Στασιμότητα επικρατεί σε σχέση με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου (GSI), καθώς σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει η εκκρεμότητα της έγκρισης των λειτουργικών δαπανών (opex), ενώ στο «τραπέζι» παραμένει το θέμα της ανάκτησης από τον ΑΔΜΗΕ του τιμήματος συνολικού ύψους 48 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Euroasia. Την ίδια ώρα, η ΕΕ βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία τόσο με τις Ρυθμιστικές Αρχές Κύπρου και Ελλάδας, όσο και με τα υπουργεία Ενέργειας. Δεν αποκλείεται και μέσα στην επόμενη εβδομάδα να γίνει ακόμα μια τηλεδιάσκεψη. Το ενδιαφέρον της Ε.Ε είναι μεγάλο καθώς έχει επιδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας μέσω του Great Sea Interconnector (GSI), με 657 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εκκρεμεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ως προς το αίτημα που έχει υποβληθεί για δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες στα χέρια του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου βρίσκονται οι προκαταρκτικές παρατηρήσεις του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, σε σχέση με τη μελέτη κόστους οφέλους. Από τα πρώτα συμπεράσματα προκύπτουν red flags όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο Energygame.gr, που θα μεταφερθούν στην φορέα υλοποίησης του έργου(ΑΔΜΗΕ). «Όσο πιο γρήγορα υπάρξουν απαντήσεις θα προχωρήσει η κυπριακή δημοκρατία στις οριστικές αποφάσεις», επισημαίνουν αναφορικά με τη συμμετοχή του κυπριακού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου. Από την εξέλιξη αυτών των δεδομένων θα κριθεί και η συμμετοχή και άλλων δυνητικά επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου.

Στο μεταξύ χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας σε ερώτηση του Ανεξάρτητου βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη για «τις προκλητικές τουρκικές δηλώσεις για το Αιγαίο με αφορμή το συμβάν στην Κάσο» τόνισε πως «το Ιταλικό πλοίο συνέχισε κανονικά την έρευνά του στην Κάσο αφού αποσυμπιέστηκε η ένταση. Δεν υπήρξε απολύτως καμία αίτηση, ούτε αδειοδότησης από τις τουρκικές αρχές», πρόσθεσε. Όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ «ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι όπως έχει επαναλάβει κατά πάγιο τρόπο αρκετές φορές αυτό «αποτελεί ένα αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά τούτο χρηματοδοτείται μερικώς από την ΕΕ και έχει αναδειχθεί σε μείζον έργο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτής της λειτουργίας η ελληνική Κυβέρνηση μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας έχει δώσει άδεια στο Ιταλικό πλοίο για να κάνει τις σχετικές έρευνες και την πόντιση των ηλεκτρονικών καλωδίων. Αυτονοήτως τηρώντας απαρέγκλιτα τα όσα ορίζει ρητώς αναφέρονται στην ελληνική νομοθεσία».

Διαβάστε ακόμη