Θέμα χρόνου είναι όπως φαίνεται η δημοσίευση της υπουργικής απόφασης για τα «πορτοκαλί» τιμολόγια. Προηγήθηκε η δημόσια διαβούλευση επί του κειμένου της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 οι Προμηθευτές θα μπορούν να προσφέρουν μια Σύμβαση Δυναμικής Τιμολόγησης πρώτα στους πελάτες με μεγάλες καταναλώσεις. Σύμφωνα με το κείμενο που εστάλη στο υπουργείο Ενέργειας, το Δυναμικό Τιμολόγιο αποτελείται από δύο μέρη: α) την Πάγια Χρέωση και β) την Τελική Τιμή Προμήθειας που είναι γνωστή στον καταναλωτή εκ των προτέρων και μεταβάλλεται ανά ώρα. Απορρίφθηκε έτσι, το αίτημα των προμηθευτών που κατά την διάρκεια της διαβούλευσης είχαν ζητήσει τη δυνατότητα ex post (εκ των υστέρων) δυναμική τιμολόγηση.
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) είχε επισημάνει ότι εκτός από την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών προαπαιτούμενο για τη δυναμική τιμολόγηση είναι «η διαμόρφωση ωριαίων (κατ’ ελάχιστον) τιμών στη χονδρεμπορική αγορά που θα επιτρέπουν την αντίστοιχη τιμολόγηση τόσο της καταναλισκόμενης ενέργειας, όσο και της ενέργειας που καταλογίζεται στους Προμηθευτές – προϋπόθεση που δεν πληρούται στα Συστήματα Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και στο Μικρό Διασυνδεδεμένο Σύστημα (ΜΣΣ) Κρήτης».
Επίσης, την αντίθεση του είχε εκφράσει ο ΕΣΠΕΝ σε σχέση με την πρόβλεψη οι τιμολογιακοί όροι όσο και συνολικά οι Ειδικοί Όροι Προμήθειας δεν δύναται να τροποποιηθούν μονομερώς εκ μέρους του Προμηθευτή. Επίσης, εκτιμούσε πως «δεδομένης της μεταβλητότητας και του ύψους των χρεώσεων των Λογαριασμών Προσαυξήσεων (ΛΠ) στην Αγορά Εξισορρόπησης, οι οποίες κατά το τελευταίο διάστημα έχουν σημειώσει πολύ σημαντική αύξηση και πλέον ξεπερνούν το 20% του κόστους που διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και στην Ενδοημερήσια Αγορά, είναι σαφές ότι τόσο η αποτελεσματική διαχείριση των χρεώσεων αυτών από τους εκπροσώπους φορτίου, όσο και η οικονομικά αποδοτική ενσωμάτωση τους σε δυναμικά τιμολόγια με γνωστοποίηση της «Τελικής Τιμής Προμήθειας» για την επόμενη ημέρα, δεν είναι επί του παρόντος εφικτή».
Υπενθυμίζεται πως η Τελική Τιμή Προμήθειας ανά ώρα της επόμενης ημέρας σύμφωνα με το κείμενο της ΡΑΑΕΥ θα πρέπει να ανακοινώνεται το αργότερο στις 17:00 κάθε μέρας, δηλαδή δύο ώρες μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Προβλέπεται ακόμα πως με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να οριστεί ανώτατο όριο τιμής στην Τελική Τιμή Προμήθειας, με τους προμηθευτές να εκφράζουν την αντίθεση τους.
Να σημειωθεί πως για τους Οικιακούς και μη Οικιακούς Πελάτες με παροχή έως και 25kVA προβλέπεται η εφαρμογή Συμβάσεων Προμήθειας Δυναμικής Τιμολόγησης την 1η Οκτωβρίου 2025. Σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ, κάθε προμηθευτής που εκπροσωπεί περισσότερους από 200.000 μετρητές κατά τους μήνες Δεκέμβριο ή Ιούνιο κάθε έτους («μήνες αναφοράς») οφείλει να παρέχει προς τους καταναλωτές μία Σύμβαση Δυναμικής Τιμολόγησης ανά Κατηγορία Πελάτη μετά τη λήξη του μήνα αναφοράς. Φυσικά, τα δυναμικά τιμολόγια θα εφαρμόζονται μόνο με την προϋπόθεση ότι έχει εγκατασταθεί «έξυπνος» μετρητής. Ανάμεσα στις υποχρεώσεις των προμηθευτών, σύμφωνα με το κείμενο, περιλαμβάνεται η ανάρτηση στον ιστότοπό τους των πληροφοριών σχετικά με την Πάγια Χρέωση, την Τελική Τιμή Προμήθειας και την Τιμή Αναφοράς.