Η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει γίνει πιο κατακερματισμένη τα τελευταία χρόνια ανέφερε με ανάρτησή του στο LinkedIn ο Νίκος Τσάφος, σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας. Παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις στα συστήματα διαχείρισης ενέργειας, οι τιμές στην ΕΕ έχουν γίνει πιο διασπαρμένες και η αγορά της ΕΕ παραμένει ένα σύνολο υποαγορών που δεν συμβαδίζουν μεταξύ τους. Αναλυτικά, ο Νίκος Τσάφος ανέφερε τα εξής:
«Η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει γίνει πιο κατακερματισμένη τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να έχουμε περισσότερες φυσικές ροές και πιο εξελιγμένα συστήματα για τη διαχείρισή τους, και υπάρχουν περιοχές που έχουν έρθει πιο κοντά. Όμως, όταν κοιτάμε τις τιμές σε όλη την ΕΕ, αυτές έχουν γίνει πιο διασπαρμένες. Η αγορά της ΕΕ παραμένει ένας αστερισμός πολλών περιφερειακών υποαγορών που ακολουθούν τον δικό τους ρυθμό.
Αυτός είναι ένας πίνακας συσχέτισης των ωριαίων τιμών στην ΕΕ. (Μία τιμή 1 σημαίνει ότι οι τιμές στις δύο χώρες κινούνται μαζί, ενώ μία τιμή 0 δείχνει ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ τους.) Υπάρχουν ξεκάθαρα περιοχές με υψηλό βαθμό ενσωμάτωσης—η Δυτική Ευρώπη, οι Βαλτικές χώρες, η Ιβηρική Χερσόνησος, η Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, αυτά είναι ξεχωριστά συστήματα που δεν έχουν καλή συσχέτιση μεταξύ τους—το πράσινο εντός της περιοχής γίνεται κίτρινο και κόκκινο σε σχέση με άλλες χώρες. Το πρόβλημα αυτό φάνηκε ξεκάθαρα το καλοκαίρι του 2024 στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Όμως, δεν ήταν η μόνη περίπτωση.
Αυτό που είναι πιο εντυπωσιακό είναι ότι το σύστημα σήμερα είναι λιγότερο εσωτερικά συσχετισμένο σε σχέση με το 2021. Αυτό φαίνεται συγκρίνοντας τον μέσο όρο συσχέτισης για κάθε χώρα το 2024 σε σύγκριση με το 2021, το 2022 ή το 2023. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο μέσος όρος συσχέτισης έχει μειωθεί—κάθε χώρα είναι λίγο λιγότερο συνδεδεμένη με το συνολικό σύστημα σε σχέση με το 2021 (ακόμα κι αν μπορεί να είναι πιο συνδεδεμένη με τους γείτονές της).
Η δική μου ερμηνεία είναι ότι το δίκτυο δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια—από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου και την απώλεια παραγωγικής ικανότητας (άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας) μέχρι την ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το υποκείμενο σύστημα αλλάζει πιο γρήγορα από τον «ιστό» που το συνδέει, ιδιαίτερα στα όρια των διαφόρων υπο-περιοχών. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι τιμές γίνονται πιο διασκορπισμένες και οι διαταραχές διαχέονται διαφορετικά.
Αυτή η εικόνα είναι επίσης ένα σχέδιο για το τι πρέπει να διορθωθεί. Μιλάμε πολύ για τα «δίκτυα» και την «εσωτερική αγορά», αλλά το πρόβλημα είναι ξεκάθαρα συγκεντρωμένο σε ορισμένα σύνορα όπου η σύγκλιση τιμών καταρρέει υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτά τα σύνορα χρειάζονται ειδική προσοχή. Διαφορετικά, καθώς το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας εξελίσσεται περαιτέρω, κινδυνεύουμε από ακόμα μεγαλύτερη απόκλιση τιμών—το ακριβώς αντίθετο από τον στόχο μας».
Διαβάστε ακόμη