Το θέμα των πολύ υψηλότερων τιμών ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη θίγουν με μια ακόμη επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι σύνδεσμοι των ενεργοβόρων βιομηχανικών Ελλάδας (ΕΒΙΚΕΝ), Βουλγαρίας (BFIEC) και Ρουμανίας (ACCER), σε συνέχεια της επιστολής πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η επιστολή (τέταρτη κατά σειρά από το καλοκαίρι) έχει ως παραλήπτες την αντιπρόεδρο της Κομισιόν που επιβλέπει τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού Τερέζα Ριμπέρα και τον Επίτροπο Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν και έχει ως βασικό αίτημα την παράταση του μηχανισμού TCTF, δηλαδή του σχήματος κρατικών ενισχύσεων που μεταξύ άλλων επέτρεπε τη στήριξη των βιομηχανιών από τις παρενέργειες της πράσινης μετάβασης και της ενεργειακής κρίσης, η ισχύς του οποίου εξέπνευσε στις 30 Ιουνίου 2024. Σημειώνεται ότι την παράταση του TCTF έως το 2030 ζήτησε από την κ. φον ντερ Λάιεν και ο απερχόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς.

“Λουκέτα” σε βιομηχανίες στη Βουλγαρία

Όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή, οι τιμές ηλεκτρισμού στις αγορές ειδικότερα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυξηθεί σημαντικά ως προς το 2023 και σίγουρα είναι πολύ υψηλότερες με εκείνες πριν την κρίση. «Το νέο έτος ξεκίνησε όπως τελείωσε το προηγούμενο, με τις τιμές στην περιοχή σε διπλάσια επίπεδα σε σύγκριση με αυτά της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, κάτι που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητά της…Στη Βουλγαρία ήδη παρατηρούνται προσωρινά αλλά και μόνιμα λουκέτα μονάδων στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, της χαρτοποιίας και των σιδηρούχων μετάλλων, ενώ πολλές άλλες βιομηχανίες έκλεισαν το 2024 με απώλειες και μειωμένες παραγγελίες. Αν και η έκθεση Ντράγκι χτύπησε όλα τα «καμπανάκια» για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, εντούτοις οι διαρθρωτικές αιτίες πίσω από την πτωτική πορεία δεν έχουν αντιμετωπιστεί; Κατακερματισμός της αγοράς ηλεκτρισμού ως αποτέλεσμα των ανεπαρκών διασυνδέσεων, έλλειψη δυνατότητας προμήθειας ρεύματος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, αυξημένος κίνδυνος διαρροής άνθρακα εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης των χωρών της περιοχής (που βρίσκονται στο σύνορο της ΕΕ)», τονίζουν οι τρεις βιομηχανικοί σύνδεσμοι. Παραπέμπουν δε στις επιστολές των κ.κ.Μητσοτάκη και Σολτς για να τεκμηριώσουν την ανάγκη για επείγουσα ανάληψη δράσης, αρχής γενομένης από την «επαναλειτουργία» του μηχανισμού TCTF τουλάχιστον έως το τέλος του 2025 με προοπτική περαιτέρω παράτασής του αν κριθεί σκόπιμο.

Στα 135,70 ευρώ/MWh η μέση χονδρική τιμή ρεύματος για τον Ιανουάριο

Η επιστολή των «τριών» έρχεται εν μέσω ενός ακόμα επεισοδίου υψηλών τιμών και έντονων ενδοημερήσιων διακυμάνσεων -με διαμόρφωση ακόμα υψηλότερων τιμών τις βραδινές ώρες- στα Χρηματιστήρια Ενέργειας της περιοχής, εν μέσω υψηλής ζήτησης και περιορισμένης παραγωγής από ΑΠΕ. Ενδεικτικά η μέση χονδρική τιμή στην Ελλάδα για σήμερα διαμορφώνει στα 193,11 ευρώ/MWh (με μέγιστη τιμή τα 333,41 ευρώ/MWh) με το ποσοστό της θερμικής παραγωγής (φυσικό αέριο και λιγνίτης) να διαμορφώνεται στο 66% (55,83% και 10,20% αντίστοιχα) και τη συνεισφορά των ΑΠΕ να υποχωρεί στο 19,75%. Για ακόμη μια φορά παρατηρείται το φαινόμενο οι αυξημένες εξαγωγές προς βορρά να ανεβάζουν τις τιμές, με τη μέση τιμή σε Βουλγαρία και Ρουμανία να διαμορφώνεται για σήμερα στα 210,58 ευρώ/MWh. Η μέση χονδρεμπορική τιμή για τις πρώτες 21 ημέρες του Ιανουαρίου διαμορφώνεται στα 135,70 ευρώ/MWh (έναντι 129,81 ευρώ/MWh τον Δεκέμβριο και 137,42 ευρώ/MWh τον Νοέμβριο) και προϊδεάζει για παράταση των επιδοτήσεων στα νοικοκυριά για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο, καθώς και αναδρομική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων -που έχει εξαγγελθεί από το ΥΠΕΝ- για τουλάχιστον τρεις μήνες (Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος).

Διαβάστε ακόμη