Με μια σειρά από εκκρεμότητες να παραμένουν στο τραπέζι, σήμερα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ και εκπροσώπων των ρυθμιστικών Αρχών Ελλάδας και Κύπρου σε σχέση με τον Great Sea Interconnector. Ανάμεσα στις ανοιχτές εκκρεμότητες είναι η τροποποίηση της συμφωνίας παραχώρησης που ζητά η κυπριακή πλευρά και της μεταφοράς των παγίων του έργου στον Great Sea Interconnector. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να συμμετέχει το κυπριακό δημόσιο στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου.

Πριν λίγες ημέρες, υπήρξε συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του ΥΠΕΝ και του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου, με τη συζήτηση να περιορίζεται στο περιεχόμενο του πλαισίου κατανόησης και των ζητημάτων που προαναφέρθηκαν. Η συζήτηση έγινε στη βάση επιστολής της κυπριακής πλευράς (που περιείχε συγκεκριμένες παρατηρήσεις), η οποία χαρακτηρίζεται ως καθοριστική για τη λήψη σχετικής απόφασης. Το αίτημα της κυπριακής πλευράς για μεταφορά των παγίων στον Great Sea Interconnector έχει γίνει δεκτό από την ελληνική πλευρά, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει ο Great Sea Interconnector να αποτελέσει πιστοποιημένο διαχειριστή και να υποβάλει σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως έχουμε αναφέρει στο energygame.gr, για να συμμετέχει το κυπριακό δημόσιο με 100 εκατ. ευρώ θα πρέπει να συσταθεί μια εταιρεία ειδικού σκοπού όπου η κυπριακή πλευρά θα συμμετέχει μάλλον μέσω του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να διαχωριστεί ο λειτουργός της αγοράς από την διαχείριση των υποδομών. Άλλωστε, όπως έχουμε αναφέρει, σε ψήφο εμπιστοσύνης στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, Great Sea Interconnector, μετατράπηκε το ενδιαφέρον του γαλλικού fund Meridiam SAS που φαίνεται πως θα αγοράσει μερίδιο 49,9%, ενώ ο ΑΔΜΗΕ θα διατηρήσει το 50,1%.

Τέλος, ακόμα μια εκκρεμότητα είναι οι εργασίες του ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο στην οριοθετημένη με την Αίγυπτο ΑΟΖ. Είχαν προηγηθεί πριν λίγους μήνες αντίστοιχες έρευνες στην κυπριακή πλευρά. Υπενθυμίζεται πως ένταση είχε δημιουργηθεί στην Κάσο με το συγκεκριμένο ζήτημα να βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε τον περασμένο Αύγουστο ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν.

Διαβάστε ακόμη