Μείωση του τελικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά στην Αθήνα κατά 3% τον Νοέμβριο, έδειξαν τα τελευταία στοιχεία του δείκτη HEPI (Household Energy Price Index), ο οποίος παρακολουθεί και συγκρίνει τις τιμές ενέργειας (ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου) για τους οικιακούς καταναλωτές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και πρωτεύουσες. Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα σε εξέταση 33 χωρών της Ευρώπης, η Ελλάδα κατατάχθηκε 18η, μία θέση χαμηλότερα σε σχέση με τα στοιχεία για τον Οκτώβριο.
Το συνολικό κόστος για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν τα νοικοκυριά στην Αθήνα έπεσε στα 22,87 λεπτά ανά κιλοβατώρα, μένοντας κάτω από τον μέσο όρο των κρατών της ΕΕ, ο οποίος για τον Νοέμβριο ήταν 24,53 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αλλά και από τον μέσο όρο των εξεταζόμενων χωρών συνολικά, όπου βρέθηκε στα 23,49 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Υπενθυμίζεται πως το συνολικό κόστος στην Αθήνα για τον Οκτώβριο ήταν στα 23,48 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ο δείκτης HEPI λαμβάνει υπόψη τόσο την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και τους φόρους και τέλη που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς, προσφέροντας μια συνολική εικόνα για την οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση ευρωπαϊκή τιμή λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε αύξηση 2% τον Νοέμβριο και παραμένει ελαφρώς κάτω από το επίπεδο που καταγράφηκε πριν από έναν χρόνο. Από τις 33 πρωτεύουσες που εξετάστηκαν, οι 15 δεν παρουσίασαν καμία μεταβολή στην τιμή λιανικής, ενώ οι 12 σημείωσαν διάφορους βαθμούς αύξησης. Οι υπόλοιπες 6 αγορές κατέγραψαν μικρές μειώσεις. Μάλιστα, αναφέρεται πως «οι χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη, λόγω του κύματος ψύχους, της χαμηλής παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, των διακοπών λειτουργίας πυρηνικών μονάδων σε ορισμένα σημεία της Ευρώπης και των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, οι οικιακοί καταναλωτές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περαιτέρω αυξήσεις τιμών τους επόμενους μήνες».
Στην πρώτη θέση το Βερολίνο, στην τελευταία η Βουδαπέστη δείχνουν τα στοιχεία του HEPI
Πιο αναλυτικά, το Βερολίνο βρέθηκε στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας ως προς το τελικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, με την τιμή να φτάνει τα 39,88 λεπτά ανά κιλοβατώρα, που συνιστά αύξηση κατά 2%. Στον αντίποδα, η Βουδαπέστη βρέθηκε στην τελευταία θέση, με το τελικό κόστος να φτάνει τα 9,31 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ως προς τη χώρα μας, αναφέρεται πως στην Αθήνα σημειώθηκε μείωση 3% στις τελικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και επισημαίνεται πως «οι περισσότερες κυμαινόμενες συμβάσεις στην Ελλάδα συνδέονται με τη χονδρική τιμή του προηγούμενου μήνα. Η ελαφρά πτώση των τιμών spot τον Οκτώβριο, που οφείλεται στην υψηλή παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές, απέτρεψε την αύξηση των τελικών τιμών».
Συνολικά, οι σημαντικότερες αλλαγές που σημειώθηκαν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον Νοέμβριο ήταν οι εξής:
- Αύξηση τιμής κατά 21% στη Λιουμπλιάνα, λόγω αύξησης της συνιστώσας διανομής.
- Αύξηση τιμής κατά 10% στη Στοκχόλμη, λόγω αύξησης της ενεργειακής συνιστώσας.
- Αύξηση τιμής κατά 9% στη Λευκωσία, λόγω αυξήσεων στις ενεργειακές και διανεμητικές συνιστώσες.
- Αύξηση τιμής κατά 7% στη Μαδρίτη, λόγω αυξήσεων στις ενεργειακές και φορολογικές συνιστώσες.
- Αύξηση τιμής κατά 6% στο Ζάγκρεμπ, λόγω αύξησης της ενεργειακής συνιστώσας.
- Αύξηση τιμής κατά 3% στο Όσλο, λόγω αύξησης της ενεργειακής συνιστώσας.
- Αύξηση τιμής κατά 2% στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, την Κοπεγχάγη και τη Ρώμη, λόγω αυξήσεων στις ενεργειακές συνιστώσες.
- Αύξηση τιμής κατά 1% στο Άμστερνταμ και το Ελσίνκι, λόγω αυξήσεων στις ενεργειακές συνιστώσες.
- Μείωση τιμής κατά 3% στην Αθήνα, λόγω μειώσεων στις ενεργειακές και φορολογικές συνιστώσες.
- Μείωση τιμής κατά 2% στο Ταλίν, λόγω μείωσης της ενεργειακής συνιστώσας.
- Μείωση τιμής κατά 1% στο Δουβλίνο, τη Λισαβόνα, τη Ρίγα και το Βίλνιους, λόγω μειώσεων στις ενεργειακές συνιστώσες.
Διαβάστε ακόμη