Με τα Δυτικά Βαλκάνια να αναδεικνύονται σε ελκυστική αγορά για νέες επενδύσεις, χάρη στα ισχυρά θεμελιώδη οικονομικά, τις ευθυγραμμισμένες πολιτικές απανθρακοποίησης καθώς και την ανάγκη για εκσυγχρονισμό των ενεργειακών συστημάτων, η Aurora Energy Research, παγκόσμιος πάροχος ανάλυσης αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοινώνει την επέκταση των μοντέλων της για την κάλυψη της περιοχής, παρέχοντας εις βάθος αναλύσεις που θα βοηθήσουν τους επενδυτές να κινηθούν στο ταχέως μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο.
Ο Πάνος Κεφάλας, επικεφαλής έρευνας, μοιράζεται ορισμένα βασικά συμπεράσματα από την αρχική ανάλυση της Aurora Energy Research για την ενεργειακή πολιτική στα Δυτικά Βαλκάνια:
- Οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν να κυριαρχούνται από κρατικές επιχειρήσεις, ωστόσο η αυξανόμενη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) αναμένεται να αλλάξει αυτή την τάση.
- Ο άνθρακας και η υδροηλεκτρική ενέργεια κυριαρχούν στο ενεργειακό μείγμα, ωστόσο ο ρόλος του άνθρακα προβλέπεται να μειωθεί δραστικά τις επόμενες δεκαετίες.
- Ο Μηχανισμός Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα της ΕΕ (CBAM) ασκεί πιέσεις στην περιοχή να εισαγάγει τιμολόγηση άνθρακα από το 2026. Το Μαυροβούνιο είναι η μόνη χώρα με Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS) της ΕΕ, ενώ άλλες χώρες σχεδιάζουν την εφαρμογή του έως το 2025-2026.
Η περιοχή μεταβαίνει από τα εγγυημένα τιμολόγια (FiTs) σε συμβάσεις διαφορικής προσαρμογής (CfDs) και τιμές πριμοδότησης (FiPs). Χώρες όπως η Αλβανία και το Κόσοβο έχουν πρόσφατα πραγματοποιήσει δημοπρασίες για μεγάλα έργα ΑΠΕ.
Ο Κεφάλας δηλώνει: «Τα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Με τον κατάλληλο συνδυασμό πολιτικής υποστήριξης, επενδύσεων και τεχνολογικής καινοτομίας, η περιοχή έχει την δυνατότητα να πρωτοστατήσει στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης. Τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από την υιοθέτηση των ΑΠΕ είναι εμφανή, και οι χώρες που θα κινηθούν γρήγορα πρόκειται να επωφεληθούν περισσότερο, τόσο σε επίπεδο ενεργειακής ασφάλειας όσο και πράσινης ανάπτυξης.»
«Κατά την επόμενη δεκαετία, τα Δυτικά Βαλκάνια θα μπορούσαν να βιώσουν μια επανάσταση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προσφέροντας ένα μοντέλο για το πώς οι αναδυόμενες οικονομίες μπορούν να μεταβούν σε ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον», προσθέτει.
Η επέκταση της Aurora στα Δυτικά Βαλκάνια πραγματοποιείται μέσω μιας μελέτης Multi-Client, η οποία περιλαμβάνει τρία workshops. Περαιτέρω πληροφορίες από το πρώτο workshop σχετικά με την επισκόπηση ενεργειακής πολιτικής επισυνάπτονται παραπάνω.
Διαβάστε ακόμη