Την ίδια ώρα που οι τιμές στη χονδρική αγορά ρεύματος καταγράφουν αυξητικές τάσεις, πυκνώνει το ενδιαφέρον για τα προϊόντα σταθερής τιμολόγησης (μπλε τιμολόγια) με περισσότερους καταναλωτές να στρέφονται προς τη συγκεκριμένη λύση. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν επαφές των προμηθευτών ενέργειας και της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), σε σχέση με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 17 Ιανουαρίου. Επίσης, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energygame.gr, η ΡΑΑΕΥ έστειλε επιστολή προς την Ε.Ε. κάνοντας στοχευμένες ερωτήσεις, σε ό,τι έχει να κάνει με ζητήματα που συνδέονται με την εφαρμογή των συγκεκριμένων τιμολογίων. Από τις απαντήσεις που θα δώσει η Ε.Ε. θα αποσαφηνίζονται ζητήματα όπως η χρονική διάρκεια τους, η οποία, όπως φαίνεται, δεν θα είναι μικρότερη των 12 μηνών. Οι προμηθευτές από την πλευρά τους έχουν θέσει το ζήτημα οι όποιες αλλαγές να αποτυπωθούν σε κανονιστική πράξη, ενώ θέτουν επιτακτικά το ζήτημα της πρόβλεψης της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης στα τιμολόγια διάρκειας μικρότερης των δώδεκα μηνών.
Όπως τόνιζε πριν λίγες ημέρες ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) σε επιστολή του προς τη ΡΑΑΕΥ και προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «δεδομένου ότι οι συμβάσεις σταθερής τιμής, ανεξαρτήτως της διάρκειας τους, συνεπάγονται την ανάληψη ενεργειών αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) εκ μέρους των Προμηθευτών με συνεπακόλουθο κόστος, η προσφορά τιμολογίου σταθερής τιμής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από δέσμευση εκ μέρους του καταναλωτή, όσον αφορά την παραμονή του στο συγκεκριμένο τιμολόγιο για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό εξάλλου, οι διατάξεις του ισχύοντος πλαισίου δεν εξαρτούν την δυνατότητα πρόβλεψης ρήτρας πρόωρης αποχώρησης από συγκεκριμένη διάρκεια της σύμβασης σταθερής τιμής».
Στην ίδια επιστολή, ο Σύνδεσμος επεσήμανε «ότι οι όποιες σχετικές προβλέψεις δεν θα πρέπει να έχουν αναδρομική εφαρμογή επί των όρων υφιστάμενων συμβάσεων προμήθειας οι οποίες έχουν ήδη συναφθεί βάσει του πλαισίου το οποίο βρισκόταν σε ισχύ την αντίστοιχη χρονική στιγμή, καθότι αυτό θα προκαλούσε σύγχυση και αβεβαιότητα στους καταναλωτές ως προς τα αίτια της τροποποίησης των όρων αυτών, δεδομένου μάλιστα ότι μεγάλο μέρος των εν λόγω συμβάσεων -ούτως ή άλλως- βαίνει στην ολοκλήρωση της διάρκειας ισχύος τους». Με λίγα λόγια, το ζήτημα είναι να αποσαφηνιστεί μέχρι τέλος του μήνα με ποιον τρόπο θα προσφέρονται τα τιμολόγια μικρότερης του ενός έτους, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως αυτά θα συγκαταλέγονται σε εκείνα με την κίτρινη σήμανση.
Πώς η αστάθεια στις αγορές ενισχύει τα μπλε τιμολόγια
Οι πάροχοι ενέργειας ετοιμάζονται να προσφέρουν και νέα σταθερά τιμολόγια 12μηνης διάρκειας, με πολύ ελκυστικές χρεώσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Υπάρχει πάροχος μάλιστα (Ελίν) που προσφέρει τιμολόγιο 24μηνης διάρκειας. Αυτή τη στιγμή τα σταθερά τιμολόγια, είτε εξάμηνης διάρκειας είτε δωδεκάμηνης, κυμαίνονται από 8,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα έως 19,9 λεπτά. Στελέχη της αγοράς πάντως εκτιμούν ότι πράγματι αρκετοί «παίκτες» θα κάνουν hedging, θέλοντας να προσφέρουν τιμολόγια σταθερά 12μηνης διάρκειας, αλλά σε πιο υψηλή τιμή, σε σύγκριση με εκείνα μικρότερης διάρκειας. Αξίζει να σημειωθεί πως τέσσερα τιμολόγια 6μηνης διάρκειας προσφέρονται με χρέωση μικρότερη των 10 λεπτών. Σε κάθε περίπτωση, πηγές της αγοράς εκτιμούν πως η αστάθεια στις τιμές των κυμαινόμενων τιμολογίων ενισχύει την ανασφάλεια των πολιτών και ωθεί ένα μεγάλο μέρος προς τα σταθερά τιμολόγια. Η ασφάλεια που προσφέρουν οι «κλειδωμένες» τιμές και το γεγονός πως αρκετός κόσμος δεν θέλει να παρακολουθεί κάθε μήνα τις τιμές είναι λόγοι που εξηγούν την άνοδο που θα έχουν τα συγκεκριμένα τιμολόγια.
Διαβάστε ακόμη