πάσχα. Εκτιμάται πως φέτος το πρόβλημα των περικοπών θα επανέλθει με μεγαλύτερη ένταση, καθώς νέα έργα ΑΠΕ έχουν προστεθεί στο σύστημα, ενώ το γεγονός ότι το Πάσχα των Ορθοδόξων και των Καθολικών συμπίπτει σημαίνει ότι οι προοπτικές να δοθεί διέξοδος μέσω των εξαγωγών περιορίζονται, καθώς τις ημέρες των αργιών θα είναι μειωμένη η ζήτηση και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Απομακρύνεται η λύση της επαναφοράς των αρνητικών τιμών στην αγορά εξισορρόπησης
Παράλληλα, δεν φαίνεται προς το παρόν να κερδίζει έδαφος η επαναφορά των αρνητικών τιμών στην Αγορά Εξισορρόπησης. Στελέχη της αγοράς το χαρακτηρίζουν ως το κατάλληλο εργαλείο για την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης και τον εξορθολογισμό των περικοπών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες το προηγούμενο διάστημα εξετάστηκε σαν ενδεχόμενο να υπάρχει ένα κατώφλι -50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη δύο ζητήματα. Αφενός των χρεώσεων μη συμμόρφωσης, αλλά και το ζήτημα της δυνατότητας στους ΦΟΣΕ να παρεμβαίνουν οι ίδιοι στα έργα τους για τον περιορισμό της παραγωγής τους.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ «Μεθοδολογία εφαρμογής περιορισμών έγχυσης σταθμών ΑΠΕ» ο διαχειριστής προβλέπει ομάδες έργων που υπόκεινται σε περικοπές. Υποχρέωση να λαμβάνουν και να εκτελούν Εντολές Περιορισμού Έγχυσης έχουν οι σταθμοί ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη από 400KW. Προβλέπονται, δε, χρεώσεις μη συμμόρφωσης σε περιπτώσεις που η παραγωγή έργων ΑΠΕ είναι μεγαλύτερη από το επίπεδο ισχύος που προβλέπεται στη σχετική εντολή περιορισμού έγχυσης. Επίσης, στην εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ προβλέπεται πως «οι ΦοΣΕ ΑΠΕ είναι αρμόδιοι για την έκδοση και την αποστολή εντολών προς τους σταθμούς ΑΠΕ που εκπροσωπούν ώστε η συνολική παραγωγή του Χαρτοφυλακίου να μην υπερβαίνει το Πρόγραμμα Αγοράς, όταν αυτό απαιτείται για την ασφαλή λειτουργία του Συστήματος».
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ κοντά φαίνεται πως είναι η έκδοση της υπουργικής απόφασης που αφορά τον μηχανισμό αντιστάθμισης περικοπών ΑΠΕ. Με τον μηχανισμό αυτόν θα αποζημιώνονται μονάδες στις οποίες επιβλήθηκε «ψαλίδι» στην παραγόμενη ενέργεια σε πολύ μεγάλο βαθμό και τα ποσά θα αντλούνται από τα έργα στα οποία δεν έγιναν καθόλου περικοπές.
Διαβάστε ακόμη