Για την επόμενη εβδομάδα μεταφέρονται σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις επιδοτήσεις ρεύματος στις επιχειρήσεις για το Δεκέμβριο, προκειμένου να προστατευθούν από την μετακύλιση της μεγάλης αύξησης των χονδρεμπορικών τιμών το μήνα που πέρασε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Δεκεμβρίου το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε επιδότηση 1,5 λεπτού ανά κιλοβατώρα για τα νοικοκυριά που έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια, όμως η άσκηση είναι πιο σύνθετη για τις επιχειρήσεις, όπου -σε αντίθεση με τα νοικοκυριά-  δεν υπάρχει η δυνατότητα για χορήγηση οριζόντιων επιδοτήσεων. Η πρόθεση της κυβέρνησης να επιδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως οι οικιακοί χρήστες είναι δεδομένη, με το Υπουργείο να εξετάζει διάφορες εναλλακτικές με στόχο το μοντέλο που επιλεγεί να είναι όσο λιγότερο πολύπλοκο και γραφειοκρατικό γίνεται. Στην παρούσα φάση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επικρατέστερο σενάριο παραμένει η επιδότηση των επιχειρήσεων με βάση τον κανόνα του De Minimis (που επιτρέπει επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις έως 200.000 ευρώ σε ορίζοντα τριετίας), με την λειτουργία σχετικής πλατφόρμας όπου οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούν τις προϋποθέσεις  και τα στοιχεία που θα επιτρέπουν τον έλεγχο ότι είναι πράγματι επιλέξιμες.

Ανοιχτό παραμένει και το ύψος της επιδότησης των επιχειρήσεων, με τον στόχο οι τελικές χρεώσεις να είναι κοντά σε αυτές του Νοεμβρίου. Πάντως η καθυστέρηση των ανακοινώσεων για τις επιδοτήσεις των επιχειρήσεων προκαλεί αντιδράσεις στους κόλπους των επαγγελματιών, όπως προκύπτει από την επιστολή που έστειλαν στο ΥΠΕΝ ζαχαροπλάστες και αρτοποιοί, υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις τους χρησιμοποιούν παροχές με ισχύ άνω των 35 kVA σε ποσοστό άνω του 70% και ότι η τιμή που αναμένεται να χρεωθούν αυτό το μήνα είναι κοντά στα 27 λεπτά. Ως εκ τούτου, θεωρούν αναγκαία μια επιδότηση τουλάχιστον 10 λεπτών που θα οδηγήσει την τελική χρέωση στα 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Διαβάστε ακόμη

Πώς κλείνει η συμφωνία Helleniq Energy με ΤΑΙΠΕΔ για το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Γεωθερμία: Στα “σκαριά” χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης δήμων

ΔΕΗ: Τα νέα έργα ΑΠΕ που “βάζει στην πρίζα” σε  Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία