Με…άγριες διαθέσεις μπήκε ο Φεβρουάριος για τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος, οι οποίες κινούνται ανοδικά από τα τέλη της εβδομάδας που πέρασε, δεν αποκλιμακώθηκαν κατά το Σαββατοκύριακο ως είθισται και σήμερα (Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου) διαμορφώνονται -σε μέσα επίπεδα- στα 154,35 ευρώ/Mεγαβατώρα, με ημερήσια αύξηση 12,6% που αποδίδεται στην αύξηση της εκτιμώμενης ζήτησης κατά 12,8% που συνοδεύεται με μείωση της εκτιμώμενης παραγωγής από ΑΠΕ κατά 7,7%.
Η ίδια τάση παρατηρείται και στις περισσότερες αγορές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίες εμφανίζουν για σήμερα αξιοσημείωτη σύγκλιση στα (υψηλά) επίπεδα των 135-155 ευρώ/Μεγαβατώρα. Στη διαμόρφωση αυτή της εικόνας έχει συντείνει το ότι η αιολική παραγωγή στις περισσότερες χώρες της περιοχής -συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας- εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλότερα από τα συνήθη επίπεδα, με το κενό να καλύπτεται από ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τιμές στα Χρηματιστήρια Ενέργειας παρουσιάζουν μια γενικευμένη αυξητική τάση, ενώ η παραγωγή ΑΠΕ κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα, στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής σήμερα το ποσοστό του φυσικού αερίου πλησιάζει σήμερα το 60% (57,99%), ενώ αν συνυπολογιστεί και το ποσοστό του λιγνίτη (σχεδόν 7%) το ποσοστό της θερμικής ηλεκτροπαραγωγής προσεγγίζει το 70%. Οι ΑΠΕ συνεισφέρουν το 21,51%, οι εισαγωγές το 7,87% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά το 3,36%.
Οι συνολικές ροές ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας προβλέπονται εξαγωγικές, με τη χώρα να είναι εξαγωγική προς Ιταλία και Βόρεια Μακεδονία και εισαγωγική από την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία, με την οποία μάλιστα είναι συζευγμένη καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
Διαβάστε ακόμη