«Στα κόκκινα» ντύνονται σήμερα (Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου) οι χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού όλων σχεδόν των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης  με τιμές πάνω από 200 ευρώ/MWh, με βασικό υπαίτιο ένα ακόμα επεισόδιο «Dunkeflaute» (συνδυασμός έλλειψης ηλιοφάνειας και άπνοιας) που είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση της εκτιμώμενης παραγωγής ΑΠΕ με παράλληλη αύξηση της ακριβότερης θερμικής παραγωγής, κυρίως από φυσικό αέριο. Εξαίρεση στον κανόνα οι αγορές της Σκανδιναβίας (εν πολλοίς εξαιτίας της ισχυρής παρουσίας των υδροηλεκτρικών στο δικό τους μείγμα), με τιμές…κάτω από 3 ευρώ/MWh σε Φινλανδία και Σουηδία τη στιγμή που στη Γερμανία η τιμή σημείωσε ημερήσια άλμα σχεδόν 80% και άγγιξε τα 270 ευρώ/MWh. Κάτω από τη διακεκαυμένη ζώνη των 200 ευρώ/MWh κινήθηκαν οι αγορές της Ιβηρικής Χερσονήσου, η Γαλλία που είδε μεν την μέση τιμή να αυξάνεται στα 164 ευρώ/MWh, αλλά να καταγράφει πολύ μικρότερη αύξηση σε σχέση με τη γειτονική Γερμανία εξαιτίας των πυρηνικών, αλλά και η Ελλάδα με μέση τιμή 170 ευρώ/MWh και με μεγάλες εξαγωγές προς Βορρά, σε βαθμό ώστε να «γεμίσει» το καλώδιο με τη Βουλγαρία και οι δυο αγορές να αποσυζευχθούν για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Η μείωση της παραγωγής από ΑΠΕ κατά περίπου 30% σήμερα στη χώρα μας είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής από φυσικό αέριο και λιγνίτη (που καλύπτουν το 53,37% και 9,17%  της ηλεκτροπαραγωγής αντίστοιχα έναντι μεριδίου των ΑΠΕ λίγο κάτω από 25%).

Προειδοποίηση από Βουλγαρία για τη διαμετακόμιση ρωσικού αερίου μέσω TurkStream

Την ίδια στιγμή, εντείνεται η ανησυχία για την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου (και κατ’ επέκταση ηλεκτρισμού), μετά την προειδοποίηση της Βουλγαρίας χθες -δια στόματος του υπηρεσιακού Υπουργού Ενέργειας Βλαντίμιρ Μαλίνοφ- ότι η Σόφια ενδέχεται να σταματήσει τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω του αγωγού εάν η ρωσική Gazprom  δεν βρει τρόπο να πληρώσει την Bulgartransgaz , τον Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας εν μέσω του νέου γύρου κυρώσεων των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, αυτή είναι η τελευταία εξέλιξη σε μια σειρά γεγονότων που αφορούν τις προοπτικές για προμήθεια ενέργειας στην Ευρώπη, καθώς η ζήτηση για φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί κατά τους χειμερινούς μήνες. Η περιοχή εξακολουθεί να λαμβάνει κάποιες ποσότητες αερίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών, και οποιαδήποτε ενδεχόμενη αναστάτωση θα μπορούσε να επηρεάσει ευρύτερα την ευρωπαϊκή αγορά.

Μέσω του βουλγαρικού δικτύου αγωγών, ρωσικό αέριο που φτάνει στη χώρα μέσω του ΤurkStream μεταφέρεται προς Σερβία και Ουγγαρία, με το μεγαλύτερο μέρος της χωρητικότητας να έχει δεσμευθεί από τη Gazprom. Ωστόσο, ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου χρησιμοποιεί την Gazprombank — η οποία υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις — για να πληρώσει την Bulgartransgaz, εγείροντας ερωτήματα για την συνέχεια των προμηθειών.

«Η Bulgartransgaz θα εκπληρώσει αυστηρά τη σύμβασή της και δεν θα επιτρέψει τη διέλευση φυσικού αερίου εάν η υπηρεσία δεν έχει πληρωθεί», δήλωσε ο Μαλίνοφ, προσθέτοντας ότι είναι καθήκον της «εταιρείας που έχει δεσμεύσει χωρητικότητα και έχει πληρώσει μέσω της Gazprombank να βρει λύση, αν θέλει να λάβει αυτή την υπηρεσία», αναφερόμενος στη Gazprom.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ρωσία αναγκάστηκε να αλλάξει τη διαδικασία πληρωμής για τους ξένους αγοραστές φυσικού αερίου λόγω ανησυχιών ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα οδηγούσαν σε διακοπή της προμήθειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τρόπους για να μετριάσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων ώστε να διατηρηθούν οι ρωσικές προμήθειες προς την ΕΕ. Η Ουγγαρία εξέφρασε ανησυχίες ότι τα μέτρα απειλούν την ενεργειακή ασφάλεια και υπέβαλε αίτημα για εξαίρεση από τις ΗΠΑ.

Η Bulgartransgaz έχει λάβει μέχρι στιγμής όλες τις οφειλόμενες πληρωμές, σύμφωνα με τον Μαλίνοφ, σημειώνοντας ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να διευθετηθούν οι πληρωμές, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή στις 20 Δεκεμβρίου. Οι προμήθειες για τον Δεκέμβριο μπορούν να εξασφαλιστούν, πρόσθεσε.