Την έναρξη της «αντίστροφης μέτρησης» για τη θέση σε λειτουργία την άνοιξη του 2025 της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, σηματοδοτεί η ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών του έργου, προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ και μεταφορικής ικανότητας 1 GW που αποτελεί το μεγαλύτερο project μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Όπως γνωστοποίησε ο ΑΔΜΗΕ, που υλοποιεί τη «μεγάλη διασύνδεση» της Κρήτης μέσω της θυγατρικής του Αριάδνη Interconnection, μέσα στον μήνα το έργο ολοκληρώθηκε, με την περάτωση των εργασιών στους Σταθμούς Μετατροπής -σε Κρήτη και Αττική- και την ολοκλήρωση των χερσαίων τμημάτων της καλωδιακής διασύνδεσης. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι προκαταρκτικές δοκιμές εξοπλισμού (pre-commissioning) και οι λειτουργικές δοκιμές υποσυστημάτων. Μόλις αυτές ολοκληρωθούν, θα ακολουθήσουν οι δοκιμές αποδοχής συστήματος (system tests). Η «κορωνίδα» της διαδικασίας των δοκιμών –που προσομοιάζει από πλευράς πολυπλοκότητας και χρονικής διάρκειας με αυτή των μεγάλων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής- είναι η αδιάλειπτη λειτουργία της διασύνδεσης χωρίς βλάβες για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Στο πλαίσιο αυτό, η κατασκευαστική ολοκλήρωση του έργου φέρνει πλέον πολύ κοντά την πλήρη άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κρήτης (με το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή να είναι η «μικρή» διασύνδεση με την Πελοπόννησο που τέθηκε σε λειτουργία το 2021), το σβήσιμο των παλιών ρυπογόνων ντιζελομονάδων και την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού και ηλιακού δυναμικού του νησιού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προοπτική λειτουργίας της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής ήταν μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους του deal εξαγοράς από τη ΔΕΗ έναντι 176 εκατ. ευρώ του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του ομίλου Κοπελούζου, με έργα υπό ανάπτυξη 1,7 GW στο οποίο κεντρική θέση επέχουν αδειοδοτημένα αιολικά έργα 0,5 GW με δεσμευμένη χωρητικότητα στο καλώδιο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που είχε καταθέσει προ μηνών ο ΑΔΜΗΕ στη Βουλή, το περιθώριο εγκατάστασης έργων ΑΠΕ στην Κρήτη μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής καθορίζεται στα 2500 MW κατ’ ανώτατο όριο. Περιθώριο ισχύος ΑΠΕ έως τα 2.150 MW θα επιμεριστεί κατά ποσοστό 50% (ήτοι 1.075 MW) σε έργα ΑΠΕ (αιολικά) που αρχικά είχαν αποκτήσει άδειες πριν το 2016 μαζί όμως με υποδομές ηλεκτρικής διασύνδεσης. Για αυτά τα έργα, το 2021 με νομοθετική ρύθμιση προβλέφθηκε ότι οι άδειές τους μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την υποχρέωση κατασκευής δικού τους καλωδίου, αφού η Κρήτη θα διασυνδεόταν με το ηπειρωτικό σύστημα με τα έργα του ΑΔΜΗΕ. Το υπόλοιπο 50% των 2.150 MW και έως τα 2.500 MW (δηλαδή τα 1.425 MW), θα διατεθεί στα υπόλοιπα έργα ΑΠΕ που σχεδιάζονται στο νησί.
Διαβάστε ακόμη