Η Ελλάδα φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ο καίριος συνδετικός κρίκος μεταξύ Ευρώπης και Αραβικού κόσμου, εδραιώνοντας τον ρόλο της ως γέφυρα συνεργασίας, καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης. Η ενεργειακή μετάβαση, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, η πράσινη ανάπτυξη και οι στρατηγικές συνεργασίες δεν αποτελούν πλέον αφηρημένες φιλοδοξίες, αλλά συγκεκριμένες επενδύσεις με ορατά αποτελέσματα, που επαναπροσδιορίζουν το μέλλον της ευρύτερης περιοχής. Όπως όλα δείχνουν, οι Σαουδάραβες από κοινού με τον ΑΔΜΗΕ θέλουν να «βάλουν στην πρίζα» την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, ενώ απευθύνουν πρόσκληση σε κατασκευαστές και επενδυτές να συμμετάσχουν ενεργά στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας τους. Ιδιαίτερη κινητικότητα παρουσιάζεται και στο πεδίο των ψηφιακών διαδρόμων, με τη δημιουργία νέων καλωδιακών συστημάτων οπτικών ινών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Αλεξάνδρα Σδούκου, στο 13ο Αραβο-Ελληνικό Οικονομικό Φόρουμ του οποίου χορηγός επικοινωνίας ήταν το energygame.gr, «οι στρατηγικές συνεργασίες ανάμεσα στην Ευρώπη και τις αραβικές χώρες αποτελούν κλειδί για την ενίσχυση της σταθερότητας και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο. Η πρώτη φάση του έργου, η οποία περιλαμβάνει την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και τον σχεδιασμό των αρχικών εργασιών, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2025, με ορίζοντα τον Αύγουστο. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι μελέτες που εξετάζουν όλες τις κρίσιμες πτυχές του έργου, όπως οι τεχνικές απαιτήσεις, οι οικονομικές παράμετροι και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι μελέτες αυτές είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς θα διαμορφώσουν τον τελικό σχεδιασμό και τη βιωσιμότητα του έργου, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές και κλιματικές ιδιαιτερότητες, καθώς και τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις και τα πρότυπα βιωσιμότητας.

Ο Eng. Waleed Abdullah Al-Saadi, Διευθύνων Σύμβουλος της National Grid S.A. της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την κατασκευή νέων σταθμών και την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου διασύνδεσης, το οποίο θα επιτρέψει τη μεταφορά καθαρής ενέργειας ανάμεσα στις δύο χώρες. Η ηλεκτρική διασύνδεση όχι μόνο θα προωθήσει την αποδοτικότερη αξιοποίηση της ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά και θα ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Ταυτόχρονα, θα αποτελέσει εφαλτήριο για επενδυτικές ευκαιρίες και κοινωνικοοικονομικά οφέλη και για τις δύο χώρες. Με δεδομένο το υψηλό ηλιακό δυναμικό της Σαουδικής Αραβίας, η συνεργασία αυτή προσφέρει μια μοναδική δυνατότητα για τη μεταφορά καθαρής, οικονομικά αποδοτικής ενέργειας προς την Ευρώπη, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν η ηλιακή παραγωγή στην Ευρώπη είναι περιορισμένη. «Η συνεργασία με την Ελλάδα εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική ενίσχυσης των ενεργειακών διαδρόμων μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Το έργο αυτό αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας σε περιφερειακό επίπεδο».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνο Μανουσάκη, η εν λόγω «λεωφόρος καθαρής ενέργειας», θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ελλάδας και της Ευρώπης, αξιοποιώντας τις μεγάλες ποσότητες ηλιακής ενέργειας που παράγονται στη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα, βασική επιδίωξη είναι το έργο να ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI), ενισχύοντας τη στρατηγική σημασία του για την ενεργειακή ασφάλεια και τη βιωσιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κάλεσμα στους επενδυτές

