Μια σχετική σταθερότητα δείχνει η χονδρική αγορά ρεύματος στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες, χωρίς τις μεγάλες διακυμάνσεις του προηγούμενου διαστήματος, γεγονός που θα συμβάλει σε πιο «ανθρώπινα» πράσινα τιμολόγια τον Ιανουάριο, τα οποία, όπως έχει ανακοινωθεί, θα συνεχίσουν να προσφέρονται υποχρεωτικά από τους προμηθευτές ρεύματος και το 2025. Για το Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς βρίσκεται στα 119,28 ευρώ ανά MWh, μειωμένη ελαφρώς, κατά 0,93%, σε σχέση με την Παρασκευή, όπου η Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς βρισκόταν στα 120,39 ευρώ ανά MWh. Αιτία για αυτήν τη μικρή μείωση ήταν αφενός η μειωμένη ζήτηση, αφετέρου η μείωση των εξαγωγικών ροών ηλεκτρικής ενέργειας κατά 13%. Σημειώνεται, ωστόσο, πως η χώρα είναι εξαγωγική προς όλες τις διασυνδέσεις της εκτός από τη διασύνδεση με την Τουρκία.
Πάντως, όλη την εβδομάδα που πέρασε η μέση χονδρική τιμή ρεύματος κυμάνθηκε από 95 ευρώ η MWh έως 120 ευρώ, δείχνοντας μια σχετική ομαλοποίηση για τα δεδομένα της εποχής και δεδομένων των «καυτών» τιμών το προηγούμενο διάστημα. Ως προς τις χονδρεμπορικές αγορές της Ευρώπης, παρατηρείται πως στην Ανατολική Ευρώπη οι τιμές εκκαθάρισης των χωρών της περιοχής αυξάνονται, κυρίως λόγω της μειωμένης εκτιμώμενης αιολικής παραγωγής (-25,5%). Ενδεικτικά, η χονδρική τιμή στην Ουγγαρία σημειώνει αύξηση 8,5%, ενώ στην Ρουμανία σημειώνει αύξηση 7,3%.
Αναφορικά με το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας, τις τελευταίες ημέρες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν ανακτήσει τα «σκήπτρα» από το φυσικό αέριο. Για το Σάββατο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατέχουν μερίδιο 54,61% επί του συνόλου της ηλεκτροπαραγωγής, ενώ μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα και τις ΑΠΕ της Κρήτης, το μερίδιο «αγγίζει» το 60%. Πιο συγκεκριμένα, η εκτιμώμενη παραγωγή από φωτοβολταϊκά αυξάνεται κατά 42%, ενώ η εκτιμώμενη αιολική παραγωγή μειώνεται κατά 16% (κυρίως στο δεύτερο μισό της ημέρας). Η παραγωγή από θερμικές μονάδες μειώνεται κατά 7%.
Τέλος, αύξηση είχαν σημειώσει την Παρασκευή τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου TTF. Ειδικότερα, το βράδυ της Παρασκευής το TTF διαπραγματευόταν στα 47,73 ευρώ ανά MWh, σημειώνοντας αύξηση 4,11%. Άνοδος υπήρξε και στα δικαιώματα εκπομπών άνθρακα (EUA), που διαπραγματεύονταν το απόγευμα της Παρασκευής στα 71,1 ευρώ ανά τόνο, σημειώνοντας αύξηση 2,3%.
Διαβάστε ακόμη