Η επιδότηση 1,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες που ανακοίνωσε χθες (Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου) το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνδυασμό με την αυτοσυγκράτηση που επέδειξαν οι μεγαλύτεροι πάροχοι που απορρόφησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την αύξηση της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού (που «έγραψε» υψηλό έτους το Νοέμβριο, με άλμα 53% σε σχέση με τον Οκτώβριο) είχε ως αποτέλεσμα οι τελικές χρεώσεις για τη μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών να διαμορφωθούν λίγο πάνω από τα 14 λεπτά την κιλοβατώρα (14,17 λεπτά/κιλοβατώρα στη βάση της μεσοσταθμικής τιμής του πράσινου τιμολογίου των τριών μεγαλύτερων παρόχων). Χαμηλότερα δηλαδή από τα 15 λεπτά την κιλοβατώρα που συνιστά την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης για το κοινωνικά ανεκτό κόστος ρεύματος, με το ΥΠΕΝ να υπογραμμίζει ότι από την αρχή του χρόνου, η λιανική τιμή ρεύματος κινείται σε επίπεδα 15% χαμηλότερα από το 2023.

Η “ακτινογραφία” των πράσινων τιμολογίων Δεκεμβρίου

Η «ακτινογραφία» των τελικών χρεώσεων στα πράσινα τιμολόγια για το Δεκέμβριο –όπως διαμορφώνονται μετά την επιδότηση-  παραπέμπει σε εύρος διακύμανσης από τα 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα που είναι το φθηνότερο τιμολόγιο (ΔΕΗ που προσέφερε έκπτωση 68% στο τιμολόγιο Γ1) έως τα 18,45 λεπτά/KWh που είναι το ακριβότερο (Elpedison, για κατανάλωση άνω των 100 κιλοβατωρών), με μέση τιμή στα 15,98 λεπτά/κιλοβατώρα.  Η τιμή αυτή όμως δεν λαμβάνει υπόψη τα μερίδια αγοράς των παρόχων. Προσμετρώντας και αυτή την κρίσιμη παράμετρο, προκύπτει ότι οκτώ στα δέκα νοικοκυριά θα πληρώσουν το ρεύμα σχεδόν δυο λεπτά χαμηλότερα. Η επιδότηση πάντως δεν αλλάζει την εικόνα των μεγάλων αποκλίσεων στα  πράσινα τιμολόγια. Είναι ενδεικτικό ότι πριν τα «αποκαλυπτήρια» της επιδότησης του ΥΠΕΝ, η γκάμα των χρεώσεων που ανακοίνωσαν οι πάροχοι την 1η Δεκεμβρίου κυμαινόταν από τα 15,5 λεπτά/κιλοβατώρα της ΔΕΗ έως τα 19,95 λεπτά/κιλοβατώρα της Elpedison, για μηνιαίες καταναλώσεις πάνω από 100 κιλοβατώρες.

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ 

(καταναλώσεις έως 500 KWh, τιμή σε λεπτά / KWh)

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΧΡΕΩΣΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΧΡΕΩΣΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  

 ΜΕΤΑΒΟΛΗ (%)

ΔΕΗ Γ1 (κατανάλωση έως 500 KWh, χρέωση ημέρας) 14 14,08 -0,6%
Protergia Οικιακό Value Special 14,4 14,9 -3,3%
HΡΩΝ Basic Home 15,48 13,73 12,7%
Elpedison Ειδικό Οικιακό (έως 100 KWh) 14,35 14,87 -3,4%
Elpedison Ειδικό Οικιακό (για την υπόλοιπη κατανάλωση) 18,45 14,87 24%
Ζενιθ Power Home Start 15,01 13,68 9,7%
Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας 15,39 14,68 4,8%
NRG 16,9 14,86 13,7%
Volton 18,4 15,9 15,7%
ΕΛΙΝ Power On!Home Green 17,4 11,66 49%

