Ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών τόσο για τις ρευματοκλοπές όσο και για τις τεχνικές απώλειες του δικτύου και για τον ακριβή καταλογισμό της ενέργειας που έχει καταναλώσει κάθε εκπρόσωπος φορτίου ώστε να μην προκύπτουν υπέρμετρες επιβαρύνσεις στους προμηθευτές κατά τις οριστικές εκκαθαρίσεις (οι οποίες μετακυλίονται στους τελικούς καταναλωτές) καθώς και τακτή ενημέρωση για την υλοποίηση του project εγκατάστασης των «έξυπνων» μετρητών ζητά -μεταξύ άλλων- ο ΕΣΠΕΝ από τον ΔΕΔΔΗΕ. Τα αιτήματα αυτά του Συνδέσμου των Προμηθευτών Ενέργειας προκύπτουν από την τοποθέτησή του στη δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2024-2028, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσε χθες (Τρίτη 8 Ιανουαρίου) η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).
Όπως τονίζει ο ΕΣΠΕΝ στην επιστολή του, «Ως αποτέλεσμα της χρόνιας αδυναμίας επακριβούς καταλογισμού της καταναλισκόμενης ενέργειας που αντιστοιχεί σε κάθε Εκπρόσωπο Φορτίου, στην Οριστική Εκκαθάριση του Α’ εξαμήνου του 2022, το επίπεδο της παραγόμενης ενέργειας που δεν δύναται να αντιστοιχηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ με τις ποσότητες που έχουν καταμετρηθεί ανέρχεται σε σχεδόν 18% επί του συνόλου». Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, το κόστος των απωλειών δικτύου εκτιμάται στα 800 εκατ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 400 εκατ. ευρώ αφορούν σε ρευματοκλοπές, με το θέμα να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού.
Δέσμευση ΔΕΔΔΗΕ για ετήσια μείωση απωλειών δικτύου 2,5%
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη εισήγησή του προς της ΡΑΑΕΥ με αφορμή τον διάλογο για το Επιτρεπόμενο Έσοδο της περιόδου 2025-2028 (από το οποίο θα προκύψει και το ύψος των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου για την εν λόγω περίοδο), ο ΔΕΔΔΗΕ δεσμεύεται για ετήσια μείωση 2,5% ετησίως των απωλειών του δικτύου -συμπεριλαμβανομένων και των ρευματοκλοπών. Σε μελέτη του Διαχειριστή Δικτύου για το 2023 που λαμβάνεται ως έτος βάσης, το ύψος των απωλειών προσεγγίζει το 12% του συνόλου της ενέργειας που διακινείται στο δίκτυο.
Ο ΕΣΠΕΝ από την πλευρά του θεωρεί αναγκαία τη διερεύνηση και αξιολόγηση τόσο της αξιοπιστίας και της ορθότητας των αποτελεσμάτων των Οριστικών Εκκαθαρίσεων όσο και της απόκλισης που διαπιστώνεται μεταξύ αφενός του επιπέδου των απωλειών που αποτυπώνεται στα εν λόγω αποτελέσματα, και αφετέρου του Συντελεστή Απωλειών της εκάστοτε περιόδου για την οποία διενεργείται η Οριστική Εκκαθάριση. Στο πλαίσιο αυτό ζητά την έγκαιρη και συστηματική εκπόνηση της ετήσιας Μελέτης Απωλειών και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της. Ζητά επίσης να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την εκπόνηση και την υλοποίηση σχεδίου ανάσχεσης του αυξανόμενου επιπέδου των απωλειών και σταδιακής απομείωσης τους, στα πρότυπα αντίστοιχων προγραμμάτων που καταρτίζονται από Διαχειριστές δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, θέτοντας συγκεκριμένους και χρονικά προσδιορισμένους στόχους που συνδέονται με τις επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου. Το δε κόστος των απωλειών θα πρέπει να ενσωματωθεί στο Επιτρεπόμενο Έσοδο και όχι να μετακυλίεται στο κόστος προμήθειας όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.
Σύνδεση των απωλειών δικτύου με το Επιτρεπόμενο Έσοδο
Πρόκειται για αίτημα που δέχεται επί της ουσίας ο ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και ο ίδιος προτείνει να συνδεθεί η μείωση των απωλειών με τα έσοδά του ως κίνητρο για την επίτευξη των στόχων που τίθενται. Γι΄ αυτό και έχει εισηγηθεί στον Ρυθμιστή να θεσπιστεί ρήτρα απωλειών που να ανέρχεται σε 79,29 ευρώ/Μεγαβατώρα σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνει τους στόχους που ο ίδιος έχει θέσει. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, οι τεχνικές απώλειες εξαιτίας της φύσης τους θα μπορούσαν να μειώνονται έως 0,1 ποσοστιαία μονάδα κάθε έτος (αντιστοιχεί σε 0,88% έως 0,95% επί του ετήσιου ρυθμού μείωσης 2,5%), ενώ το υπόλοιπο της επιδιωκόμενης πτώσης του συντελεστή απωλειών αναμένεται να προέλθει από τη μείωση των μη τεχνικών απωλειών κυρίως λόγω μείωσης των ρευματοκλοπών.
Έξυπνοι μετρητές
Από εκεί και πέρα ο ΕΣΠΕΝ επισημαίνει ότι «όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των προμηθευτών, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών ανά γεωγραφική περιοχή και κατηγορία παροχών, προκειμένου να είναι σε θέση να εναρμονίσουν -από την πλευρά τους τις απαραίτητες ενέργειες για την ανάπτυξη και την παροχή των σχετικών υπηρεσιών (π.χ. δυναμική τιμολόγηση, απόκριση ζήτησης, κτλ.). Για τον λόγο αυτό, προτείνει να δημοσιοποιείται περιοδικά (π.χ. ανά τρίμηνο) από τον Διαχειριστή, το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα του έργου, συμπεριλαμβανομένης της προτεραιοποίησης (π.χ. ανά γεωγραφική περιοχή και κατηγορία παροχών) και της προόδου υλοποίησης του.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, όταν παρουσίασε το Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2024-2028, έως σήμερα έχουν εγκατασταθεί 650.000 έξυπνοι μετρητές. Εκτιμάται ότι εντός του τρέχοντος έτος θα εγκατασταθούν άλλοι 550.000 μετρητές, με την προσθήκη 1,2 εκατομμύριο μετρητών κάθε χρόνο από το 2026 έως το 2030, έτος κατά το οποίο ο ΔΕΔΔΗΕ σχεδιάζει να έχει εγκαταστήσει τηλεμετρητές σε όλους τους καταναλωτές στη χώρα.
Τέλος, αναφερόμενος στα έργα που δρομολογεί ο ΔΕΔΔΗΕ για την περαιτέρω ψηφιοποίηση του Δικτύου Διανομής και για το νέο πληροφοριακό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών ο ΕΣΠΕΝ θεωρεί ότι θα πρέπει να παρέχεται έγκαιρη ενημέρωση προς όλους τους προμηθευτές, αναφορικά με τις βασικές τεχνικές προδιαγραφές των νέων συστημάτων τα οποία πρόκειται να εγκατασταθούν και να τεθούν σε λειτουργία από τον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου οι προδιαγραφές αυτές να λαμβάνονται υπόψη κατά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των αντίστοιχων συστημάτων διαχείρισης δεδομένων και εξυπηρέτησης πελατών των προμηθευτών.
Διαβάστε ακόμη