Η National Grid, της Σαουδικής Αραβίας, προχωρά ήδη στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του εθνικού δικτύου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Al-Saadi ανέφερε την κατασκευή 800 νέων σταθμών διανομής και την επέκταση των γραμμών μεταφοράς κατά 300 χιλιόμετρα, έργα που εξυπηρετούν την αυξανόμενη ζήτηση και συνδέουν στρατηγικά σημεία, όπως βιομηχανικές περιοχές και μεγάλα αστικά κέντρα. Ταυτόχρονα, έδωσε έμφαση στη δημιουργία ενός ανεπτυγμένου περιφερειακού δικτύου διασύνδεσης με γειτονικές χώρες στον Κόλπο, το οποίο θα εξασφαλίσει ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική βιωσιμότητα. Η καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της National Grid. Ο κ. Al-Saadi παρουσίασε τη δέσμευση της εταιρείας στην ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών, όπως έξυπνοι μετρητές και ψηφιακά συστήματα διαχείρισης ενέργειας, που αναμένεται να αυξήσουν την αποδοτικότητα και τη διαφάνεια. Παράλληλα, τόνισε τη βιωσιμότητα ως θεμέλιο της στρατηγικής, επισημαίνοντας στόχους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τα πρώτα μεγάλα έργα να αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έως το 2025. Ο Al-Saadi κάλεσε τους επενδυτές να συμμετάσχουν σε αυτό το φιλόδοξο έργο, το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη των κοινών στόχων για βιώσιμη ανάπτυξη, ενισχύοντας την ενεργειακή συνεργασία και τη γεωπολιτική σημασία των δύο χωρών.

Νέες τηλεπικοινωνιακές διασυνδέσεις και έργα

Η Σαουδική Αραβία θέλει επίσης να αναπτύξει νέους ψηφιακούς διαδρόμους. Ο Eng. Waleed Abdullah Al-Saadi, Διευθύνων Σύμβουλος της National Grid S.A. της Σαουδικής Αραβίας σχολίασε πως η συνδεσιμότητα είναι το κλειδί για να παταχθεί το ψηφιακό χάσμα μεταξύ διαφόρων περιοχών. Η υιοθέτηση του Internet of Things (IoT), της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και των δικτύων 5G αποτελούν στρατηγικούς πυλώνες που αλλάζουν ριζικά την επικοινωνία και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Παράλληλα, οι εκτεταμένες επενδύσεις σε οπτικές ίνες θωρακίζουν τις υποδομές τηλεπικοινωνιών, καθιστώντας τις πιο ανθεκτικές και αποδοτικές.

Ο Al-Ghamdi υπογράμμισε τη σημασία της τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας, εντός του πλαισίου του οράματος “Saudi Vision 2030”. Η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας, όπως ανέφερε, είναι κρίσιμη για την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας, συνδεδεμένης κοινότητας που προάγει την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μάλιστα, ο ίδιος κάλεσε σε εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Αραβικού και Ελληνικού κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι οι κοινές αξίες και στόχοι μπορούν να επιταχύνουν την τεχνολογική πρόοδο και την κοινωνική ανάπτυξη, συμβάλλοντας σε ένα καλύτερο, πιο συνδεδεμένο μέλλον. Η συνεργασία της Grid Telecom -του ΑΔΜΗΕ- με αραβικούς φορείς αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στις ενεργειακές και τεχνολογικές «γέφυρες» που χτίζει η Ελλάδα με τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Υπενθυμίζεται πως η Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, και η Dawiyat Integrated, τηλεπικοινωνιακή θυγατρική της Saudi Electricity Company (SEC), υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών που θα συνδέσει την Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία. Το έργο, το οποίο ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική επέκτασης των δύο εταιρειών, δημιουργεί έναν νέο ψηφιακό διάδρομο που θα διασυνδέει τη Σαουδική Αραβία με την Ελλάδα μέσω Κρήτης, επεκτεινόμενο δυτικά προς την Ευρώπη και ανατολικά στην Αραβική Χερσόνησο. Παράλληλα, ανοίγει τον δρόμο για κοινές πρωτοβουλίες, όπως η ανάπτυξη προηγμένων κέντρων δεδομένων για hyperscalers, ενισχύοντας τη διεθνή μεταφορά δεδομένων και τη συνεργασία μεταξύ ηπείρων

Πέρυσι ολοκληρώθηκε και ο σχεδιασμός του καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών ANDROMEDA μεταξύ της Grid Telecom, θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, και της Tamares Telecom.Το σύστημα θα διασυνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αραβική Χερσόνησο, δημιουργώντας μια νέα τηλεπικοινωνιακή γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Το ANDROMEDA θα προσφέρει προηγμένες λύσεις μεταφοράς δεδομένων, συνδέοντας την Αθήνα με τη Σαουδική Αραβία μέσω Ισραήλ, και θα επεκτείνεται σε στρατηγικούς προορισμούς στα Βαλκάνια, την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Η νέα αυτή «ψηφιακή λεωφόρος» θα ενισχύσει τη διεθνή συνδεσιμότητα, αξιοποιώντας τεχνολογία αιχμής και παρέχοντας χαμηλή υστέρηση στη μεταγωγή δεδομένων.

Διαβάστε ακόμη