Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να τοποθετηθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχέση με τις επιδοτήσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι 35kva. Τον Νοέμβριο δεν υπήρξαν τόσο μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος από τις αυξήσεις στη χονδρική το απορρόφησαν οι πάροχοι ενέργειας. Επομένως, αυτό το δεδομένο φρέναρε την άμεση εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ετοιμάζεται μια συνολική παρέμβαση στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ορίζοντα τον Ιανουάριο και ενδεχομένως τον Φεβρουάριο. Η φόρμουλα θα στηριχθεί στο γενικό πλαίσιο επιδοτήσεων του Ευρωπαϊκού Κανονισμού «de minimis». Αυτό σημαίνει πως οι δυνητικά δικαιούχοι θα πρέπει να μπαίνουν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα υποβάλουν το αίτημα για τη χορήγηση της επιδότησης. Στη συνέχεια, θα εξετάζεται το αίτημα. Για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, για να επιδοτηθούν θα απαιτηθεί ειδικό σχήμα.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των τιμών

Το υπουργείο επεξεργάζεται τα στοιχεία από την πορεία των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά και από το ύψος των αυξήσεων θα κριθεί κατά πόσο θα δοθούν και τους επόμενους μήνες επιδοτήσεις στα νοικοκυριά. Όπως έχουμε αναφέρει στο energygame.gr, οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος θα προέλθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Οι πόροι που διαθέτει το ΤΕΜ επαρκούν αυτή τη στιγμή για να υποστηρίξουν τις επιδοτήσεις και θα αναζητηθούν και άλλοι, με το δεδομένο πως οι τιμές θα παραμένουν υψηλές. Μέχρι τότε, βέβαια θα έχουν εισρεύσει πόροι από τον φόρο στους ηλεκτροπαραγωγούς. Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο μέτρο, δημοσιονομικού χαρακτήρα, επιλέχθηκε σε αντίθεση με ένα κανονιστικό μέτρο, κάτι που θα αποτελούσε παρέμβαση στην αγορά. Ήδη πάντως και αυτήν την εβδομάδα η μέση τιμή της χονδρικής αγοράς ρεύματος κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και πολύ πάνω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Σκυλακάκης, με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, σημείωσε πως «το 2024 είχαμε περίπου 10% κάτω στις τιμές λιανικής, σε σχέση με το 2023, παρά το γεγονός ότι έχουμε δύο “μίνι” ενεργειακές κρίσεις: μία στη νοτιοανατολική Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, με ακραίες τιμές και μία τώρα, που είναι σε εξέλιξη, με κακές τιμές, όχι μόνο για εμάς, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Και είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο μήνα, αντί να είμαστε πρώτοι στην τιμή της χονδρικής, όπως είμαστε επί σειρά ετών στην Ευρώπη, έχουμε πέσει και είμαστε: 5οι , 8οι , 10οι,19οι, 21οι κ.ο.κ. στην τιμή της χονδρικής, ακριβώς διότι έχουμε πετύχει αυτή την πολύ μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ». Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ακόμα ότι «πήραμε σημαντικά μέτρα υπέρ του καταναλωτή. Να ξεκινήσω από το πράσινο τιμολόγιο, το οποίο εξασφάλισε για πρώτη φορά διαφάνεια στις τιμές. Ξέρουν, πλέον, οι πολίτες τί τιμές έχουν οι πάροχοι. Κάτι που δεν υπήρχε καθόλου και ούτε το είχε σκεφθεί κανείς».

Τι θα γίνει με τα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος

Όπως είναι γνωστό, τα πράσινα τιμολόγια θα παραμείνουν για ακόμα μια χρονιά. Συνεπώς, όσοι καταναλωτές βρίσκονται τον τελευταίο χρόνο στο πράσινο τιμολόγιο και δεν επιλέξουν κάποιο άλλο έως τις 31/12 τότε θα παραμείνουν στο πράσινο. Ήδη οι πάροχοι ενημερώνουν τους πελάτες τους για τη δυνατότητα αλλαγής τιμολογίου. Όπως ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, «οι προμηθευτές υποχρεούνται έως την 1η Δεκεμβρίου 2024 να ενημερώσουν τη ΡΑΑΕΥ, να δημοσιεύσουν στην ιστοσελίδα τους και να ενημερώσουν τους καταναλωτές με κάθε πρόσφορο μέσο, για τους συμβατικούς και τιμολογιακούς όρους του Ειδικού Τιμολογίου για το έτος 2025».

Διαβάστε ακόμη