Συνεχίζει η Ελλάδα για ακόμα ένα μήνα να είναι εξαγωγική χώρα, σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι, το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών έχει θετικό πρόσημο. Σε ένα περιβάλλον, βέβαια, όπου στο ενεργειακό μείγμα από την αρχή του μήνα το φυσικό αέριο έχει την «πρωτοκαθεδρία», με 54,53%, ενώ ακολουθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με 28,51%, οι εισαγωγές αποτελούν το 6,42% και ο λιγνίτης το 5,64%.

Οι τιμές της χονδρικής παραμένουν και αυτόν τον μήνα στα ύψη, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 137 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η υψηλή ζήτηση, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, σε συνδυασμό με τις τιμές του φυσικού αερίου (48,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα) διαμορφώνουν υψηλές τιμές. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτές οι υψηλές τιμές καταγράφονται ακόμα και τις μεσημεριανές ώρες, όπου είναι πιο αυξημένη η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Σήμερα, πάντως, η ελάχιστη τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώνεται στα 95 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η μέγιστη στα 220 ευρώ.

Αναλυτές επισημαίνουν πως το γεγονός πως η Ελλάδα παραμένει εξαγωγική χώρα βοηθά στην ευρωστία του ΕΛΑΠΕ, όμως από την άλλη δημιουργεί και το ερώτημα κατά πόσο οι προμηθευτές τελικά θα απορροφήσουν τις αυξήσεις στις τιμές χονδρικής και δεν θα τις μετακυλήσουν στα τιμολόγια ρεύματος. Οι αποφάσεις πάντως για επιδοτήσεις σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις θα «κλειδώσουν» τον άλλο μήνα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να στηριχθούν με ένα μοντέλο που θα βασιστεί στο γενικό πλαίσιο επιδοτήσεων του Ευρωπαϊκού Κανονισμού «de minimis». Αυτό σημαίνει πως οι δυνητικά δικαιούχοι θα πρέπει να μπαίνουν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα υποβάλουν το αίτημα για τη χορήγηση της επιδότησης.

Διαβάστε ακόμη