Η διαμόρφωση των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα. Μια βδομάδα πριν, σε πολλές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης η μέση τιμή είχε ξεπεράσει τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το 2025 δεν θα διαφέρει από τη φετινή χρονιά με την ελπίδα ότι το επόμενο καλοκαίρι θα υπάρχουν αποθέματα νερού για να μη λείψουν και τα υδροηλεκτρικά.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια, όσο θα εισάγονται ακόμα περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, τόσο θα απομακρύνεται ο κίνδυνος διαμόρφωσης υψηλών τιμών στο ρεύμα. Καθοριστικό ρόλο, δε, θα διαδραματίσει και η εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης που θα οδηγήσει και στην περαιτέρω υποχώρηση της χρήσης των θερμικών μονάδων, λειτουργώντας ως αντίδοτο στη στοχαστική παραγωγή των ΑΠΕ.
Η σημασία της θέσπισης αγοράς διαθέσιμης ισχύος για τις τιμές ρεύματος
Πηγές της αγοράς, πάντως, επισημαίνουν πως η λύση που θα αποφέρει σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές θα είναι η θέσπιση της αγοράς διαθέσιμης ισχύος. Αυτή την περίοδο «τρέχει» η μελέτη επάρκειας ισχύος με πηγές της αγοράς να αναφέρουν πως η αγορά διαθέσιμης ισχύος θα λειτουργήσει ως «ασπίδα» προς τους καταναλωτές, καθώς οι παραγωγοί θα έχουν την υποχρέωση να μην εισπράττουν πάνω από μία συγκεκριμένη τιμή. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως η αγορά διαθέσιμης ισχύος θα μπορούσε να είναι έτοιμη μέχρι τέλος του 2025, εφόσον γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις. Δηλαδή το ΥΠΕΝ να συντονίσει τη διαδικασία κοινοποίησης του αιτήματος προς την Ε.Ε. για ενεργοποίηση του μηχανισμού. Παράλληλα, αναφέρουν πως η αγορά διαθέσιμης ισχύος θα πρέπει να είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας ξεκίνησε διαβούλευση σχετικά με έναν μηχανισμό χωρητικότητας που θα διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μηχανισμοί χωρητικότητας θα αποζημιώνουν τους παραγωγούς για τη διαθεσιμότητα σε περιόδους αυξημένης ζήτησης για ηλεκτρισμό.
Παράγοντες της αγοράς στην Ελλάδα αναφέρουν πως ακόμη μια λύση, ειδικά σε περιόδους υψηλών τιμών, είναι η διαθεσιμότητα ευέλικτων μονάδων (θερμικές μονάδες), επισημαίνοντας πως θα μπορούσε να υπάρξει πρωτοβουλία της Ε.Ε. ειδικά στον άξονα Ουγγαρίας – Ρουμανίας όπου υπάρχει έλλειψη ευέλικτης ισχύος. Την ίδια ώρα, αυξημένες είναι οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στη σκιά του επικείμενου τερματισμού των ροών ρωσικού φυσικού αερίου, μέσω Ουκρανίας. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις στην Ε.Ε. οι συνέπειες από αυτό το ενδεχόμενο δεν θα είναι τόσο σοβαρές. Στο μεταξύ, η ζήτηση αερίου μέσω των αγωγών της Τουρκίας και της Βουλγαρίας έχουν αυξηθεί από τις αρχές τις χρονιάς, δεδομένο που δείχνει πως οι traders αρχίζουν και στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις. Δεν είναι, πάντως, αμελητέο το γεγονός πως οι ήπιες θερμοκρασίες δεν πιέζουν τα αποθέματα φυσικού αερίου.
Διαβάστε ακόμη