Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, σε εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 143ΣΤ του ν. 4001/2011, η ΡΑΑΕΥ αποφάσισε την επανάληψη της διενέργειας της τρίτης (γ’) Ανταγωνιστικής Διαδικασίας υποβολής προσφορών για τη χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία C(2022) 6461/05.09.2022 Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις διατάξεις του ανωτέρω Νόμου και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτού κανονιστικών πράξεων, και την έγκριση του αντίστοιχου Τεύχους Προκήρυξης, με το περιεχόμενο που περιλαμβάνεται στα συνημμένα της παρούσας κείμενα, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα το energygame.gr ανέφερε τα εξής:

Restart για τον τρίτο διαγωνισμό που αφορά μπαταρίες διάρκειας 4 ωρών (ευρώ ανά MW/έτος) με δημοπρατούμενη ισχύ 200 MW. Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις μεταξύ της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε σχέση με την έκβαση του διαγωνισμού και ειδικότερα για το ζήτημα του ορίου της συμμετοχής ενός συμμετέχοντα στον διαγωνισμό. Στόχος να αποσαφηνιστεί ο βηματισμός έτσι ώστε η μέγιστη ισχύς ενός συμμετέχοντα να μην υπερβαίνει τα 50MW. Όπως επεσήμανε η ΡΑΑΕΥ χθες «κατά τη διενέργεια της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας και ειδικότερα κατά το στάδιο υποβολής αιτήσεων συμμετοχής και ερωτημάτων από τους ενδιαφερόμενους επί των όρων της Προκήρυξης διαπιστώθηκε ότι υφίστανται αμφισημίες ως προς την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού εκ μέρους των ενδιαφερομένων η οποία ενδέχεται να επιφέρει τη μη ενιαία υπαγωγή των αιτήσεων των συμμετεχόντων και των Σ.Α.Η.Ε.(Σταθμοί Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας) στους κανόνες της Προκήρυξης. Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει ενιαία κατανόηση από τους συμμετέχοντες αναφορικά με τον κανόνα του μέγιστου ορίου ισχύος ανά συμμετέχοντα και ανά Σ.Α.Η.Ε. (Σταθμοί Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας), (όρος 12.2. της Προκήρυξης), με σοβαρό διακύβευμα την διαφορετική αντιμετώπιση ως προς την υπαγωγή των υποβληθεισών προσφορών στον κανόνα αυτόν».

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από τη ματαίωση του διαγωνισμού είχαν προλάβει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον 9 εταιρείες και μένει να φανεί τι θα γίνει στη συνέχεια. Οι λεπτομέρειες θα «κλειδώσουν» μέσα στις επόμενες ώρες, ώστε να βγει εκ νέου η προκήρυξη του διαγωνισμού. Στόχος το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα να εκδηλωθούν οι προσφορές. Να σημειωθεί πως τα έργα που θα περάσουν στην επόμενη φάση θα πρέπει να είναι έτοιμα προς λειτουργία έως τις 30 Απριλίου 2026. Γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό στην αγορά καθώς επισημαίνουν πως καταγράφονται καθυστερήσεις στην χορήγηση όρων σύνδεσης. Υπενθυμίζεται πως το αίτημα ενεργοποίησης της σύνδεσής τους θα πρέπει να κατατεθεί στον Διαχειριστή μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Ερωτηματικό υπάρχει και σε σχέση με το αν επιλεχθεί η μετάθεση λειτουργίας των μπαταριών.

Τι συνέβη στους προηγούμενους διαγωνισμούς

Στο πρώτο διαγωνισμό είχαν περάσει στην επόμενη φάση 12 έργα αυτόνομων (standalone) μπαταριών συνολικής ισχύος 411,79 MW, με μεσοσταθμική τιμή τα 49.748 ευρώ/MWh/έτος, ενώ στον δεύτερο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων η δημοπρατούμενη ισχύς είχε κλειδώσει στα 299,775 MW, ενώ η μεσοσταθμική τιμή των επιλεγέντων έργων στις 47.680,380 ευρώ.

Έμφαση στην αποθήκευση

Το επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα το οποίο παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποτυπώνει τη μεγάλη έμφαση που θα δοθεί και στην ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας, τις επόμενες δεκαετίες. Σε ό,τι αφορά στην εγκατεστημένη ισχύ έργων αποθήκευσης ενέργειας: οι μπαταρίες θα ανέλθουν σε 4,3GW το 2030 και σε 12GW το 2050. Η ισχύς των έργων αντλησιοταμίευσης θα ανέλθει σε 1,7GW το 2030 και 5,4GW το 2050. Συνολικά, η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ θα αυξηθεί κατά περίπου 14,5 GW, στα 28,2 GW, το έτος 2030, σε σχέση με το έτος 2022, με το 88% αυτής της αύξησης να αφορά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Διαβάστε ακόμη