«Ρεύμα» μετακίνησης στα μπλε τιμολόγια

Εν μέσω της ανοδικής τάσης των χονδρεμπορικών τιμών το τελευταίο διάστημα  –που μεταφέρεται εκ των πραγμάτων στα κυμαινόμενα τιμολόγια, έστω και αν οι επιβαρύνσεις αμβλύνονται κατά περίπτωση μέσω των εκπτώσεων των παρόχων και των κυβερνητικών επιδοτήσεων, «ανεβαίνει η τάση» και στα σταθερά μπλε τιμολόγια που προσφέρουν για 6 ή ακόμα και 12 μήνες σημαντικά χαμηλότερες ανταγωνιστικές χρεώσεις σε σχέση με τα πράσινα και τα περισσότερα κίτρινα, ακόμα και μετά τις επιδοτήσεις.  Σε ένα  περιβάλλον που παραπέμπει σε διατήρηση των πιέσεων στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού  (καθώς ο φετινός χειμώνας μπήκε με πιο άγριες διαθέσεις από τους δυο προηγούμενους, ενώ και οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κινούνται στον ρυθμό της υψηλής γεωπολιτικής αβεβαιότητας),  προσφέρονται τιμολόγια μπλε χρώματος που ξεκινούν από τα 8,5 λεπτά (για έξι μήνες)  και στα 10 λεπτά για δώδεκα μήνες. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα περισσότερα μπλε τιμολόγια έχουν υψηλότερο πάγιο από τα «πράσινα»  και συνοδεύονται με ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Τα σενάρια για  τη στήριξη των επιχειρήσεων

 Οσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ζαχαροπλαστεία, κομμωτήρια, φούρνοι κλπ) με παροχή κάτω των 35 KVA, οι  ανακοινώσεις από το ΥΠΕΝ θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα. Το βασικό σενάριο που εξετάζεται για να δοθεί μη οριζόντια στήριξη που να είναι συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων είναι η αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού «De Minimis» (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) που επιτρέπει να δίνονται ενισχύσεις έως 200.000 ευρώ μέσα σε διάστημα τριών ετών ανά επιχείρηση (ποσό που αφορά όλα τα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία), χωρίς να απαιτείται ειδικό σχήμα με προκοινοποίηση στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP) και «βαριές» εγκριτικές διαδικασίες. Βεβαίως αυτό το μοντέλο προϋποθέτει έλεγχο της σώρευσης (ότι δηλαδή οι ενισχύσεις που έχουν δοθεί στις δικαιούχους δεν υπερβαίνουν το όριο αυτό) και ασφαλώς «επιτάσσει» να εξαιρεθούν επιχειρήσεις που επιδίδονται σε ρευματοκλοπές (με το φαινόμενο να έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας τα τελευταία χρόνια). Όσον αφορά στις μεγάλες βιομηχανίες και δη τις ενεργοβόρες, σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΝ φέρεται να επανεξετάζει το ύψος των ποσών που διατέθηκαν για την αντιστάθμιση  του κόστους δικαιωμάτων ρύπων τα έτη 2023 και 2024, με την προοπτική να δοθούν το 2026 κονδύλια της τάξης των 138 εκατ ευρώ (50 εκατ ευρώ για το 2023 και 88 εκατ. ευρώ για το 2024). Επίσης προωθεί την κατά απόλυτη προτεραιότητα χορήγηση όρων σύνδεσης στο ηλεκτρικό δίκτυο σε βιομηχανίες που έχουν συνάψει «πράσινα» PPA με παραγωγούς ΑΠΕ, με τον ΑΔΜΗΕ να έχει ήδη ξεκινήσει την εξέταση των σχετικών αιτήσεων.

Πολυζωνικά τιμολόγια

Τέλος, όπως ανέφερε προ ημερών σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, «ανάχωμα» στις ακριβές τιμές ρεύματος αλλά και στις ακραίες διακυμάνσεις των χονδρεμπορικών τιμών αναμένεται να αποτελέσουν τα πολυζωνικά «πορτοκαλί» τιμολόγια που θα ξεκινήσουν να ισχύουν από τις αρχές του έτους, με πεδίο εφαρμογής σε πρώτη φάση τις επιχειρήσεις και τα δημόσια κτίρια που διαθέτουν «έξυπνους» μετρητές.