Δημοσιεύτηκε η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το έργο: «Κατασκευή & Λειτουργία Γραμμής Μεταφοράς (Γ.Μ.) Ηλεκτρικής Ενέργειας, 150kV, Υποσταθμός (Υ/Σ) ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ – Τερματική Διάταξη (Τ/Δ) ΑΕΤΟΥ, Π.Ε. Θεσπρωτίας» από τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο μπροστά την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της Κέρκυρας.

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία νέας Γραμμής Μεταφοράς 150 kV μεταξύ του Υποσταθμού Ηγουμενίτσας και της Τερματικής Διάταξης Αετού και χωροθετείται στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, βόρεια της Ηγουμενίτσας. Η Γραμμή Μεταφοράς, συνολικού μήκους 30 χλμ, περιλαμβάνει την εγκατάσταση 81 πυλώνων, μονού κυκλώματος, βαρέως τύπου. Το υπό μελέτη έργο εξετάζει την κατασκευή νέας Γραμμής Μεταφοράς υψηλής τάσης (150kV) για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας με εναέριους αγωγούς, εξυπηρετώντας τη σύνδεση του υφιστάμενου Υποσταθμού Ηγουμενίτσας με την Κέρκυρα μέσω της Τερματικής Διάταξης Αετού.

Η σημασία του έργου για την Κέρκυρα

Η αναβάθμιση της σύνδεσης της Κέρκυρας με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα μέσω της κατασκευής νέας Γραμμής Μεταφοράς 150 kV θα ενισχύσει την αξιοπιστία της ηλεκτρικής τροφοδότησης του νησιού. Η Κέρκυρα διασυνδέεται ήδη με το ηλεκτρικό σύστημα της ηπειρωτικής χώρας με δύο καλωδιακές γραμμές 150 kV. Ωστόσο, το νησί έχει μεγάλες ενεργειακές ανάγκες. Η ζήτηση του νησιού για ηλεκτρική ενέργεια μεγαλώνει ιδιαίτερα το καλοκαίρι, ως αποτέλεσμα και της έντονης τουριστικής δραστηριότητας. Η νέα διασύνδεση καλωδιακής γραμμής 150 kV με την Ηγουμενίτσα θα προσφέρει στην Κέρκυρα ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή κάλυψη. Με την ολοκλήρωση της θα είναι εφικτή η ασφαλής κάλυψη πρόσθετου φορτίου ύψους τουλάχιστον 60 MW.

Ένα μέρος της καλωδιακής διασύνδεσης θα είναι υπόγειο και ένα μέρος της θα είναι υποβρύχιο. Ειδικότερα, το υπόγειο μέρος της διασύνδεσης θα έχει μήκος 4 χιλιόμετρα. Αντίστοιχα, το υποβρύχιο μέρος της θα έχει μήκος 17,1 χιλιόμετρα. Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 42,8 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δίνει μεγάλη έμφαση αυτό το διάστημα στη βελτίωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών του Ιονίου πελάγους. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως επενδύει 100 εκατομμύρια ευρώ έως το 2025 προς αυτόν τον σκοπό.

Διαβάστε ακόμη