Σε μεγάλο «αγκάθι» για τους προμηθευτές εξελίσσεται το ζήτημα των απωλειών του δικτύου που μπορεί να οφείλονται σε τεχνικούς λόγους και όχι μόνο και με βάση στελέχη της αγοράς υπάρχει τεράστια αύξηση, η οποία όμως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι επιπλέον ποσότητες ενέργειας για τις οποίες θα επιβαρυνθούν οι προμηθευτές για το 1ο εξάμηνο του 2022. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, φαίνεται ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση σε σχέση με ένα χρόνο πριν (2021) με αποτέλεσμα να αγγίζουν για το πρώτο εξάμηνο του 2022 το 18%. Επισημαίνουν πως η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη από την τελευταία φορά που έγινε η αξιολόγηση των στοιχείων από τον διαχειριστή. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν πως η αύξηση αυτή προκαλεί οικονομικό βάρος αρκετά μεγάλο, εάν υπολογιστεί και το γεγονός πως μιλάμε για μια περίοδο όπου η τιμή της χονδρικής ήταν αυξημένη.

Επιπλέον, σημειώνουν πως η απόκλιση ανάμεσα στις ποσότητες που χρεώθηκαν οι προμηθευτές και στα στοιχεία που προκύπτουν από την εκκαθάριση -με βάση το συντελεστή κανονικοποίησης- είναι μεγάλη και προσδιορίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια, τα οποία θα μετακυλιστούν στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Οι οριστικές εκκαθαρίσεις θα πρέπει να εγκριθούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων. Το ζήτημα από την άλλη είναι πως η αύξηση αυτή καταγράφεται σε μια συγκυρία ανόδου του φαινομένου των ρευματοκλοπών και αύξησης των έργων ΑΠΕ στο δίκτυο. Η διασπορά των έργων δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση των τεχνικών απωλειών στο δίκτυο.

Την ίδια ώρα, σε ακόμα ένα ακανθώδες θέμα εξελίσσεται το ζήτημα με τις εκκαθαρίσεις που αφορούν σε σχήματα ενεργειακού συμψηφισμού. Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας με πρόσφατη επιστολή τόνισε την ανάγκη ο ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει στην τροποποίηση των Εγχειριδίων Εφαρμογής του Κώδικα και να κάνει ολοκληρωμένη πρόταση για την ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση των εκκαθαρίσεων στις περιπτώσεις ενεργειακού συμψηφισμού. Όπως τόνιζε ο ΕΣΠΕΝ, η έλλειψη σχετικής εισήγησης για τη «συμπλήρωση του κανονιστικού πλαισίου το οποίο διέπει τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται οι εκκαθαρίσεις στις περιπτώσεις ενεργειακού συμψηφισμού σε παροχές με μη τηλεμετρούμενο μετρητή φορτίου, εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και ενεργειακού συμψηφισμού από ενεργειακές κοινότητες, συνεπάγεται τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τους προμηθευτές οι οποίοι έχουν συνάψει συμβάσεις ενεργειακού συμψηφισμού με πελάτες τους». Η απουσία σχετικής πρόβλεψης οδηγεί σε επιπλέον χρέωση τους προμηθευτές.

Το άλλο ζήτημα έχει να κάνει με το γεγονός πως τα συστήματα συμψηφισμού εγχέουν το μεσημέρι που είναι οι χαμηλές τιμές, όταν έχουν μεγάλη παραγωγή και απορροφούν τις βραδινές ώρες όταν καταγράφονται πολύ υψηλές τιμές. Τη διαφορά αυτή την «πληρώνει» ο προμηθευτής. «Θα πρέπει να επιλυθεί ρυθμιστικά το ζήτημα της ζημίας που επωμίζονται οι προμηθευτές στα σχήματα ενεργειακού συμψηφισμού, εξαιτίας του ανισοζυγίου μεταξύ της αξίας της εγχεόμενης και της απορροφούμενης ενέργειας, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού», τόνιζε στην ίδια επιστολή προς την ΡΑΑΕΥ ο ΕΣΠΕΝ.

Διαβάστε ακόμη