Από το 2018 τα κράτη της Βαλτικής (η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία) είχαν συμφωνήσει να εγκαταλείψουν επίσημα το ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας υπό την ηγεσία της Ρωσίας, στο οποίο εντάχθηκαν κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας BRELL. Αξιωματούχοι των χωρών αυτών κατηγορούσαν στο πρόσφατο παρελθόν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Σήμερα γίνεται πράξη η ένταξη στο ευρωπαϊκό δίκτυο, με τις συγκεκριμένες χώρες να συγχρονίζονται με το ευρωπαϊκό δίκτυο (UCTE).
Το ευρωπαϊκό δίκτυο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σύγχρονο ηλεκτρικό δίκτυο στον κόσμο. Προμηθεύει πάνω από 400 εκατομμύρια πελάτες σε 24 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων χωρών της ΕΕ – και από τον Μάρτιο του 2022 – την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Διαχειριστής αυτού του δικτύου είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E).
Χρειάστηκαν επενδύσεις ύψους άνω των 1,6 δισεκατομμύριων ευρώ και νέες γραμμές ισχύος 330 κιλοβάτ (kV), μαζί με μπαταρίες και σύγχρονους συμπυκνωτές για να διασφαλιστεί ότι τα δίκτυα της Βαλτικής μπορούν να διατηρήσουν την ισορροπία του συστήματος ακόμη και σε δύσκολες στιγμές. Η ενσωμάτωση της Βαλτικής στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και πολλά χρόνια, λαμβάνοντας σημαντική χρηματοδότηση από την ΕΕ.
«Η Eurelectric χαιρετίζει τον συγχρονισμό της Βαλτικής με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Αντιπροσωπεύει ένα ακόμη ορόσημο για την ενεργειακή αλληλεγγύη και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και θα υποστηρίξει την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας διασφαλίζοντας ασφαλή, καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια διασυνοριακά. Έχουμε ήδη δει από την Ουκρανία τα οφέλη για την ασφάλεια από την ενσωμάτωση στα ευρωπαϊκά ενεργειακά συστήματα και ανυπομονούμε να διευρύνουμε αυτά τα οφέλη στην περιοχή της Βαλτικής». – δήλωσε ο διευθυντής Πολιτικής της Eurelectric, Cillian O’Donoghue.
«Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι που έχουμε τη μεγαλύτερη διασυνδεδεμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο που δίνει προτεραιότητα στην πιο αποδοτική πηγή ενέργειας. Συντονίζουμε εκατοντάδες χιλιόμετρα διασυνδεδεμένων δικτύων παρέχοντας ισχύ πέρα από τα σύνορα σε περιόδους ανάγκης, και ειδικά κατά τη διάρκεια κρίσεων. Η διαφορετικότητα είναι δύναμη, ας τη χρησιμοποιήσουμε». – πρόσθεσε ο O’Donoghue.
Διαβάστε ακόμη