Η πορεία υλοποίησης του project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας -Σαουδικής Αραβίας Saudi Greek Interconnection και οι προοπτικές συνεργασίας στου κλάδους του καθαρού υδρογόνου και των ΑΠΕ ήταν τα βασικά θέματα στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ Θόδωρου Σκυλακάκη και του Σαουδάραβα ομολόγου του Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ που έλαβε χώρα χθες (Τετάρτη 8 Ιανουαρίου). Το «τηλε-ραντεβού» των δυο Υπουργών εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ενεργειακού «κεφαλαίου» της ατζέντας του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας που θα λάβει χώρα στο Ριάντ την προσεχή Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, όπου θα μεταβεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για συνάντηση με τον ηγέτη του σουνιτικού βασιλείου, συνοδευόμενος από κλιμάκιο υπουργών. Η ενέργεια, μαζί με τις κατασκευές και τις τηλεπικοινωνίες βρίσκονται στο επίκεντρο της διμερούς συνεργασίας, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε περίοδο σύσφιξης των σχέσεων της με σειρά κομβικών «παικτών» στην «σκακιέρα» της Μέσης Ανατολής, επιδιώκοντας να αναδειχθεί σε πόλο σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται σε αναταραχή καθώς και σε «σημείο επαφής» με την Σαουδική Αραβία.
Τα θεμέλια για την εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-Σαουδικής-Αραβίας -με την ενέργεια σε πρώτο πλάνο- τέθηκαν κατά την επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2022. Το πρώτο πεδίο εξειδίκευσης της ενεργειακής συνεργασίας των δυο χωρών και το πιο ώριμο εκ των projects που προσδοκάται να προκύψουν από τη συνεργασία αυτή είναι το καλώδιο μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, το οποίο ωριμάζει η εταιρεία ειδικού σκοπού που έχουν συστήσει οι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας των δύο χωρών, ΑΔΜΗΕ και National Grid. Το ελληνο-αραβικό SPV έχει ήδη προχωρήσει στην ανάθεση των μελετών σκοπιμότητας που αναμένεται να έχουν παραδοθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2025. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των δυο Υπουργών Ενέργειας, τονίστηκε από τη σαουδαραβική πλευρά οι μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για εξαγωγές φθηνής πράσινης ενέργειας -από τεράστια φωτοβολταϊκά projects που αναπτύσσονται στη χώρα-, ενώ από ελληνικής πλευράς αναδείχθηκαν οι συνέργειες και οι ευκαιρίες που «ξεκλειδώνει» ο συνδυασμός του project αυτού με την ηλεκτρική «λεωφόρο» μεταξύ Ελλάδας και Νότιας Γερμανίας Green Aegean Interconnector που ωριμάζει ο ΑΔΜΗΕ που αποτελεί διέξοδο για τη μεταφορά μεγάλων όγκων πράσινης ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική προς τα κέντρα κατανάλωσης της Κεντρικής Ευρώπης.
Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη επιβεβαιώθηκε και το ενδιαφέρον των Σαουδαράβων για σύμπραξη με την Ελλάδα στο πεδίο του καθαρού υδρογόνου, με το βλέμμα στην εξαγωγή προς την Ευρώπη του πράσινου υδρογόνου που θα προέρχεται από τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής στον κόσμο που βρίσκεται σε ώριμη κατασκευαστική φάση, με προοπτική θέσης σε εμπορική λειτουργία στα τέλη του 2025. Ο λόγος για το πρότζεκτ Neom Green Hydrogen Company, μια επένδυση ύψους 8,5 δισ. δολαρίων που στοχεύει στην παραγωγή άνω των 600 τόνων καθαρού υδρογόνου σε ημερήσια βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η προοπτική για μεταφορά του υδρογόνου αυτού μέσω πλοίων, με την ελληνική πλευρά να αναδεικνύει στη συζήτηση τις προοπτικές αξιοποίησης του Διαδρόμου Υδρογόνου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ένα project που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και στο οποίο συνεργάζονται ο ΔΕΣΦΑ και επτά Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για μεταφορά καθαρού υδρογόνου από την περιοχή προς την Βόρεια Ευρώπη, με το βλέμμα -και πάλι- στη Γερμανία.
Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία όπως και οι υπόλοιπες χώρες του Αραβικού κόσμου στοχεύουν να διατηρήσουν τη θέση τους ως εξαγωγείς ενέργειας στην εποχή μετά το πετρέλαιο, αναπτύσσοντας ισχυρή «δύναμη πυρός» ενέργειας από ΑΠΕ. Το Ριάντ φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε διεθνή κόμβο παραγωγής πράσινης ενέργειας έχοντας θέσει ως στόχο το 2030 τουλάχιστον το 50% της ενέργειας που θα καταναλώνεται στη χώρα να προέρχεται από ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει πως το 2030 η δυναμικότητα των εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 130 GW.
Διαβάστε ακόμη
- Εντείνονται οι ενεργειακές συνεργασίες Ελλάδας Αιγύπτου, τι ακολουθεί
- “Πέφτουν” οι τόνοι για το τέλος ταφής, η συμφωνία Δημάρχων – Κυβέρνησης
- Γιατί θα κερδίσουν έδαφος τα μπλε τιμολόγια ρεύματος τo 2025