Η Ευρώπη κατέγραψε 4.838 περιόδους κατά τις οποίες οι ημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έπεσαν στο μηδέν ή κάτω από το μηδέν το 2024, αριθμός ρεκόρ που οφείλεται Στην αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ, την υποτονική ζήτηση και την περιορισμένη ευελιξία του δικτύου οφείλεται το ρεκόρ αρνητικών τιμών , σύμφωνα με νέα έκθεση της Montel Analytics. Το σύνολο είναι σχεδόν διπλάσιο από τις 2.442 περιπτώσεις που καταγράφηκαν το 2023.

Η εταιρεία πληροφοριών αγοράς με έδρα το Όσλο δήλωσε ότι η αύξηση οφείλεται στην εκτίναξη της αιολικής και φωτοβολταϊκής παραγωγικής ικανότητας, καθώς και στην υποτονική ζήτηση και στους περιορισμένους μηχανισμούς απόκρισης από την πλευρά της ζήτησης.

Η Φινλανδία ηγήθηκε της αρνητικής τιμολόγησης με 721 ώρες, κυρίως λόγω της υψηλής αιολικής παραγωγής και της χαμηλής διασυνδεσιμότητας του δικτύου με τη Σουηδία και την Εσθονία, ανέφερε η Montel Analytics. Σημείωσε ότι η υπερπροσφορά ηλιακής ενέργειας στην Ολλανδία και η αιολική παραγωγή στη Σουηδία επιβάρυναν επίσης τις τιμές, ενώ η Ιβηρική Χερσόνησος παρουσίασε αρνητικές τιμές για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2024.

Ο ειδικός στα ενεργειακά δεδομένα ανέφερε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 50,4% του συνολικού μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, το οποίο ήταν υψηλό όλων των εποχών. Τα ορυκτά καύσιμα, εν τω μεταξύ, μειώθηκαν σε λιγότερο από το 25% του συνολικού ποσοστού της ηπειρωτικής χώρας. Η πυρηνική παραγωγή ανέκαμψε στο 24,7%, ενισχυμένη από την ανάκαμψη του πυρηνικού στόλου της Γαλλίας.

Η Γαλλία εξήγαγε το υψηλότερο επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας των τελευταίων 22 ετών. «Η γαλλική διαθεσιμότητα πυρηνικής ενέργειας επέστρεψε σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2023 και στις αρχές του 2024, αφού είχε υποστεί ιστορικά χαμηλά επίπεδα το 2022», δήλωσε ο διευθυντής της Montel Analytics, Jean-Paul Harreman, σε διαδικτυακή δήλωση.

Παρά τις πτωτικές ενδείξεις των τιμών από τη ζήτηση, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 5,6% σε ετήσια βάση στα 43 ευρώ (44,50 δολάρια)/MWh, λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και των μειωμένων ροών από τους ρωσικούς αγωγούς. Ο ήπιος καιρός περιόρισε τις αντλήσεις από τις αποθήκες φυσικού αερίου, αφήνοντας τις αποθήκες στο 76% της χωρητικότητας ενόψει του χειμώνα, που ήταν ένα ασφαλές επίπεδο για τις μέσες συνθήκες, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο Harreman σημείωσε επίσης τη διεύρυνση του χάσματος τιμών μεταξύ των ηλιακών περιόδων αιχμής και των βραδινών περιόδων αιχμής, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εκτόπισαν τη συμβατική παραγωγή.

Η βιομηχανική ζήτηση παρέμεινε κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα και η ηλιακή ενέργεια στις στέγες συνέχισε να αντισταθμίζει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από τα νοικοκυριά, δήλωσε η εταιρεία. Ανέφερε ότι η συνολική ευρωπαϊκή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 7,7% σε ετήσια βάση σε 2.678 TWh, υπογραμμίζοντας την ευρύτερη οικονομική αδυναμία, ιδίως στη Γερμανία.

Διαβάστε ακόμη