Σε ακόμα μια κρίσιμη φάση βρίσκεται το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, Great Sea Interconnector και συγκεκριμένα αναμένεται να κριθεί η συμμετοχή του κυπριακού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο. Πριν λίγες ημέρες υπήρξε συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του ΥΠΕΝ και του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου, με τη συζήτηση να περιορίζεται στο περιεχόμενο του πλαισίου κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών και στην υλοποίησή του που περιλαμβάνει την πιθανή συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό σχήμα.
Η συζήτηση έγινε στη βάση επιστολής της κυπριακής πλευράς (που περιείχε συγκεκριμένες παρατηρήσεις) η οποία χαρακτηρίζεται ως καθοριστική για τη λήψη σχετικής απόφασης. Ζήτημα το οποίο θέτει η κυπριακή πλευρά είναι η μεταφορά των παγίων του έργου στον Great Sea Interconnector. Όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει ο Great Sea Interconnector να αποτελέσει πιστοποιημένο διαχειριστή και να υποβάλει σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να συμμετέχει το κυπριακό δημόσιο με 100 εκατ. ευρώ θα πρέπει να συσταθεί μια εταιρεία ειδικού σκοπού όπου η κυπριακή πλευρά θα συμμετέχει μάλλον μέσω του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να διαχωριστεί ο λειτουργός της αγοράς από την διαχείριση των υποδομών. Άλλωστε, όπως έχουμε αναφέρει σε ψήφο εμπιστοσύνης στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ Great Sea Interconnector μετατράπηκε το ενδιαφέρον του γαλλικού fund Meridiam SAS που φαίνεται πως θα αγοράσει μερίδιο 49,9%, ενώ ο ΑΔΜΗΕ θα διατηρήσει το 50,1%.
Η οργανωτική δομή του Great Sea Interconnector θα ακολουθήσει τους όρους της συμφωνίας παραχώρησης, στην οποία έχουν συμφωνήσει και τα δύο μέρη. Υπενθυμίζεται, πως ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από το κρατικό ταμείο των Ηνωμένων Πολιτειών DFC (που τον Μάιο έστειλε επιστολή προς τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ γνωστοποιώντας την πρόθεσή του είτε να εισέλθει ως μέτοχος στο έργο είτε να το δανειοδοτήσει), αλλά και από την κρατική εταιρεία ενέργειας του Άμπου Ντάμπι, TAQA.
Τέλος, παραμένει η εκκρεμότητα της έγκρισης των λειτουργικών δαπανών (opex), ενώ στο «τραπέζι» παραμένει το θέμα της ανάκτησης από τον ΑΔΜΗΕ του τιμήματος συνολικού ύψους 48 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Euroasia. Την ίδια ώρα, η ΕΕ βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία τόσο με τις Ρυθμιστικές Αρχές Κύπρου και Ελλάδας, όσο και με τα υπουργεία Ενέργειας. Το ενδιαφέρον της ΕΕ είναι μεγάλο καθώς όπως έχουμε αναφέρει έχει επιδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας μέσω του Great Sea Interconnector (GSI), με 657 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, στις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ και εκπροσώπων των ρυθμιστικών Αρχών Ελλάδας και Κύπρου.
Διαβάστε ακόμη