Το πνεύμα των Χριστουγέννων…ένωσε τις χονδρεμπορικές αγορές ρεύματος της Ευρώπης, γεφυρώνοντας τις διαφορές τιμών που ήταν ένα από τα βασικά γνωρίσματα του τελευταίου διαστήματος: Με την εξαίρεση της Φινλανδίας και της Σουηδίας που εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους κινούνται συνήθως σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης (είναι ενδεικτικό ότι η μέση τιμή στα χρηματιστήρια ενέργειας των δυο σκανδιναβικών χωρών διαμορφώνεται σήμερα κάτω από τα 4 ευρώ/MWh), σε όλη την υπόλοιπη Γηραιά Ήπειρο καταγράφονται τιμές στα επίπεδα των 100 ευρώ/MWh. Η Ελλάδα δεν ξεφεύγει από τον γενικό κανόνα, με τη μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας να διαμορφώνεται στα 97,78 ευρώ/MWh, όπως και στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Ισπανία και Πορτογαλία έχουν μέση τιμή 100,94 ευρώ/MWh σήμερα, Βέλγιο, Γερμανία, Αυστρία, Σλοβακία, Πολωνία, Κροατία  βρίσκονται στα 98,8 ευρώ/ΜWh. Ως ακριβότερη αγορά της Ευρώπης εμφανίζεται η Αλβανία (123,42 ευρώ/MWh). Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τόσο ευρεία σύγκλιση -από γεωγραφικής πλευράς- και για τόσες πολλές ώρες παρατηρείται για πρώτη φορά φέτος και οφείλεται αφενός στα χαμηλά φορτία -λόγω Χριστουγέννων- αφετέρου στην ισορροπημένη παρουσία των ΑΠΕ στο μείγμα, περιορίζοντας τα φαινόμενα συμφορήσεων στις διασυνοριακές διασυνδέσεις.

Όσον αφορά στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού της Ελλάδας, η τιμή εκκαθάρισης μειώνεται κατά 19,4%, κυρίως λόγω του συνδυασμού της αυξημένης εκτιμώμενης παραγωγής από ΑΠΕ κατά 28,7% και της μειωμένης εκτιμώμενης ζήτησης κατά 6,6%. Η Ελλάδα εμφανίζεται εισαγωγική από την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία και εξαγωγική προς Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.  Στο μείγμα της παραγωγής, οι ΑΠΕ κυριαρχούν  με ποσοστό 54,11% και ακολουθούν το φυσικό αέριο (24,38%), οι εισαγωγές (σχεδόν 15%) και τα υδροηλεκτρικά (3,38%). Η ελάχιστη τιμή διαμορφώνεται στα 75,99 ευρώ/MWh και η μέγιστη στα 115,74 ευρώ/MWh, κάτι που παραπέμπει σε άμβλυνση και των μεγάλων ενδοημερήσιων διακυμάνσεων.

Να σημειωθεί τέλος ότι στις ευρωπαϊκές αγορές παρατηρείται μείωση των τιμών εξαιτίας της μείωσης της εκτιμώμενης ζήτησης και της αυξημένης παραγωγής από ΑΠΕ. Ενδεικτικά αναμένεται  αύξηση παραγωγής από φωτοβολταϊκά στην Κεντρική Ευρώπη και αύξηση αιολικής παραγωγής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη