Την κατάργηση του πλαφόν στις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να αγοράσει ένας προμηθευτής μέσω διμερών συμβάσεων φυσικής παράδοσης από το Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) προτείνει εμμέσως πλην σαφώς η ΔΕΗ με την τοποθέτησή της στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΑΕΥ επί της σχετικής πρότασης του ΕΧΕ.
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, ο περιορισμός της ποσότητας ενέργειας για τις διμερείς συμβάσεις φυσικής παράδοσης μέσω ΕΧΕ επηρεάζει αρνητικά τη σύναψη διμερών συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ δημιουργώντας πρόβλημα στη χρηματοδότηση νέων έργων, καθώς οι εν λόγω συμβάσεις λειτουργούν ως εγγύηση για τη δανειοδότηση των έργων.
Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2020 μετά την υιοθέτηση του target model, ως μέτρο διατήρησης της ρευστότητας στην αγορά που θα μπορούσε να περιοριστεί από τον κυρίαρχο παίκτη, δηλαδή τη ΔΕΗ. Το ΕΧΕ προτείνει τη διατήρηση στα επίπεδα του 2024 και το 2025 τόσο το πλαφόν στο ποσοστό του μεριδίου λιανικής (40%) όσο και στα συμβόλαια φυσικής παράδοσης (30%).
Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι το πλαφόν δεν συνάδει με τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και ότι δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός στις συμβάσεις φυσικής παράδοσης, όπως συμβαίνει και με τις χρηματοοικονομικές μακροπρόθεσμες συμβάσεις.
Η ΕΒΙΚΕΝ από την πλευρά της προτείνει το όριο για τη μέγιστη ποσότητα ενέργειας στο πλαίσιο διμερών συμβάσεων με φυσική παράδοση να διαμορφωθεί στο 10% και να αφορά στους προμηθευτές που έχουν μερίδιο αγοράς πάνω από 10% ώστε να μην περιορίζεται η ρευστότητα στη χονδρεμπορική αγορά και να επηρεάζεται η διαμόρφωση των τιμών. Καταλήγει δε ότι με την ρύθμιση αυτή δεν θα υπάρξει αρνητική επίπτωση στους καθετοποιημένους προμηθευτές, αφού σε κάθε περίπτωση μπορούν να συνάπτουν εσωτερικά χρηματοοικονομικές διμερείς συμβάσεις.
Διαβάστε ακόμη