Ρεκόρ μηνιαίων καθαρών εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε η Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2024 με συνολικό «λογαριασμό» 646 GWh, ενώ οι καθαρές εισαγωγές της χώρας για το εντεκάμηνο του έτους ήταν οι χαμηλότερες της δεκαετίας, μόνο 106 GWh. Μάλιστα, η Ελλάδα έχει υπάρξει καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας τέσσερις φορές μέσα στο 2024. Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξε το Green Tank στην ανάλυση του για τον Νοέμβριο.
Όσον αφορά τα ορυκτά καύσιμα, η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη ήταν η υψηλότερη μηνιαία του έτους, συνολικά 406 GWh, ενώ η παραγωγή από φυσικό αέριο, 2,172 GWh, ήταν η τρίτη υψηλότερη. Η αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή μέσα στο 2024 είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της διαφοράς μεταξύ καθαρής ενέργειας και ορυκτών καυσίμων τους πρώτους έντεκα μήνες του έτους. Συγκεκριμένα, ενώ η διαφορά το 2023 ήταν 1.091 GWh, το 2024 ήταν 1.027 GWh.
Η πτώση των καθαρών εισαγωγών μέσα στο εντεκάμηνο του έτους, η αύξηση της ζήτησης και η μείωση της χρήσης του λιγνίτη, αντισταθμίστηκε από τη μεγάλη αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και δευτερευόντως στη χρήση των ΑΠΕ.
Οι περικοπές «αδίκησαν» τις ΑΠΕ, τονίζει το Green Tank
Στην έκθεση του Green Tank αναφέρεται πως το μερίδιο των ΑΠΕ θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν δεν υπήρχαν περικοπές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διαδικασίας του ενοποιημένου προγραμματισμού που δημοσιεύει καθημερινά ο ΑΔΜΗΕ, τους πρώτους έντεκα μήνες του έτους περικόπηκαν 847 GWh ΑΠΕ, που αντιστοιχούν στο 3.5% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Τον Απρίλιο περικόπηκε η περισσότερη καθαρή ενέργεια (259 GWh) συγκριτικά με τους υπόλοιπους μήνες του έτους, αλλά και με το σύνολο των περικοπών του 2023 (228 GWh), ενώ τον Οκτώβριο καταγράφηκαν οι δεύτερες υψηλότερες περικοπές δηλαδή 141 GWh. Όσον αφορά τους υπόλοιπους μήνες, τον Μάρτιο περικόπηκαν 49 GWh, τον Μάιο 122 GWh, τον Ιούνιο 64 GWh, τον Ιούλιο 33 GWh,τον Αύγουστο 37 GWh και τον Σεπτέμβριο 108 GWh. Τον Νοέμβριο καταγράφηκαν οι χαμηλότερες μηνιαίες περικοπές τους έτους (32 GWh), με εξαίρεση τους δύο πρώτους μήνες του έτους που ήταν μηδενικές.
Η αποφυγή αυτών των περικοπών θα μπορούσε να εξαλείψει είτε τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα είτε τη χρήση ορυκτού αερίου, συνεισφέροντας έτσι στη μείωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Διαβάστε ακόμη