Σε ψήφο εμπιστοσύνης στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ Great Sea Interconnector μετατράπηκε το ενδιαφέρον του γαλλικού fund Meridiam SAS που σύμφωνα με πληροφορίες θα αγοράσει μερίδιο 49,9%, ενώ ο ΑΔΜΗΕ θα διατηρήσει το 50,1%. Η οργανωτική δομή του Great Sea Interconnector θα ακολουθήσει τους όρους της συμφωνίας παραχώρησης, στην οποία έχουν συμφωνήσει και τα δύο μέρη. Ουσιαστικά καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι η κίνηση αυτή στέλνει τα δικά της μηνύματα σε σχέση και με τα όσα γράφονται το τελευταίο διάστημα στον κυπριακό τύπο σε σχέση με τη σύμβαση παραχώρησης. Την ίδια ώρα, ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει τις επαφές και με άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές για μετοχική συμμετοχή στο έργο. Υπενθυμίζεται, πως ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από το κρατικό ταμείο των Ηνωμένων Πολιτειών DFC (που τον Μάιο έστειλε επιστολή προς τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ γνωστοποιώντας την πρόθεσή του είτε να εισέλθει ως μέτοχος στο έργο είτε να το δανειοδοτήσει), αλλά και από την κρατική εταιρεία ενέργειας του Άμπου Ντάμπι, TAQA, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον και από την πλευρά του Ισραήλ. Υπενθυμίζεται, πως τον Δεκέμβριο του 2023 είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης, της TAQA και του ΑΔΜΗΕ για την προώθηση επενδύσεων στην ηλεκτρική διασύνδεση.

Ποια είναι η Meridiam που τοποθετήθηκε στον GSI

Το ενδιαφέρον της Meridiam για την ελληνική αγορά δεν είναι καινούριο, αφού συμμετείχε και στον διαγωνισμό για τη διάθεση ποσοστού 20% της εταιρείας ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection» που είναι ο φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, με το ποσοστό αυτό να καταλήγει τελικά στους Κινέζους της State Grid. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούνιο είχε υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της Meridiam ανοίγοντας τον δρόμο για τη μετοχική συμμετοχή της δεύτερης στον GSI. Η γαλλική εταιρεία, με έδρα το Παρίσι, έχει παρουσία σε 56 χώρες και διαχειρίζεται περισσότερα από 22 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων. Μεταξύ άλλων, είναι ο βασικός επενδυτής στο έργο NeuConnect, την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας που βρίσκεται ήδη στη φάση της κατασκευής. Άρα, εκτός από την κατασκευάστρια εταιρεία καλωδίων Nexans και η Meridiam θα γίνει συνεκτικός κρίκος για την ολοκλήρωση του έργου, στο οποίο εταιρείες από τη Γαλλία δίνουν ισχυρό παρών.

Η υπογραφή των συμβάσεων για τους Σταθμούς Μετατροπής, το επόμενο ορόσημο

Το επόμενο ορόσημο είναι η υπογραφή των συμβάσεων με τη Siemens για τους σταθμούς μετατροπής. Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά την κατασκευή του έργου όπως ανέφερε πρόσφατα το energygame.gr. έχει ήδη ολοκληρωθεί η κατασκευή των πρώτων 120 χλμ. του υποθαλάσσιου καλωδίου και επιπλέον 40 χλμ. βρίσκονται σε τελικό στάδιο παραγωγής. Επιπρόσθετα, τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο του 2024 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των εργοστασιακών συνδέσμων καλωδίων για τις πρώτες τρεις παρτίδες του έργου, ενώ η τέταρτη παρτίδα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο μήνα. Η παράκτια έρευνα στην Κρήτη έχει ήδη ολοκληρωθεί, και προχωρούν οι γεωφυσικές και γεωτεχνικές μελέτες για το Νότιο Καλώδιο (Πόλος 1) και για το Βόρειο Καλώδιο (Πόλος 2). Επίσης, έχουν καταβληθεί 135,2 εκατ. ευρώ στη Nexans,  καθώς οι εργασίες είναι σε εξέλιξη.

Διαβάστε ακόμη