Το 2024 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για τον ευρωπαϊκό τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, δείχνουν τα στοιχεία της Eurelectric. Οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 59% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 χάρη στην αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ πέτυχε το καθαρότερο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής που υπήρξε ποτέ. Παράλληλα, σημειώθηκαν 1.480 ώρες με αρνητικές τιμές ανά την ήπειρο.

Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 16% σε σύγκριση με το 2023, με ορισμένες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας δεν ανέκαμψε μετά την κρίση, κυρίως λόγω της χαμηλής βιομηχανικής κατανάλωσης. Όσον αφορά το μέλλον, τα κίνητρα για την ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας χωρίς άνθρακα.

Επιπλέον, η ΕΕ κλείνει το έτος με χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά μέσο όρο. Το 2024, οι τιμές χονδρικής στην ημερήσια αγορά μειώθηκαν στα 82 ευρώ ανά μεγαβατώρα (EUR/MWh) έναντι 97 ευρώ/MWh το 2023. Αυτός ο μέσος όρος ήταν ακόμη χαμηλότερος -76 €/MWh- μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όταν η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου, η υψηλή ζήτηση του χειμώνα, η σπάνια ηλιακή ενέργεια και οι ημέρες χωρίς άνεμο ανέβασαν τις τιμές, προκαλώντας αρκετές αιχμές στη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία. Παράλληλα, οι αρνητικές τιμές έσπασαν νέο ρεκόρ φέτος, καθώς καταγράφηκαν στο 17% των περιπτώσεων σε τουλάχιστον μία ζώνη προσφορών.

Το 2024 θα σημειωθούν οι χαμηλότερες εκπομπές από τον τομέα της ενέργειας στην ΕΕ, με μείωση 13% σε σύγκριση με το 2023. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεισέφεραν το 48% του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής της ΕΕ, ακολουθούμενες από την πυρηνική ενέργεια με 24% και τα ορυκτά καύσιμα με 28% – το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ. Ενώ η πυρηνική ενέργεια παρέμεινε η μόνη κορυφαία τεχνολογία στην παραγωγή ενέργειας, η αιολική ενέργεια διατήρησε το προβάδισμά της έναντι του φυσικού αερίου από το προηγούμενο έτος. Η ηλεκτρική ενέργεια από υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά αυξήθηκε αξιοσημείωτα κατά περισσότερες από 40 TWh σε ετήσια βάση. Αυτό αντιστοιχεί στο ήμισυ της ετήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο Βέλγιο και στο σύνολο της ετήσιας ζήτησης στη Δανία.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά λιγότερο από 2% φέτος σε σύγκριση με το 2023, αλλά παραμένει χαμηλότερη από τα προ της κρίσης επίπεδα. Μέρος αυτής της μείωσης προέρχεται από την υψηλότερη ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας, ωστόσο, περισσότερο από το 50% αυτής της μείωσης οφείλεται στην επιβράδυνση της βιομηχανίας. Στη Γερμανία η κατανάλωση ενέργειας από τη βιομηχανία μειώθηκε κατά 13% το 2023 σε σύγκριση με το 2021 και αναμένεται να έχει βυθιστεί περαιτέρω το 2024, καθώς η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση.

Διαβάστε ακόμη