Σημαντική απόκλιση προκύπτει ανάμεσα στις ποσότητες που χρεώθηκαν οι προμηθευτές, με βάση τους προκαταρκτικούς υπολογισμούς και στα στοιχεία που προκύπτουν από την οριστική εκκαθάριση για το 1ο εξάμηνο του 2022. Η εκτίμηση που υπάρχει για το εξεταζόμενο διάστημα είναι πως το ποσοστό των ρευματοκλοπών ήταν πολύ μεγαλύτερο. Με βάση το συντελεστή κανονικοποίησης για τον υπολογισμό των επιπλέον ποσοτήτων ενέργειας που οφείλονται στις απώλειες συστήματος (τεχνικές και μη) προκύπτει ένα ποσό που υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο Ενέργειας και με τη συμμετοχή στελεχών της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, αλλά και εκπροσώπων των προμηθευτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν τίθεται θέμα αλλαγής της μεθοδολογίας του υπολογισμού των οριστικών εκκαθαρίσεων, ενώ εξετάστηκαν τρόποι ανάκτησης του προαναφερόμενου ποσού. Βέβαια, οριστικές αποφάσεις δεν υπήρξαν και θα υπάρξει νέα σύσκεψη την ερχόμενη βδομάδα. Οι επιπλέον ποσότητες υπολογίζονται πλέον σε περίπου 700GWh. Να σημειωθεί πως η αρχική εκτίμηση για τις απώλειες (τεχνικές ή μη) προσέγγιζαν το 15% και πλέον με τους επανυπολογισμούς με βάση τον συντελεστή κανονικοποίησης προσεγγίζουν το 18%. Ακόμα όμως και το 15% είναι πολύ μεγάλο όπως τονίζουν πηγές της αγοράς και σε χώρες όπως η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι 7-8%. Επισημαίνουν, μάλιστα, πως το μερίδιο των ρευματοκλοπών είναι δυσανάλογα μεγάλο. Αξίζει να σημειωθεί πως στη χθεσινή σύσκεψη εξετάστηκαν οι τρόποι ανάκτησης του ποσού των 200 εκατ. ευρώ και ένας από αυτός ενδεχομένως θα είναι μέσω των τελών χρήσης δικτύου.
Πάντως, σε επιστολή του ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), τον περασμένο Νοέμβριο, με αφορμή τη διαβούλευση για την αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου των ρευματοκλοπών τόνιζε πως «ενδεικτικό των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, ως προς την επισφάλεια και το κόστος που καλούνται να αναλάβουν οι προμηθευτές και οι καταναλωτές, μεταξύ άλλων και λόγω των ρευματοκλοπών, είναι το γεγονός ότι το επίπεδο της παραγόμενης ενέργειας το οποίο δεν δύναται να αντιστοιχηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ με τις καταμετρηθείσες ποσότητες, και το οποίο επιβαρύνει το κόστος προμήθειας, κατά το Α’ εξάμηνο του 2022 ανέρχεται σε ~18% για τη ΧΤ και ~7,5% για τη ΜΤ (ως ποσοστό της καταμετρηθείσας ενέργειας), επίπεδο που προφανώς είναι εξαιρετικά υψηλό σε σύγκριση με λοιπά Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σημείωνε ακόμα ότι «στις περιπτώσεις διαπιστωμένης ρευματοκλοπής, θεωρούμε ότι οι εκπρόσωποι φορτίου και κατ’ επέκταση οι καταναλωτές, δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται κατά τις Οριστικές Εκκαθαρίσεις της Αγοράς Εξισορρόπησης -μέσω του Συντελεστή Κανονικοποίησης- με το επιπρόσθετο κόστος που αντιστοιχεί στη διαπιστωμένη ενέργεια των ρευματοκλοπών, καθότι αυτό προκαλεί με δομικό τρόπο, αναίτια πρόσθετη επισφάλεια η οποία λειτουργεί επιβαρυντικά για το κόστος προμήθειας και τη διαμόρφωση των τιμολογίων».
Να τονιστεί πάντως πως η οριστική εκκαθάριση προκύπτει εκτός τις απώλειες, αλλά και από τη διαφορά ανάμεσα στις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που υπολογίστηκαν για κάθε προμηθευτή στις προκαταρκτικές εκκαθαρίσεις και σε εκείνες που τελικά προέκυψαν με βάση της οριστικές εκκαθαρίσεις.
Διαβάστε ακόμη